CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Presedintia confirma: vin rusii iar peste Romania

0 comentarii / 2306 vizualizări / 8 martie 2013

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu recunoaște, într-un interviu publicat azi de ziare.com, că resovietizarea estului Europei profețită anul trecut de Hillary Clinton este în derulare și avertizează că singura șansă a României este să țină aproape de partenerii occidentali, în frunte cu SUA, Germania, Franța, Italia șamd. Un interviu care, citit mai ales printre rînduri, e în măsură să dea fiori adepților euroatlantismului.

Întrebat, astfel, dacă prăbușirea guvernului de dreapta de la Sofia, a guvernului proeuropean de la Chișinău, mesajele tot mai dese ale Vocii Rusiei prin care salută ”ghioceii de la Sofia și asteaptă primăvara de la București” reprezintă confirmări ale avertismentului lui Hillary Clinton potrivit căruia ne aflăm într-un proces de resovietizare, Cristian Diaconescu, fost ministru de externe și consilier pe probleme externe la Cotroceni confirmă fără rezerve: ”Da, este o realitate”.

”Este o enuntare corecta, intr-o succesiune extrem de rapida pentru o proiectie geopolitica regionala, care, in mod natural, ar trebui sa reprezinte factori de alerta. In acest moment, exista dificultati de adaptare la standarde si in Ungaria, unde competentele Curtii Constitutionale si ale Bancii Nationale sunt limitate, toate acestea sunt acuzate direct si clar de partenerii Ungariei, europeni sau euroatlantici.
Retorica xenofoba si antisemita capata niste conotatii absolut nebanuite. Aceasta tendinta pune sub semnul intrebarii conceptul democratic intr-o tara UE si NATO. In Moldova, la doua saptamani dupa ce Consiliul European ia decizia privind semnarea acordului de asociere intre Moldova si UE, adica atunci cand Alianta pentru Integrare Europeana si-a atins cel mai important deziderat, alianta se rupe, Guvernul intra intr-o criza complicata, care se va sfarsi cel mai probabil cu alegeri anticipate.
In Bulgaria, oamenii au iesit in strada nemultumiti de mecanismul politic, demonstratiile continua, niciun partid de la Sofia nu pare capabil sa ofere o guvernare care sa calmeze lumea. Ucraina pare ca s-a intors de la orientarea europeana, are dificultati de armonizare. Da, este o realitate” spune consilierul.

Diaconescu mai atrage atenția: ”Vecinatatea imediata a Romaniei genereaza elemente de preocupare foarte serioasa. Trebuie sa fim atenti, solidari si, mai ales, sa tinem cat se poate de aproape de partenerii strategici: Franta, Italia, Germania si SUA. Daca intr-un astfel de moment complicat la nivel regional, cand securitatea si stabilitatea regiunii sunt vulnerabilizate, noi ne contrazicem in relatia cu partenerii de care depinde securitatea Romaniei, atunci am un mare semn de intrebare privind intelepciunea in politica externa”.. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998