CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presedintele stringe aliati: mesaje cu schepsis catre SIE

0 comentarii / 2915 vizualizări / 8 februarie 2017

Nu mai e un secret pentru nimeni că relația lui Klaus Iohannis cu SIE scîrțîie zdravăn. De la alegerea sa pe mîna SRI, în 2014 – serviciul lui Coldea eclipsînd în ultimii ani toate celelalte servicii mai ales în urma frăției cu DNA – pînă la demisia nervoasă și neexplicată a lui MRU, în toamnă, șeful statului are o istorie destul de tenebroasă cu serviciul extern. Una pe care dă semne că vrea, acum, să o repare. Încă un indiciu că președintele se pregătește pentru un război de lungă durată și de mare amploare.

În ultimii ani, SIE nu doar că a intrat în umbră, dar a funcționat în mare măsură fără director, o situație cel puțin ciudată în contextul internațional recent, extrem de complicat, de la valurile de migranți islamici spre Europa pînă la evenimente precum Brexit ori alegerea lui Trump.
Iohannis a fost adus la putere prin combinații ale SRI, a fost contracandidat în alegeri de însuși directorul SIE, dar și de un posibil ofițer acoperit al SIE, recte Ponta, și s-a răzbunat ulterior refuzînd să numească un director nou al serviciului timp de aproape un an după demisia lui Meleșcanu.

După încă un an, perioadă în care presa a relatat pe larg despre un conflict tot mai acut cu palatul Cotroceni – ca de altfel și cu DNA -, succesorul lui Meleșcanu, l-am numit pe Mihai Răzvan Ungureanu, și-a înaintat o demisie nervoasă, nici pînă azi lămurită de vreuna dintre părți, întru sfidarea publicului.

Din septembrie anul trecut pînă azi, SIE funcționează iar fără director.

Inițial, președintele Iohannis anunțase numirea unui nou director după alegeri, dar au trecut două luni și nici nu se vorbește măcar de acest subiect.
Nu se știe cînd va decide președintele desemnarea unui nou șef la SIE.

Analizînd atent, însă, mesajul său de azi către serviciu, cu prilejul celei de a 27-a aniversări, se conturează clar ipoteza unui tentative de reconciliere a președintelui cu serviciul extern, pînă acum cîțiva ani cel mai influent din România.

Iată ce transmite, între altele, președintele, în mesajul oficial de felicitare – unul care a lipsit în 2015 și 2016!! -, după ce trece în revistă importanța și meritele deosebite ale SIE:

„Sunt conştient de dificultăţile cu care vă confruntaţi, de la lipsa de resurse umane şi materiale, la o legislaţie ce nu mai corespunde pe deplin provocărilor actuale de securitate. Remarc modul în care instituţia a evoluat în această perioadă, adaptându-şi pregătirea şi intervenţia în funcţie de riscuri şi ameninţări şi vă asigur că eforturile dumneavoastră sunt apreciate şi recunoscute la justa lor valoare.

O activitate atât de complexă precum cea desfăşurată de către dumneavoastră necesită un nivel maxim de profesionalism şi dedicaţie, experienţă şi implicare – componente determinante ale profilului ofiţerilor de informaţii, în general – care trebuie să se regăsească nu doar în rândul oamenilor din instituţie, ci şi la nivelul conducerii acesteia. Ca militari într-o democraţie, aveţi un rol deosebit de important în apărarea acesteia şi a statului de drept”.

În primul paragraf, președintele deplînge precaritatea resurselor serviciului.

Hm!

Ca și celelate structuri de forță, de ani de zile, SIE beneficiază de alocări suplimentare de la buget la fiecare rectificare, în timp ce banii unor instituții mai importante, civile, scad. În România, o problemă spinoasă e nu deficitul de resurse și fonduri ale serviciilor secrete, ci dimpotrivă, excedentul lor.

Dacă Iohannis vorbește, totuși, de lipsurile SIE e clar că se referă la un alt fenomen produs în ultimii ani și care deranjează zdravăn serviciul extern. E vorba de dezechilibrarea nefirească a raportului de fonduri între SRI și SIE: 400 de milioane de euro față de numai 60, în 2016. SRI ia de aproape șapte ori mai mult decît SIE în condițiile în care în restul statelor NATO situația e exact inversă, în sensul că serviciile externe iau felia cea mai groasă la împărțire. E și logic: te aperi în primul rînd de dușmanii din exterior, nu din interior.
Culmea e că și sub guvernarea PSD actuală bugetul SIE a scăzut, dar al SRI a crescut.

Prin mesajul de mai sus, Iohannis le transmite spionilor că știe ce problemă îi rîcîie. Una care s-ar putea rezolva, la o adică.

Condiția ar fi transmisă în al doilea paragraf, unde președintele reclamă ”dedicație” și ”implicare” din partea conducerii serviciului, nu doar din cea a angajaților de rînd.
Pentru că SIE e extrem de important pentru apărarea statului de drept, mai spune șeful statului. Iar statul de drept aflăm, inclusiv din stradă, în ultimele zile, de cine e reprezentat în România.

Rămîne de văzut cum va reacționa serviciul extern la cîntecul de sirenă al președintelui: rezistă pe poziție și se ambiționează, pe mai departe, să-și promoveze propriul candidat prezidențial în 2019 sau, dimpotrivă, se dă pe brazdă și se încolonează? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998