CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Pretul lui Omar Hayssam

0 comentarii / 1339 vizualizări / 19 iulie 2013

Douazeci de ani inseamna mult. Practic, pentru Omar Hayssam, aceasta pedeapsa se traduce prin detentie pe viata. Dupa opt ani de la rapirea jurnalistilor, iata ca, in fine, executarea acestei sanctiuni penale incepe sa curga. Este bine ca statul roman reuseste, cel putin in cateva cazuri, sa-si duca la indeplinire deciziile. Pe de alta parte, circumstantele modului in care au fost savarsite faptele atribuite lui Hayssam sunt nebuloase. Si, inca si mai nebulos, este modul in care el a reusit sa se evapore din tara. Poate vom primi in fine raspunsuri. Desi, tare ma tem ca pana si detentia pe viata a lui Omar Hayssam are un pret.

Spre cinstea autoritatilor romane, si in primul rand a Ministerului de Justitie si a unui serviciu secret, cel caruia i se atribuie, de catre justitia de la Bucuresti, atributul de cel mai mare terorist din istoria acestei tari, a fost adus sub escorta pentru a-si ispasi pedeapsa de douazeci de ani in Romania. Data fiind varsta personajului, precum si starea sanatatii sale, este de presupus ca Hayssam isi va sfarsi zilele dupa gratii. Detentia sa poate fi mai grea sau mai usoara. Mai inasprita sau mai indulcita de catre autoritati. Ar fi bine ca, in viitor, sa nu aflam cumva ca, la masa verde, s-a negociat vreo abatare, intr-un sens sau altul, de la litera si spiritul legii. Va fi oare posibil? Pentru a raspunde prin da sau nu, in prealabil, ar trebui sa primim, si inca repede, raspuns la cateva intrebari tulburatoare care au framantat si framanta opinia publica. In ce circumstante, cu exactitate, s-a produs rapirea, respectiv cum si de ce jurnalistii ostatici au fost trecuti dintr-o mana in alta? In ce circumstante, cu exactitate, s-a produs eliberare? Informatiile pe care le avem, inclusiv cele furnizate de victime, sunt contradictorii. Care a fost pretul rascumpararii? Cati bani au plect de la Bucuresti si cati au fost predati pentru rascumparare? De ce apare o diferenta de cateva milioane, semnalata verbal si in scris de catre procurorul de caz, Ciprian Nastasiu? Cine este „profesorul” despre care se discuta frecvent la interogatoriu? Nu cumva Traian Basescu? De ce se vorbea la interogatorii despre o eliberare negociata cu acest „profesor”? De ce, pana la urma, eliberarea chiar s-a produs prin fuga lui Hayssam?

A fost Hayssam bolnav de cancer? Sau mai este? Cat de grava este afectiunea sa? Cat de intemeiate au fost certificatele medicale de care a beneficiat? In ce circumstante au fost ele date? Cum a reusit sa fuga din tara? A beneficiat sau nu de concursul profesorului? A fost intemeiata demiterea sefilor celor mai importante doua servicii secrete precum si a procurorului general al statului? Cat de vinovati au fost acestia?

Unul dintre jurnalisti, Ovidiu Ohanesian, a scris adevarate tratate pe marginea rapirii sale. Care contin numeroase dezvaluiri cutremuratoare despre personaje ilustre din serviciile secrete, in primul rand din SIE. Aceste dezvaluiri se refera si la rolul nefast pe care l-ar fi jucat Traian Basescu.

Daca Omar Hayssam poate da unele raspunsuri la intrebarile de mai sus, ar fi bine sa o faca. Dar fara a cere un pret pentru ipoteticele omisiuni! (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998