CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Propunere-soc: vot intins pe mai multe zile la alegerile din acest an

2 comentarii / 3105 vizualizări / 5 iunie 2020

O dezbatere pe marginea alegerilor din acest an, locale și parlamentare, organizată ieri de ONG-ul Expert Forum sub titulatura „Organizarea alegerilor în timpul pandemiei. Scenariile partidelor politice”, a scos la iveală o ipoteză stupefiantă, anume posibilitatea ca votul să fie extins la mai multe zile, fiind vehiculată inclusiv cifra cinci.

La dezbaterea moderată de Laura Ștefan au luat cuvîntul Victor Ponta, Dan Barna, Eugen Tomac, Dragoș Tudorache, Violeta Alexandru și alte nume, inclusiv reprezentanți ai AEP, discuțiile vizînd soluții pentru organizarea alegerilor din acest an.

Septimius Pârvu, reprezentant al Expert Forum, ONG finanțat de ambasada americană, de fundația lui George Soros, Open Society și de fundația germană Adenauer, a ridicat primul problema extinderii votului la două zile: “Credem că votul în secţii trebuie să rămână principalul mijloc de vot. Nu putem transfera exclusiv, fie prin votul prin corespondenţă, fie prin votul electronic, dar ca şi alternative propunem extinderea la două zile. Avem câteva experienţe anterioare”.

Fostul ministru de Interne Dragoș Tudorache, reprezentantul PLUS, a afirmat cu acest prilej că ideea votului prin corespondență, deși bună de principiu, nu prinde bine la români: ”Votul prin corespondență sună foarte bine, dar cultural, el nu s-a așezat foarte bine în mentalul colectiv al românilor, lumea nu prea are încredere în el” a spus el.

Tudorache a susținut, însă, propunerea Expert Forum și a împins-o chiar mai departe: ”Soluțiile trebuie să stea în mărirea numarului de zile de vot. Se vorbește de două zile, dar eu spun că putem vota și 4-5 zile, putem mări numărul de secții de vot, putem programa calupuri de alegători în zile diferite, în locuri diferite ca să putem asigura distanțarea socială” a spus el.

Ideea a fost susținută și de reprezentanta PNL, deputata Cristina Trăilă, care a spus:

„Este nevoie de acest vot prin corespondenţă, mai ales în condiţiile date. Ştim bine că această pandemie ne-a prins oarecum descoperiţi pe anumite zone. Anul trecut, Parlamentul a adoptat acea lege şi, practic, diaspora a avut posiblitatea de a vota prin corespondenţă, ceea ce a facilitat foarte mult votul în diaspora. Ar fi util ca şi în România votul să fie extins la mai multe zile. Vom vedea exact cum se va întâmpla, atât pentru alegerile locale, dar mai ales pentru cele parlamentare. Din punctul nostru de vedere, cred că şi votul electronic ar fi extrem de util. Rămâne ca, din punct de vedere tehnic, să găsim soluţiile necesare pentru a implementa votul electronic”, a afirmat Trăilă.

Dan Barna, liderul USR și Violeta Alexandru, PNL, au susținut la dezbatere necesitatea introducerii votului prin corespondență la cele două alegeri din acest an, ca și a votului electronic.
Pentru a se introduce votul extins pe mai multe zile, trebuie spus, e necesară modificarea, în pragul alegerilor, a două legi electorale, cele pentru organizarea localelor și legislativelor, pentru că amîndouă stipulează că votul are loc într-o singură zi, duminica.

Dacă propunerile susținute de partidele dreptei vor fi materializate, România ar deveni prima țară europeană în care votul se va întinde pe mai multe zile, după ce a devenit unica țară care organizează sute de secții de votare pentru cetățenii din diaspora. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. cel mai bine ar fi modificarea legii electorale astfel incat alegerile sa dureze atat timp cat este necesar sa obtina majoritatea candidatii/partidele sustinuti/sustinute de catre servicii si/sau Soros…

  2. Alogenii si tradatorii de tara sa nu aiba drepul sa candideze la nici o functie publica!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998