CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Prezumtiv terorist evadat în plin scandal Schengen. Bode mai e în funcție?

0 comentarii / 1924 vizualizări / 16 decembrie 2022

Eveniment stupefiant, de o gravitate imensă: un potențial terorist afgan, considerat extrem de periculos de către SRI, evadează fluierînd dintr-un centru al MAI în care s-au investit milioane de euro și care ar fi trebuit să asigure pază la sînge pentru asemenea personaje. Potențialul terorist a fost căutat cu mobilizare imensă de către organele statului și finalmente prins, din fericire. Cu puțin noroc, putea să ajungă însă pînă la Viena, acolo unde austriecii, probabil, își rîd în barbă: am avut dreptate legat de șvaițerul numit România. Întrebare: ministrul de Interne, Lucian Bode, mai e în funcție?

Printr-un comunicat de zilele trecute, SRI informa că, la solicitarea sa, ”Curtea de Apel Bucureşti a dispus prin sentinţa nr. 2306/12.12.2022 declararea ca persoană indezirabilă pentru România a cetăţeanului străin D.A., pentru o perioadă de 10 ani. D.A., beneficiar al unei forme de protecţie oferite de statul român, este acuzat de fapte care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale, potrivit art.3 lit. i şi l din Legea nr. 51/1991 (republicată) privind securitatea naţională a României.
Acesta a intrat în atenţia Serviciului la începutul anului 2021, iar în urma măsurilor informativ-operative întreprinse s-a stabilit că respectivul este adept al ideologiei radicale promovate de organizaţii teroriste din Siria şi se află în legătură cu membri/adepţi ai acestora, având totodată cunoştinţe de utilizare a armamentului. De asemenea, acesta a manifestat un interes crescut pentru accesarea de materiale foto-video cu execuţii şi luptători înarmaţi”.

Mai ne asigura SRI: ”Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti este pusă în aplicare cu sprijinul MAI – IGI, care va adopta măsurile necesare în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional a străinului”.

Nu au mai apucat.
A doua zi după sentința, potențialul terorist afgan, simpatizant al regimului taliban din Afganistan și profund interesat de armament și execuții, conform SRI, a dispărut, relaxat, de la Centrul de cazare a străinilor luaţi în custodie publică din localitatea arădeană Horia.
Acest centru este aflat în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), care aparține Ministerului Administrației și Internelor. În urmă cu cîțiva ani, el a fost modernizat cu investiții de cca.2,5 milioane de euro, bani europeni. Centrul are regim închis, ceea ce prespune asigurarea unor măsuri de pază, escortare, însoţire şi supraveghere etc. Cu toate acestea, de mai bine de un deceniu, centrul de la Horia ține afișul în presă cu evadări pe bandă ale celor de acolo. Doar în octombrie 2011 evadaseră 24 de arabi, forțînd gratiile ferestrelor. Se pare că lucrurile nu s-au îmbunătățit nici după investițiile de milioane de euro din 2015.

Acțiunea de căutare a potențialului periculos terorist a presupus punerea în funcțiune a unui dispozitiv imens în zona Arad, polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi șamd, în general răscolirea întregului județ.
Afganul a fost prins azi, în zona Curtici, ceea ce sugerează dorința de a fugi din țară spre vest.
Problema rămîne: cum a fost posibil ca un potențial terorist afgan considerat extrem de periculos de către SRI să poată pleca senin din centru, a doua zi DUPĂ ce Justiția stabilise că trebuie expulzat sub control din România, fără drept de revenire un deceniu?
Era sau nu potențialul terorist supravegheat de DIICOT și de Brigada antitero a SRI, așa cum cere inclusiv legea 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului?

Fuga lui Hayssam în 2006 a dus la demisia imediată a șefilor SRI, SIE și a procurorului general.
O fugă care nu a avut loc în contextul mai mult decît delicat actual, în care Austria acuză România că nu poate stăvili imigrația ilegală spre vest.

Ce capete grele de la vîrful MAI, al serviciilor secrete ar trebui să cadă acum, după fuga prezumtivului terorist din custodia organelor statului? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998