CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Procurorii de birou

0 comentarii / 1530 vizualizări / 9 iulie 2013

Daca mai era nevoie cumva, scandalul de la Liceul „Bolintineanu” a relevat, inca o data, realitatea trista. Legata de practici, relativ recente, ale procurorilor romani. Incet, dar sigur, munca de teren a fost inlocuita prin munca de birou. Asa se explica de ce Liceul „Bolintineanu” a fost luat cu asalt de politisti, impanzit de dube si autobuze. Pentru ca, in loc sa vina procurorii acolo de unde isi puteau strange eventualele probe, ei au incercat sa ii ia pe sus pe adolescenti pentru a-i aduce la birou. Pare un detaliu, dar nu e. In buna masura deteriorarea dramatica a imaginii unor procurori si lipsa de credibilitate, din ce in ce mai accentuata in aceasta importanta institutie, au la origine, printre altele, si comoditatea acestora.

Toata lumea a vazut filmul de la „Bolintineanu”. Avand niste banuieli furnizate de Serviciul Roman de Informatii sau chiar indicii, dar nicidecum probe, procurorii s-au gandit ca ar fi bine sa treaca la blitzkrieg. Razboiul fulger insemna aducerea urgenta, la gramada, a copiilor si profesorilor, despre care se presupunea ca au dat sau luat mita sau ca ar putea fi martori ai unor asemenea operatii, in birourile Procuraturii rezervate anchetei. Pentru ca, intimidati dupa ce au fost luati pe sus, speriati de cele intamplate si lipsiti de o minima asistenta juridica, adolescentii sa le poata servi, pe tava, probele domnilor procurori. In acest scop, tot la gramada, au fost redactate peste o suta de mandate de aducere. Si era vorba doar de primul lot.

Mandatele de aducere, dinainte redactate, ca sa nu mai vorbim de numarul lor excesiv de mare, reprezinta un abuz al procurorilor. Intr-un stat in care functioneaza Codul de Procedura Penala, aparat fiind chiar de catre avocatii statului, care sunt procurorii, oamenii nu pot fi pur si simplu insfacati de pe strada sau din societatile comerciale in care lucreaza si, cu atat mai putin, din scoli sau spitale. Evident, cu exceptia unor situatii, strict prevazute de lege, in care este vorba de persoane extrem de violente care ameninta iminent siguranta cetatenilor, cum ar fi, de pilda, teroristii. Evident, nu era cazul la Liceul „Bolintineanu”. Intr-un stat in care Codul de Procedura Penala este respectat, un mandat de aducere nu este niciodata emis daca in prealabil persona respectiva nu a fost invitata, verbal si ulterior prin citatii, pentru a fi audiata, daca este cazul, la sediul Procuraturii. Niciunul dintre respectivele acte prealabile nu a avut loc in cazul Liceului „Bolintineanu”. Mai mult chiar, primul lot, cuprinzand peste o suta de mandate, a fost ales cumva la intamplare. Este evident ca nu aveam de-a face cu peste o suta de faptuitori. Unii ar putea fi faptuitori, alti cativa ar putea fi martori, dar, in niciun caz, toti elevii care au dat bacalaureatul, din lotul unu si doi, nu ar putea fi faptuitori sau martori. Ca sa nu mai punem la socoteala ca, in cazul martorilor, aducerea acestora cu mandat, adica prin inhatarea si umflarea de catre politisti, este excesiva si reprezinta un abuz.

Suntem intr-o situatie tipica, in care procurorii au ales sa stea cu picioarele pe birou. Sa ancheteze nu pe teren, ci acolo unde o pot face intimidand cetatenii si „operandu-i” la viteza, fara avocati. In cazul procurorilor romani, sa uitam ce am vazut in filme si ce am citit in carti. De pe vremea doamnei Macovei si a lui Morar, ei si-au pierdut deprinderea de a ancheta acolo unde trebuie anchetat. In teren. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998