CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Probleme majore la alegerile locale: sefii birourilor electorale risca puscaria

10 comentarii / 4556 vizualizări / 17 septembrie 2020

Ziua de 27 septembrie ar putea constitui punctul de plecare al unui scandal de amploare, pornind de la absența unor prevederi legislative care să reglementeze restrîngerea unui drept electoral aproape sacru, cel la vot. Avertismentul de acum cîteva zile al fostului președinte al CCR, Augustin Zegrean e ignorat cu seninătate de mai toată lumea, ceea ce nu face decît să întărească impresia că în România legea e doar pentru fraieri.

Concret, Zegrea atrăgea atenția că în conformitate cu actualul cadru legislativ, nu se poate refuza accesul cetățenilor fără mască în secția de vot, pentru că ar fi vorba de împiedicarea unui drept constituțional fundamental, cel la vot, iar acest lucru se poate face, conform art.53 din aceeași Constituție, doar printr-o lege specială.

„Eu am spus că se poate pune interdicția aceasta, dar numai prin lege, pentru că orice limitare a drepturilor fundamentale – și v-am spus de multe ori asta – se poate face numai prin lege și a spus-o de curând Curtea Constituțională, dacă vă amintiți, când a fost povestea cu internarea obligatorie sau cu carantina în baza ordinului ministrului, și au spus nu este corect, și atunci s-a produs balamucul acela cu câteva zile în care au plecat toți din spitale. Același lucru este și aici”, a declarat Augustin Zegrean, la B1TV.

Raed Arafat e de cu totul altă părere, însă. Recent, el ne-a informat, pe Facebook, despre regulile de la vot:

”Tot astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, s-a adoptat, în baza hotărârii CNSU, hotărârea de guvern care adopta regulile respective urmând să fie emis un ordin de aplicare comun al Min. Sănătăţii şi Min. Afacerilor Interne. Regulile stabilite includ portul măştii în secţia de vot pentru toţi care se află în interiorul secţiei, inclusiv votanţii. Astfel, portul măştii devine obligatoriu prin efectul prevederilor legale aprobate de guvern”.
Și mai spune el ”Preşedintele comisiei va trebui să respecte legislaţia şi să nu permită celor fără masca să între în secţia de vot.”

De unde apar, însă, marile probleme?
Celebra lege 55 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 stipulează, la art.13 că ”Pe durata stării de alertă, prin ordin comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne se poate institui obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă”.

Pentru foarte multe situații, această formulare ar fi suficient de acoperitoare, pentru că accesul în spații comerciale ori autobuze, spre exemplu, nu e un drept stipulat în Constituție.

Dar dreptul la vot, da. Iar el nu poate fi barat ca efect indirect al unor ordine ministeriale, care sunt legislație secundară și nu se încadrează în prevederile art.53 din Constituție.

Se poate da, deci, o lege specială prin care să se bareze accesul la vot al cetățenilor care refuză masca, dar nu se poate face asta doar ca efect al unor ordine ministeriale. Mai pe scurt, ordinul ministerial nu are forța să bareze un drept constituțional.

Adică exact ce avertiza și Augustin Zegrean.

Art. 385 din Codul Penal prevede, totodată:
”Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”

Ce se va întîmpla dacă 2-300 de cetățeni, spre exemplu, ar fi împiedicați să voteze pe motiv de absența măștii și ar contesta ulterior alegerile din respectivele secții pe motiv de fraudă electorală, conform prevederilor legii 208/2015, putînd obține, teoretic, anularea rezultatelor?
Ori dacă cei împiedicați să voteze vor depune plîngeri penale pe numele membrilor secțiilor de votare care le vor interzice accesul în secții. Sunt două întrebări legitime, dar al căror răspuns, se pare, nu interesează pe nimeni. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

10 Comentarii

 1. In tara asta nu se respecta nimic ! Nu m-as mira sa fie probleme in legatutura cu purtarea mastilor in ziua alegerilor desi Constitutia spune cu totul altceva art.385 din codul penal !

 2. Sa-i desfiintam pe NAZISTI !!!

 3. Pai daca populatia, in numar de milioane, a votat la referendum un parlament de 300 membri si nu s-a intamplat nimic, pe cine dk mai intereseaza opinia la vreo 2-300?

  • În cazul ăsta nu este nevoie de câteva milioane de proști care vină să ia muie de la președintele în funcție.
   Din contră, câteva cazuri fut mandate întregi pentru care Securitatea a depus eforturi susținute.

 4. ‘De data aceasta ne vom baza nu numai pe instituţii, dar ne vom baza şi pe votul cetăţenilor’

 5. Cunoastem aceasta dilema fiindca ne lovim de ea mereu. Intrebarea este de ce parlamentul nu se intruneste cu celeritate pentru a adopta legile necesare. Reprezinta acestea niste actiuni de gherila indreptate impotriva guvernului colaborationist Orban si a presedintelui marioneta Iohannis? ? Este parlamentul nostru „Le Maquis” ? Asta ar explica ura proamericanului Basescu fata de „maquisarzi” si faptul ca a initiat un referendum prin care reduce numarul parlamentarilor la 300.

 6. Securistul Manole Isărescu este apărat în instanță de marele reformator liberal al justiției SRI, lucrătorul Valeriu Stoica. :))))))))))))

 7. Agenda guvernului SRI continuă to-do list-ul primit de la amasada SUA pentru statul libertarian pentru proști și, respectiv, bun platnic pentru fier vechi american.
  Violeta Soros Alexandru dorește introducerea salariului minim pe ora. Măsura se potrivește perfect pentru economia tonetărească și avantajează din plin corporațiile care exploatează resursa umană captivă. :))))))))))

 8. Oricat de prost ar fi poporul roman, el nu poate misca in front din ratiuni obiective. Dupa operatiunea FALSE FLAGS Timisoara, serviciile secrete si clasa politica au inteles care este noul patron si ce trebuie sa faca in consens: aderare la NATO si UE, ca juramant de vasalitate. Fara acest juramant, care ar fi fost soarta Romaniei ? Aidoma cu a Yugoslaviei, Irakului, Siriei samd.

  • Nu contestă nimeni oportunitatea aderării la NATO și integrarea în UE (Polonia nu acceptă sistemul Patriot fără un offset avantajos, SRI-Wuhannis: Cele 7 sisteme de rachete antiaeriene Patriot, cumpărate de România, au reprezentat cea mai scumpă achiziţie militară din istoria ţării, de aproape 4 miliarde de euro, şi s-a realizat fără offset sau alte compensaţii solide pentru industria naţională de apărare.)

   România este cel mai libertarian stat membru UE, adică stat minimal, în dezacord cu principiile UE.

   Așa cum am spus, corporațiile dau lovitura cu resursa umană captivă, iar antreprenorii tonetari români se vor trezi că nu mai au mușterii. Între suta de euro sclav la tonetar și mia de euro căpșunar, este evident care va fi opțiunea de bază.

   Ce Iugoslavia și Irak, dacă am aderat la NATO și ne-am integrat în UE? Siria? Din România au migrat mai multe persoane, fără niciun război, a fost de ajuns raptul SRI.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998