CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Profetii sumbre: “2011 va fi o catastrofa economica pentru Romania”

0 comentarii / 1931 vizualizări / 31 decembrie 2010

Anul 2011 va reprezenta “o adevarata catastrofa economica pentru Romania” deoarece vom avea criza datoriilor din banci, piata imobiliara se va eroda, exportul se va diminua si somajul va creste in conditiile in care datoriile externe ale tarii se acumuleaza in continuare, sustine sociologul clujean Vasile Dancu, in exclusivitate pentru Inpolitics. Fostul strateg al PSD enumera, totodata, o serie de concluzii ale unui amplu studiu IRES, elaborat pe parcursul lunii decembrie 2010, care va fi dat publicității în zilele următoare.

Esecul solutiei politice
“IRES a elaborat un bilant al anului 2010, un bilant in care am analizat si care sunt asteptarile oamenilor pentru perioada care urmeaza. Este vorba despre un studiu amplu care ia in considerare multe dintre activitatile umane: achizitii, imprumuturi, datorii, indeletniciri. Din cate stiu, o asemenea analiza centrata pe o harta a comportamentelor umane nu a mai fost facuta la noi. Cel mai probabil, IRES va da publicitatii aceasta analiza in cursul saptamanii urmatoare. Pentru 2011, romanii penduleaza intre un realism tragic si un pesimism extrem. A scazut drastic increderea in toate institutiile statului, in toata clasa politica. In general, solutia politica pierde. Pentru Guvern nu este atat de rau ca oamenii se asteapta la ceva rau pentru anul care urmeaza, deoarece, cu toate eforturile politice, situatia va fi una dramatica. De asemenea, am inregistrat o lipsa de incredere care, in 2010, a realizat un blocaj aspirational in randurile indivizilor”, ne-a explicat sociologul.

Bunul simt al romanilor a invins expertizele Comisiei Europene
Vasile Dancu sustine ca bunul simt al romanului neaos, care nu s-a increzut in predictiile specialistilor ce sustineau la unison ca in 2009 si in 2010 va exista o oarecare crestere economica, a fost cu mult mai eficient decat nenumaratele expertize ale specialistilor. “Toate prognozele specialistilor care sustineau in anul 2008 ca in 2009 si 2010 va exista in Romania o crestere economica, au fost sortite esecului. Nu a avut dreptate nici BNR, nici Comisia Europeana si nici FMI. In schimb, bunul simt al roamanului care nu a crezut in acest tip de expertize a fost cat se aproape de tristul adevar. Personal, cred ca anul 2011 va reprezenta o adevarata catastrofa economica pentru Romania. Vom avea criza datoriilor din banci, piata imobiliara se va eroda, exportul se va diminua si somajul va creste in conditiile in care datoriile externe ale tarii se acumuleaza in continuare. Va disparea si iluzia cresterii economice prin consum. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998