CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Proba de sinceritate

0 comentarii / 1395 vizualizări / 8 august 2013

Apar dezvaluiri dupa dezvaluiri vizand marea coruptie. De sifonare a avutiei publice cu sume exorbitante de zeci de miliarde de euro. Revelatiile sunt facute chiar de Corpul de Control al primului-ministru. Dupa care, urmeaza un fel de cantec pe doua voci. Care suna al dracului de fals. Incep sa imi pun semne de intrebare legate de sansa USL de a trece cu bine marele test de sinceritate.

Furturile pe care le semnaleaza, atat Corpul de Control al primului-ministru, cat si echipele de control ale diferitelor ministere, au un numitor comun. De regula este vorba de licitatii. Cu dedicatie. Operatiuni facute cu repetitie. In care apar cam aceleasi firme, cam aceiasi oameni de afaceri si cam aceiasi functionari publici. Caietele de sarcini sunt contrafacute. Uneori ele sunt chiar scrise de catre cel care urmeaza sa castige asa-zisa licitatie. Intotdeauna contravaloarea unei prestatii sau a unui produs, in beneficiul societatii apartinand statului, este exagerat de mare. Diferenta se imparte intre functionarul corupt, cel care se afla la butoanele atribuirii contractului si omul de afaceri, beneficiar al unui castig ilegal. Asemenea licitatii, in paguba avutiei publice, se fac pretutindeni. Dar, asa cum este si firesc, cele mai masive scurgeri de bani se produc atunci cand este vorba de energie.

Ce se intampla cu asemenea constatari si rapoarte? Ele sunt prezentate ministrilor de resort. Acestia au posibilitatea sa le studieze, sa-si identifice functionarii corupti, sa ia primele masuri administrative si, evident, sa blocheze unele licitatii sau sa denunte unele contracte. In al doilea rand, rapoartele se transforma in sesizaari penale depuse la Directia Nationala Anticoruptie. Si ce evenimente au loc mai departe?

La Directia Nationala Anticoruptie, cele mai multe sesizari raman in sertar. Imi este greu sa demonstrez de ce. Dar banuiesc ca este vorba de persoane care, daca ar fi anchetate, ar deranja mafia politica. Acea mafie politica care controleaza Directia Nationala Anticoruptie. Si care a impins-o in fata, la sefia institutiei, pe Laura Codruta Kovesi. Pe de alta parte, ceva extrem de straniu se intampla si la nivelul puterii. La nivelul USL. Care, in materie de anticoruptie, semnalizeaza dreapta, dar face uneori stanga.

Marele test de sinceritate, la care ar fi bine sa obtina note de trecere USL, nu se refera insa la ce face si la ce nu face DNA. Ci la vointa politica a reprezentantilor USL din Guvern si din administratia publica locala de a pune capat jafului. Daca, de cate ori este semnalata o frauda de catre Corpul de Control al primului-ministru ori de catre inspectiile ministerelor, persoanele implicate sunt indepartate de la cascaval, atunci avem semnalul cert ca USL schimba lucrurile. Daca insa contractele frauduloase merg bine mersi mai departe – la licitatii participa aceiasi oameni – si din perspectiva societatilor beneficiare si din perspectiva celor aflate in proprietatea statului, care sunt platitoare, atunci coruptia se perpetueaza. Iar reprezentantii USL se transforma in beneficiarii unor procese frauduloase.

Se acumuleaza, din pacate, probe care ne arata cum se muta clientela politica de la PDL la USL. Cu ce viteaza si cu cata usurinta. Si se mai aduc probe care ne arata ca, in unele judete, cei care controleaza frauda de la nivelul ANAF au ramas aceiasi care au mimat controlul sub regimul Basescu sau, si mai grav, sunt adusi in functii cei mai aprigi rechini ai aceluiasi regim. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998