CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON UP | 1 USD = 4.5313 RON UP | 1 GBP = 5.7463 RON UP

Promptitudine: MRU, primul roman care saluta mega-proiectul unificarii Franco-Germane

4 comentarii / 4835 vizualizări / 21 decembrie 2020

La începutul toamnei, legendarul, dar și controversatul politician franco-german Daniel Cohn Bendit, liderul studenților revoltați din Parisul anilor 68, a lansat o propunere-șoc: unificarea constituțională a Franței și Germaniei. Ceea ce, afirmă el, ar naște un pol de putere suficient de mare cît să tragă după sine unificarea întregii Europe și să țină piept SUA ori Chinei. Aproape imediat s-a găsit și primul român care să îmbrățișeze cu entuziasm cauza și să dea cu pietre în urma lui Trump, nimeni altul decît fostul premier și șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu.

”Europa are nevoie de o gură de aer proaspăt”, spun politicianul Daniel Cohn-Bendit și profesorul Claus Leggewie într-un articol publicat în septembrie în Frankfurter Allgemeine Zeitung și intitulat ”Pentru binele Europei: Avem nevoie de o federație franco-germană”.

”Prin urmare, Franța și Germania ar trebui să facă marele salt – și să își unească forțele” susțin ei.

”În loc să adâncim criza europeană, ar trebui să facem marele salt și să transpunem în realitate proiectele avansate și progresele efective care au fost realizate în 2019 și 2020 în contextul Tratatului de la Aachen și al pachetului de criză al UE, puse împreună sub conducerea Angelei Merkel și a lui Emmanuel Macron. Scopul este crearea, treptat, a unei federații franco-germane. Acolo unde în 1955 sau 1970 erau două lumi foarte diferite, francezii și germanii s-au apropiat acum fără a deveni uniformi. Faptul că națiunile vorbesc limbi diferite nu este un obstacol, ci un fapt semantic interesant(…)
În Europa, nimeni nu mai trebuie să se teamă de un conglomerat de 150 de milioane de oameni cu dublă cetățenie; ceea ce contează este mai puțin produsul intern brut și puterea trupelor militare și mai mult funcționabilitatea în viitor, ceea ce ar asigura o politică comună durabilă. Vedem o federație franco-germană ca piatră de temelie a prieteniei care s-a dezvoltat din 1945, dar și ca un remediu pentru Uniunea Europeană, care are nevoie urgentă de o gură de aer proaspăt. În cele din urmă, realiștii sunt întotdeauna cei care au cerut ceea ce pare imposibil” conchid Bendit și Leggewie.

Replica entuziastă a venit azi, din România, de la fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, care, într-un editorial pentru Caleaeuropeană.ro, scrie fără echivoc: ”Susțin unificarea constituțională a Germaniei și Franței, o idee lansată recent de europarlamentarul francez și liderul studențesc din anii 1960, Daniel Cohn-Bendit, și de politologul german Claus Leggewie”.

”Franța și Germania sunt cei mai mari doi membri fondatori ai Comunității Economice Europene care a devenit UE în prezent. Diferențele dintre structurile lor politice și economice sunt minore atunci când se ia în considerare fidelitatea lor comună față de valorile occidentale și europene ale post-Renașterii și Iluminismului. Acestea sunt, de asemenea, cele mai puternice două forțe pentru uniunea politică dintre membrii majori ai UE; există un scenariu în care sunt de acord să deschidă calea. Un nucleu unificat din punct de vedere constituțional, puternic din punct de vedere politic, ar crea economii de anvergură – populație combinată de 151 milioane și PIB de 6,73 trilioane, care reprezintă 40% și, respectiv, 44% din UE după exitul Marii Britanii – ar fi de neoprit și ar dovedi că limba nu trebuie să fie o barieră într-o lume în care engleza (ironic, din perspectiva Brexitului) și inovația sunt forțe unificatoare”.

MRU nu ezită – în buna tradiție românească – să îl atace pe plecatul Trump și să-l laude pe sositul Biden, afirmînd că:

”Se așteaptă ca noua administrație Biden să o rupă cu politica externă obsesiv tranzacțională a predecesorului său, permițând progrese în probleme care variază de la încălzirea globală la comerțul internațional ori la drepturile omului. Disprețul evident al președintelui Trump față de cooperarea globală, de guvernarea supranațională și în special față de UE a avut un efect devastator asupra celor care tânjesc după o mai mare uniune politică europeană. Acesta i-a încurajat pe adepții Brexit din Marea Britanie, pe liderii eurosceptici din est și pe naționaliștii din aproape toate țările, creând o karma continentală proastă. Plecarea lui Trump oferă în mod holistic un moment pentru ca Uniunea Europeană să își recapete ambiția, îndrăzneala și creativitatea” mai scrie Ungureanu. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Oare ce-or avea Daniel Cohn-Bendit și MRU în comun în afară de faptul că amândoi urăsc și vor să distrugă națiunile? Cumva apartenența la același popor ales?

  2. Daca traiesti de suficienta vreme in Franta, intelegi ca „proiectul” e foarte vechi, semnat pe sub mana si pus in practica dinainte de venirea Micronului…Franta are de oferit libertatea (chiar libertinajul) cetatenilor sai, pe langa, mai valoroasa (!) influenta africana…Francezii educati vad cum se „armonizeaza” drepturilor lor constitutionale intru devenirea disciplinata a celor germani, indiferent de cate proteste ar fi in strada…nimic n-a fost returnat drepturilor omului, dupa ce a fost maltratat de presedintele-guvern, cu sustinere parlamentara…La umbra pandemiei (!) s-au facut progrese substantiale, pentru ca, mai nou, Franta a devenit poligon de incercari ale ideologiei progresiste – legea securitatii, care da puteri inimaginabile fortelor de ordine, legea avortului (posibil si la termen, daca femeia acuza un „disconfort psiho-social), legea care interzice dreptul la constiinta al medicilor care refuza sa faca avort, pe motiv ca e tot un act medical – trecuta de prima camera, legile corectitudinii politice care-ti interzic, practic, libertatea de expresie, intr-o singura directie…plus cele ale audiovizualului care promoveaza numai politica de stat…Stiu ca par niste abominatii, dar sunt reale…odata adoptate impotriva celui mai liber popor, ce credeti ca se va intampla cu noi, ceilalti (pe nemtzi nu-i plang, ei, in majoritate au „incredere in guvern”)…tot pentru „natiunea-franco-germana” e si proiectul armatei europene (care va inlocui NATO aflata in „moarte cerebrala” cum zicea Micron), tot din cauza asta s-a produs si Brexit-ul…se prefigureaza doua mari blocuri militare NATO cu Marea Britanie si Franta-Germania…despre China si Rusia nu se poate anticipa (ele joaca la profit, ca de obicei)…lupta se da pe India…pe noi nu ne-a anuntat si intrebat nimeni…tradatori avem si proamericani si din ceilalti…tare mi-e ca si la asta suntem de partea gresita a sexului oral…

  3. Nu cred ca intr-un asemenea caz ar mai exista ue

  4. Cohn -Bendit este neo-marxistul suprem, un amestec de ipocrizie, oportunism si nesimtire greu de egalat, chiar si pentru politicienii romani!Acest individ, mare protestatar prin anii ’60, a dus-o ca in puf ca si parlamentar european (din partea „verzilor”) , sustinand tot felul de astfel de aberatii.Gurile rele spun ca „verzii” europeni ar fi discret finantati de Rusia.Daca ne uitam la ideile sustinute, nu ar fi chiar lipsit de sens..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998