CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Primul efect al noii legi a Educatiei: Basescu se proclama inginer

0 comentarii / 2679 vizualizări / 5 ianuarie 2011

Nici nu a intrat bine în funcțiune noua lege a Educației, că avem primele surprize: președintele României se autoproclamă inginer, în direct la TV, o calitate pe care, pînă azi, nu i-o cunoștea nimeni.

”Domnule ministru, hai că pe mine, că-s inginer, mă iartă, pe dvs nu vă iartă nicicum”. Replica îi aparține lui Traian Băsescu și i-a fost adresată ministrului Cătălin Predoiu, în ședința de azi a CSM, unde a fost prezent și șeful statului.

Ciudat, însă: de unde pînă unde a ajuns Băsescu inginer?

Conform CV-ului oficial, el a absolvit în 1976 Institutul de Marină din Constanța, specializarea Facultatea de Navigație. Conform reglementărilor legale, facultatea respectivă – cu o durată de patru ani și nu de cinci, precum cea a studiilor inginerești – elibera nu o diplomă de inginer, ci de ofițer maritim navigator. Ingineri erau doar cei care absolveau cealaltă facultate a institutului, cea de Electromecanică Navală, cu durata de cinci ani, ei primind, totodată, și diplomă de ofițeri maritimi. Trebuie spus că institutul unde a devenit student Băsescu, în 1972, se înființase exact în acel an, printr-un decret al Consiliului de Stat, cursurile din primul an, ținute în sediul unei școli generale, fiind mai degrabă o improvizație. Și mai interesant, Băsescu însuși a relatat cîndva, presei, cum a ratat ocazia să ajungă inginer:

“Cînd am terminat liceul, n-am intrat la facultate din prima. Am dat mai întîi la Academia Militară, la Motor Avion, voiam să mă fac inginer.
Dacă nu se înfiinta Institutul de Marină ca institut de învătămînt superior, probabil că n-as fi ajuns ofiter de marină, rămîneam la inginerie. În 1972 însă, s-a înfiintat Institutul de Marină. Am dat un examen greu. Pe de altă parte, era o institutie inedită. Mi-aduc aminte, cînd am fost în tabără la Izvorul Muresului, cel mai mare succes îl aveau studentii de la Institutul de Marină. Era o curiozitate, stii: mă, care-s băietii de la Marină? Hă-hă-hă. Uniforma Marinei era întotdeauna de cel mai mare succes.” povestea Băsescu, într-un interviu dat Cațavencilor.

În aceste condiții, ne întrebăm și noi, odată cu dumneavoastră: cum o fi ajuns președintele României, dintr-odată, inginer? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998