CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Profetul, A.U.R.-ul si ardelenii din servicii

8 comentarii / 5502 vizualizări / 25 ianuarie 2021

Intrarea stupefiantă și neîntrevăzută de observatorii politici a formațiunii de buzunar AUR în parlament continuă să intrige. Desigur, ca mai mereu, sunt destui analiști care pot explica acum perfect fenomenul, dar ar fi fost ideal dacă o făceau înainte de alegeri. Există, însă, un personaj, care a anticipat atît de bine succesul AUR, și încă mult înainte de alegeri, încît apar și mai serioase semne de întrebare legate de noua vedetă a politicii. Cum ar fi ideea că ea a fost programată încă de la naștere să aibă un viitor strălucit. Acel personaj poartă numele Rareș Bogdan.

Cu o săptămînă înainte de alegeri, AUR nici nu prea apărea în sondaje, luăm ca exemplu barometrul de opinie al IMAS din 2 decembrie, unde nu e prezent de loc, în timp ce în alte sondaje era dat pe la 3%, deci sub pragul electoral.
Oricum, nimeni nu și l-ar fi imaginat a patra forță din parlament, la 10%, mai mult decît cota uzuală de piață a PRM, de 7% (cu excepția anului 2000).
Nici măcar exit-pollurile din seara alegerilor nu i-au nimerit scorul, pe care aproape i-l înjumătățiseră.

Tot cu vreo săptămînă înainte de alegeri, însă, un profet politic a dat AUR ca marea surpriză a scrutinului.
”Sigur va apărea o nouă forță politică, care va încerca să intre la guvernare, vorbim de AUR. Acestea sunt forțele politice care au acces” declara el pe 29 noiembrie la B1TV. Deci nu vorbeam de un partid care doar să treacă, la limită, pragul, ci de unul chiar cu pretenții la guvernare.

Întrebat acum o săptămînă de Ion Cristoiu, la Aleph News, de unde a știut asta, Bogdan a explicat:

“Din două surse. Cercetările sociologice pe care le-am folosit în anul electoral, şi începeau să apară tot mai frecvent, dar mai ales din zona de internet şi zona diasporei. Fiind foarte bine conectat în zona diasporei, am văzut simpatia de care se bucură şi faptul că o bună parte din electoratul nostru şi al USR se muta spre ei.(…)Au luat o parte din votanţii PSD, naţionalişti pierduţi de noua garnitură PSD, care a încercat o modernizare a discursului, fără suveranism, fără patriotism, fără naţionalism, fără biserică, de la PNL, care s-a abătut de la discursul din campania parlamentară şi a încercat să meargă pe urmele USR, atingând mai mult coarda neo-progresismului, uitând N, naţional, din denumirea PNL, şi a venit pe un fond foarte interesant, pe care, cei care s-au aflat strategic în spatele acestei formaţiuni, l-au exploatat inteligent, pe un conflict apărut între puterea reprezentată de PNL şi Biserică”.

Explicațiile lui Bogdan sunt destul de subțiri, totuși. Ideea de cercetare sociologică în diaspora e cel mult o glumă, iar curățarea naționaliștilor din PSD s-a produs destul de tîrziu, odată cu definitivarea listelor. Nu mai vorbim că, la localele din septembrie, Alianța lui George Simion a fost nulă.

Practic, Rareș Bogdan ar fi putut avea informații despre creșterea bruscă a AUR abia prin octombrie, noiembrie și, pe baza lor, să facă de acum celebra profeție din săptămîna alegerilor.

Doar că există niște elemente interesante care dau scenariul peste cap. Iar Rareș Bogdan pare să fi știut cu mult înainte despre succesul, posibil programat, al Alianței pentru Unirea Românilor. Poate nu întîmplător îi pomenea pe ”cei care s-au aflat strategic în spatele acestei formaţiuni”.

În aprilie anul trecut, europarlamentarul liberal făcea, astfel, afirmații interesante și – în principiu – complet lipsite de susținere.

Vorbind tot cu Ion Cristoiu, iată ce anunța profetul liberal:

”Componenta socială post-criză medical-sanitară şi în directă legătură cu criza economică va fi una care va putea da bătăi de cap majore României, iar dumneavoastră, care sînteţi un excelent om pasionat de istorie ştiţi că de la o criză economico-socială la mişcări extremiste radicale…Hitler, Mussolini, Franco şi, sigur, nu mergem noi atît de departe dar uitîndu-ne la suveraniştii noi Europe, la Saldini, la Viktor Orban, la Kazcinski, uitîndu-ne la Marie Le Pen în Franţa, uitîndu-ne la ascensiunea AFD-ului, adică Alternativa Forţei de Extremă din Germania, care în urmă cu cinci ani avea 4-5%, acum are 14-18% şi e în creştere putem să sesizăm că România, mai devreme sau mai tîrziu poate să meargă pe acest trend. Noi încă nu avem un lider charismatic cu un astfel de mesaj. Mă întreb şi sînt convins că v-aţi întrebat şi dumneavoastră în aceste săptămîni, cum arăta discursul politic în cazul în care pe piaţa politică exista Vadim Tudor sau existau personaje care să meargă pe un astfel de discurs. Deci cred că dacă nu vom fi atenţi de la criza economico-socială putem să mergem într-o zonă în care partidele mainstream, partidele tradiţionale de Stînga sau de Dreapta, adică PSD, PNL şi sigur partidul care nu reuşeşte să-şi revină din tulburare, USR, care n-a crescut în această criză, foarte interesant, pentru că-şi au nişte războaie absurde cu biserica, foarte ciudate războaiele lor, plus cu presa în ultimul moment, în ultimele zile, practic să-şi restrîngă numărul de alegători, să nu mai aibă apetenţa, mai ales pe publicul mai radicalizat din diasporă, mult mai intransigent şi să apară forţe politice noi, care să dea bătăi de cap clasei politice şi societăţii româneşti în următoarea perioadă(s.n.)”.

La vremea acestor declarații, AUR abia avea cîteva luni de la înregistrarea oficială. Lansarea oficială la apă se făcuse pe 1 decembrie 2019, de Ziua Marii Uniri, iar programul politic fusese definitivat abia pe 24 ianuarie anul trecut, de Ziua Unirii Principatelor. Numerologie politică, nu glumă.

Cînd Rareș Bogdan vorbea despre forțe politice noi care să adopte discursul tip Vadim Tudor nu se întrezărea, de fapt, nici umbră de asemenea partide. Erau destui observatori autohtoni ai politicii care obișnuiau să deplîngă tocmai lipsa unor formațiuni naționaliste în România, în timp ce ambasadorul SUA ne lăuda, invers, exact pentru asta. În plus, sondajele dădeau PNL în ianuarie cu 47%, iar în martie la 40%, scoruri care nu îndreptățeau temeri liberale pentru toamnă. De altfel, ne amintim că PNL a rămas pe primul loc în cam toate sondajele pînă la alegeri.

De aici, ne mai rămîne o singură ipoteză: Rareș Bogdan știa în aprilie mai multe despre AUR decît putea să spună. Dar a ales să spună, totuși, cîte ceva, chiar dacă nimeni nu a luat în serios spusele sale, pe atunci.

De unde ar fi avut liberalul asemenea informații?

În primul, trebuie amintit că el și George Simion au o legătură destul de veche, fiind promotorul acestuia încă de pe vremea cînd avea emisiune la Realitatea TV: ”Îl salut pe omul care va rămâne în istorie. Îi doresc să ajungă europarlamentar, parlamentar, ministru, dar el va rămâne foarte mult timp omul cu mâinile ridicate”.

În luna mai, nu mult după profeția din interviul lui Ion Cristoiu, o știre extrem de bizară apărea în presă. Un comunicat al AUR informa românii, pe 20 mai, că s-a luat decizia ca Rareș Bogdan să nu fie primit în partid:

”În urma exprimării opiniei membrilor A.U.R., în marea lor majoritate defavorabile ideii, Biroul Național de Conducere al A.U.R. a decis aseară să nu fie de acord cu intrarea lui Rareș Bogdan, sau a diferiților așa-zis reprezentanți din Diaspora afiliați lui, în Alianța pentru Unirea Românilor. Decizia este definitivă și pe termen nedeterminat” se arăta în comunicatul lui George Simion.

Dilemă: avem răspunsul, dar nu avem întrebarea.
Ce să fi cautat Rareș Bogdan în AUR?

Nu sunt singurele profeții incendiare – dar și enigmatice – făcute anul trecut în legătură cu AUR.

Iată o declarație făcută imediat după închiderea urnelor, pe 6 decembrie, de către George Simion și care ar fi meritat infinit mai multă atenție:

„Este o mare victorie pe care reuşim să o obţinem la un an de existenţă a Alianţei pentru Unirea Românilor. Se anunţă a fi un rezultat foarte bun, am luat peste cele 500.000 de voturi pe care ni le-am propus şi care ar trebui să ne asigure intrarea în Parlament, dacă tot procesul electoral se desfăşoară aşa cum trebuie”.

Și mai spunea liderul AUR:

”În mod normal, scorul nostru electoral nu este cel arătat de sondaje sau de exit-poll-uri, ci trebuie să ajungă la 8-9%”.

AUR a obținut după numărarea voturilor 535.000 de voturi și 9% din parlament.

Întrebarea este cum putea fi atît de precis Simion – lider al unei formațiuni lipsite, teoretic, de logistică, de oameni, de mașinăriile de partid, incluzînd mecanismul numărătorii paralele – în cifrele sale, atît timp cît la orele 21 nu se știa cu precizie nici prezența la vot, nici rezultatul acestuia, iar exit-pollurile, reamintim, dădeau AUR la 5-6%, maxim?

Lideri de partide care să vorbească în seara alegerilor despre procentele presupus luate au fost mereu, dar niciodată vreunul care să dea cifra concretă, necum cu rigurozitatea lui Simion. Și cu atît mai puțin lideri ai unui partid care a avut observatorii în puțin peste 50% dintre secțiile de votare.
Sondajele realiste pot da procentele, dar niciodată numărul voturilor, pentru că asta depinde total de prezența la urne.

Un an electoral interesant, 2020.
Am avut profetul Rareș Bogdan, am avut AUR-ul pe care îl simpatizează, plus ardelenii săi preferați, Klaus Iohannis și Eduard Hellvig, surse de informații și directive pentru fostul ziarist. Un profet care anunța, tot în premieră, în primăvară, riguros confirmat, guvernarea PNL alături de USRPLUS, deși se iubeau ca sarea în ochi.

O fi vreo legătură între toate aceste elemente?

Să fi fost AUR un partid nu doar creat artificial și pe repede înainte de către serviciile secrete, dar unul căruia să i se fi stabilit din timp pînă și ponderea parlamentară exactă, declarativ obținută grație acelor voturi pe care nimeni nu le poate verifica, cele din diaspora?

Și, nu în ultimul rînd, să aibă partidul care aproape a amuțit după intrarea în parlament – ratînd suspect imensa șansă a sancționării naționaliste a anunțului guvernamental privind vînzarea ultimelor companii mari de stat – un alt rol, pe termen lung, decît așa-zisa apărare a valorilor tradiționale ale României?
Doar timpul ne va lămuri.
Și, poate, vreo nouă profeție scăpată de Rareș Bogdan. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

  1. A stat „profetul” Rares Bogdan prea mult de vorba cu Eduard Hellwig? Vorbeste gura fara el?Cit de acoperit este micutul?AUR e patriotico-securist-globalist. Niste impostori: Claudiu Tarziu, George Simion, Dna Sosoaca etcRecrutati demult? Ca sa stim si noi…

  2. AUR ca si covidul este produs in laborator. Procentele sunt scoase din burta, pardon tableta sts.

  3. Bineinteles ca AUR este creatie SRI-SIE, ca sa se mai poata racori si unii nationalisti fanatici si cetateni nemultumiti si spalati pe creire Si, Malin Bot pe post de don Qujote , ce se lupta la greu cu morile de vant AUR-esti in ropotul de aplauze al suporterilor facebook. Mare tarasenie, mare, doar suntem tara lui Pacala si Tandala.Dar si cand o veni randul papusarilor, ca ulciorul nu merge de 2 ori la apa…In 2024 absenteism la vot de 90 la suta

  4. AUR a fost fenta de 500 000 voturi, din cele 3 milioane pe care le mânărește SRI.

    Principalul beneficiar a fost Partidul Securității, PDL, după o guvernare cu Grindă, Turcan și restul prostovanilor.

  5. un impostor=niste impostori cu crucea in mana si portofelele pline,cat tupeu trebuie sa ai ….

  6. și bineînțeles că toate sondajele de opinie sunt reale, în nici un caz folosite ca să-i manipuleze pe alegători

  7. parca si dancu sau pieleanu ziceau ceva de partidul aur inainte de ziua alegerilor ca o sa fie o surpriza pentru toti.

  8. […] Lectura suplimentara: Profetul, A.U.R.-ul si ardelenii din servicii […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998