CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presedintele s-a suparat pe Europa

0 comentarii / 1591 vizualizări / 21 iulie 2010

Doar doua tari, Romania si Bulgaria, sunt monitorizate, pentru ca doar doua tari nu au reusit, inca, sa atinga indicatorii de performanta vizand integrarea in UE. Dintre cele doua tari, una este laudata, iar cealalta este aspru mustrata. Romania se afla in aceasta a doua ipostaza. Mai mult decat atat. Oricine face o comparatie intre rapoartele anuale referitoarea la aceasta tara, va constata ca nota noastra la purtare in loc sa creasca, scade. Limbajul utilizat in ultimul raport este atat de dur, incat Traian Basescu, in calitatea sa de sef al statului, si-a iesit din pepeni. S-a suparat. S-a burzuluit la oficialii UE. Si a declarat ca intentioneaza sa faca un gest fara precedent in istoria organizatiei. Si anume, sa-i reclame pe membrii Comisiei Europene sefilor de stat. Printr-un document scris. Printr-un fel de contraraport.
O prima remarca: rapoarte au existat si in trecut, referitoare la cele doua domenii, Justitie si administratie interna. Pe vremea premierului Tariceanu insa, accentele critice erau mai putine si, chiar si ele, erau invaluite intr-un ton optimist. Abia acum, cand Presedintele a devenit “jucator”, situatia s-a inrautatit. Monitorizarea se produce chiar in domeniile care, aproape tot timpul, au fost coordonate de protejati ai sefului statului. Este vorba fie de Vasile Blaga, care in doua randuri a fost ministru de interne, fie de Monica Macovei si, mai nou, de Catalin Predoiu. Sunt si domenii in care Basescu nu a ascuns faptul ca s-a implicat direct. Iar esecul rasunator inregistrat de Romania este tocmai aici. Se vorbeste mult, si in raport si in afara raportului, de Agentia Nationala pentru Integritate. De faimoasa ANI. Este adevarat, aceasta institutie, actionand asa cum a actionat, mai mult la televizor decat in realitate, si, mai mult, bazandu-se pe informatii de presa decat pe probe verificate, a intrat, in mai multe randuri, in epicentrul clasei politice. In cele din urma, Curtea Constitutionala a decis ca unele articole din legea ei de organizare incalca Legea fundamentala. Si a urmat ceea ce a urmat. Avem nevoie de ANI? Avem, atata timp cat ne-am angajat ca, in acest fel, sa facem cat mai transparente castigurile politicienilor, sa evidentiem incompatibilitatile acestora si sa diminuam coruptia. Nu avem, atata timp cat institutii similare exista prea putine in Europa, statele continentului identificand alte mijloace pentru atingerea aceluiasi scop. Dar daca Romania a decis, de la sine putere, sa mearga pe formula unei asemenea institutii, o priveste. Si are obligatia sa duca lucrurile pana la capat.
Dar Justitia incepe si nu se termina la ANI. UE aduce critici severe intregului sistem, astfel cum este el patronat si administrat de catre Guvern. Daca in cazul ANI putem vorbi de o raspundere a Senatului, unde coalitia la putere este majoritara, in ceea ce priveste restul criticilor pe Justitie, vina este integrala a Guvernului Boc. Si a presedintelui jucator.
La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste administratia interna.Toate notele negative pe care le-am primit in acest raport dur, dar pe deplin intemeiat, sunt rezultatul exclusiv al relei guvernari.
Si atunci de ce s-a mai suparat Traian Basescu pe europeni? (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998