CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Propun desfiintarea Guvernului si Parlamentului

0 comentarii / 1545 vizualizări / 15 decembrie 2010

In plina criza, chiar in perioada in care, in mod cinic, populatia este supusa unor mari curbe de sacrificiu si este avertizata ca statul nu raspunde de viata fiecarui cetatean, iata ca institutia prezidentiala preconizeaza un buget mai mare. Aceasta anomalie m-a inspirat. Mi-a sugerat ideea ca Guvernul Republicii Romania a devenit inutil. Ca, de altfel, si Parlamentul. Simple excrescente. Care ar trebui cauterizate.
De ce creste, in fiecare an, bugetul institutiei prezidentiale? De ce considera Presedintele Traian Basescu faptul ca este necesar sa se intample acest lucru, chiar in conditiile in care, prin politica oficiala, se taie cu bisturiul in carne vie in toate celelalte institutii? Singurele exceptii notabile, pe langa Cotroceni, fiind Serviciul de Protectie si Paza si Parlamentul. Nu exista decat un singur raspuns logic. Si anume acela ca institutia prezidentiala dubleaza Guvernul. Ce putem observa privind evolutia, in ultimii cativa ani, a celor doua institutitii care reprezinta Executivul? Ca, din ce in ce mai frecvent – acum, intotdeauna – deciziile privind gestionarea treburilor tarii, bune sau rele, se iau nu in Palatul Victoria, ci in Palatul Cotroceni. Guvernul nu face altceva decat sa execute. Si cum? Renuntand la rolul sau de a promova catre Parlament proiecte de acte legislative si uzand de procedura dictatului. Uzand si abuzand. Initiativele legislative ale asa-zisului Executiv au ajuns sa insemne exclusiv hotarari de guvern, ordonante de urgenta si asumari de raspundere. Parlamentul este mentinut, in aceste conditii, doar de forma. Pentru ca majoritatea parlamentara nu face, la randul ei, altceva decat sa ridice automat mainile pentru a vota la unison ceea ce Guvernul dicteaza iar opozitia nu mai are posibilitatea sa dezbata, sa respinga sau sa modifice legi. Munca in Comisii a devenit o activitate inutila. Pentru ca, in final, legile sunt scrise, cum aratam mai sus, la dictare. Iar dupa aceea, daca ceva nu a iesit totusi cum trebuie, pentru ca niste capete patrate au redactat respectivele texte, sau daca ceva trebuie schimbat din mers, ca sa mai poata fi nitel jumulita gaina care se numeste Romania, se recurge la un alt truc, cel al normelor de aplicare. Am devenit singura tara in care normele de aplicare schimba esenta articolelor de lege.
Totul pleaca, cum spuneam, de la Cotroceni. La Cotroceni, presedintele-jucator si-a creat un guvern. In care domnia sa este prim-ministru. Unde Alexandra Gatej, securista dovedita de CNSAS – statut care nu i-a fost niciodata strain sefului statului – este ministrul Economiei. Iar domnul Iulian Fota este si ministru de Interne, si starostele tuturor serviciilor secrete. Si asa mai departe.
Guvernul de la Cotroceni lucreaza in draci. In timp ce Guvernul din Piata Victoriei devine din ce in ce mai inutil. Pentru ca, pur si simplu, nu mai are ce sa faca altceva decat treaba unei simple curele de transmisie. In aceste conditii, si Parlamentul a devenit inutil. Ne-am culcat intr-o democratie fragila si ne-am trezit in tara lui Voda. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998