CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Prostitutia in Uniunea Europeana

0 comentarii / 2425 vizualizări / 4 august 2013

Un cetatean german este pedepsit penal daca face sex cu minori. In Germania. Dar el este pedepsit penal si daca face acest lucru oriunde in spatiul UE. Mai mult chiar, daca iese din spatiul UE si ajunge, de pilda, in Thailanda si se deda unor asemenea practici, tot raspunde penal in fata legilor germane daca procurorii afla acest lucru. Un cetatean german care, in numele firmei pe care o reprezinta, da mita in Germania pentru a obtine un contract este pedepsit penal. Acelasi cetatean german, daca face acelasi lucru intr-un stat UE, nu este pedepsit de legea germana. Acest scurt circuit spune multe si poate fi inceputul lectiei pe care trebuie sa o invatam despre prostitutia UE.

Am luat exemplul Germanie pentru ca este la indemana. Si extrem de concludent. Dar acest model poate fi aplicat ansamblului relatiilor din interiorul UE care favorizeaza anumite state si defavorizeaza alte state. Prostitutia UE este reteta sigura prin care Romania are, in multe privinte, mai mult de pierdut decat are de castigat din statutul de membru al acestei comunitati.

Toate autoritatile din Germania blameaza, pe buna dreptate, necesitatea luptei impotriva coruptiei intr-un stat ca Romania. Si e foarte bine asa. Dar sa ne raportam la ultimul exemplu pe care l-am dat mai sus. Conform legilor germane, mita este interzisa pe teritoriul acestui stat. Dar nu si in afara. Acelasi om de afaceri, daca ofera o spaga pentru a obtine un contract pe teritoriul Germaniei, infunda puscaria. Daca ofera aceeasi spaga si in aceleasi conditii pentru a obtine un contract in Romania, nu sufera in niciun fel rigorile legii. Dimpotriva, mita pe care el o da in Romania, in Germania este considerata comision, este scazuta din profit, beneficiind, prin urmare, si de inlesniri fiscale. Intrucat este contabilizata, autoritatile din Germania stiu cine este functionarul roman care a primit mita. Conform legilor romane, in mare parte elaborate sub asistenta germana, oficialul roman care a luat mita germana este pasibil de pedeapsa penala. In acest caz nu exista insa decat mituit. Nu exista si mituitor.

Ce ne demonstreaza acest exemplu? Ca, spre deosebire de relatia sexuala cu minori, in materie de afaceri, statul german a introdus atat o dicriminare, cat si un element de santaj in relatia cu partenerii UE. Discriminare in sensul ca a creat, in mod deliberat, o situatie mai favorabila firmelor germane. Iar elementul de santaj deriva din faptul ca, prin contabilizarea mitei legale, autoritatile de la Berlin stiu cu precizie si cine sunt functionarii corupti de la Bucuresti. Iar cat timp afacerea merge, nu exista niciun motiv sa-i dea in gat.

Prostitutia merge insa mai departe. O tara cu aproape jumatate de oameni in mediul rural, cum este Romania, nu se bucura de niciun fel de protectionism in materie de produse agroalimentare. In aceste conditii, devenim o piata de desfacere si, treptat, este distrus si ceea ce mai avem in acest domeniu. Libera circulatie a produselor, nu? Dar de ce nu se aplica acelasi criteriu si invers, atunci cand vorbim despre servicii? De ce, de exemplu, un avocat sau un farmacist german poate deschide un cabinet la Bucuresti, in timp ce un un avocat sau un farmacist roman nu poate face acelasi lucru la Berlin? Pentru ca Germania functioneaza, sub aspectul serviciilor, in regimul strict al breslelor. Nu esti primit in breasla avocatilor sau a farmacistilor de la Berlin, stai acasa. In timp ce avocatul sau farmacistul de la Berlin te poate concura la Bucuresti. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998