CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Președintele surpriză

4 comentarii / 3505 vizualizări / 27 iulie 2015

Am auzit-o pe doamna Gabriela Firea făcând o afirmaţie interesantă. Și anume că, nu este deloc exclus ca pentru șefia PSD să apară un candidat surpriză. Cine ar putea fi? Și de ce poziția lui Liviu Dragnea, care s-a dovedit a fi extrem de solidă, poate fi, la un moment dat, zdruncinată? La scurt timp după ce am făcut o primă analiză, din joben, mi-a apărut un nume. Numele lui Vasile Dâncu. Oare de ce?
Este în afara oricărei discuții faptul că, Liviu Dragnea, un personaj politic caracterizat printr-o creștere rapidă, viguroasă, cu indiscutabile calități de organizator, deci, de conducător, și-a demonstrat, pe deplin, puterea. Este suficient să vrea și la Congresul pe care îl solicită și îl impune, va fi ales președinte PSD, cu o largă majoritate. Cu alte cuvinte, Dragnea are potențial de a-și culca, literalmente, la pământ, toți adversarii din partid. Și, cu toate acestea, nu este exclusă o surpriză. Iar surpriza, cum spunea, ar putea fi Vasile Dâncu. Sau oricare alt personaj cu profilul acestuia.
Evident, o știe toată lumea, poate să survină oricând o circumstanță de natură să-l determine pe Liviu Dragnea să facă un pas înapoi. Și să renunțe la șefia partidului. Și să-și asume, cel mult, ceea ce a făcut și până acum. Postura de eminență cenușie. Acest ceva ce poate surveni, acest secret al lui Polichinelle, este dosarul său penal, care se poate transforma, la apel, într-o condamnare definitivă, cu executare. Liviu Dragnea știe că nu poate să încarce PSD cu un asemenea nivel de risc. De aceea, în mod cert, a pregătit soluția de rezervă.
Am semnalat faptul că soluția ar putea fi Vasile Dâncu sau un alt personaj cu profilul acestuia. Care este profilul lui Dâncu? În primul rând, nu este un lider PSD atât de puternic, încât să-i amenințe pe alți lideri. Este, din această perspectivă, convenabil pentru toată lumea. La fel cum, la momentul potrivit, un Mircea Geoană sau un Victor Ponta au îndeplinit și ei acest criteriu. În PSD învingi, fie dacă ești atât de musculos, încât să dispui, pocnind din degete, de majoritatea voturilor la Congres, fie în măsura în care este, atât de puțin periculos, încât cei care împart în felii relativ egale partidul, ferindu-se unii de alții, să te prefere pe tine. Dar Vasile Dâncu poate fi favoritul și din alte motive. Este un important dascăl, de talie universitară, specialist de primă mână în politologie, sociologie, în comunicare. Știe să interpreteze, cum puțini alții știu, cercetările de piață și să sesizeze, la timp, care sunt așteptările cetățenilor sau ale propriului bazin electoral. Știe și care poate fi bazinul electoral vulnerabil și care poate fi făcut și el captiv. Un asemenea personaj la conducerea partidului socialist ar fi o opțiune sănătoasă. În al treilea rând, Vasile Dâncu, a stat într-un guvern. Ocupând o funcţie extrem de importantă. Și nu în orice fel de guvern. În guvernul Năstase. Ceea ce i-a conferit o bună experiență ce poate fi, acum, fructificată. Din poziția de președinte al unui partid, care poate elabora politici guvernamentale sau poate construi, atunci când va fi necesar, un guvern din umbră. În fine, Vasile Dâncu a acumulat, nu numai cunoștințe, ci și mulți cunoscuți. Relații importante, interesante și bazate pe încredere. Nu este cazul să precizez acum cu cine și cum. În esență, însă, asemenea relații îl așează bine în raport cu „sistemul”.
Dacă nu va fi Vasile Dâncu, va fi poate o altă surpriză. De același calibru. Dar, până una-alta, mie, Vasile Dâncu, mi-a venit în minte. Și se pare, nu numai mie. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. O asemenea idee tine,dupa parerea mea,de valorile humorului negru,ori de faptul ca pe pesedisti ii napadeste holera ! Acest tip,lipsit de orice rezonanta in partid,cu rezultate nule in plan electoral,membru al faimosului si impotentului grup de la Cluj,aureolat de marele performer”Ucu”Rus,cert apropiat al lui Geoana ar putea reprezenta exact cireasa pe coliva partidului in chestie.In ilustrarea fanteziei lui SRS va propun reflectiei,relatiile pe care Dancu le-ar avea cu cativa grei ai partidului cum ar fi Oprisan,Codrin,Savu carora minunatiile sociologice ale acestui tip,contrazise frecvent de realitati ar reprezenta un permanent cal de bataie si zeflemea,ca sa nu mai vorbim de „priza”lui in teritoriu.

  2. Ca de obicei, SRS bate campii!

  3. hodoronc tronc-dancu.o data ce ai iesit din politica si tye-ai retras intre comentatori,nu mai este drum de intoarcere.

  4. psd e un partid nascut de catre kgb. trebuie distrus de catre UE

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998