CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD a gasit ”botnita” pentru etnobotanice: ANPAS

0 comentarii / 1834 vizualizări / 26 noiembrie 2010

Afacerea produselor etnobotanice devine tot mai îngrijorătoare, consumul în rîndul tinerilor fiind de-a dreptul exploziv, în ultimul an, mai ales după eșecul guvernului Boc de a stăvili comerțul cu moartea, cum s-ar putea numi businessul respectiv. O posibilă soluție vine dinspre PSD, grație unui proiect legislativ care reglementează înființarea, de la 1 aprilie 2011, a unui nou organism guvernamental, care să țină sub control fenomenul.

Concret, deputatul PSD Mugurel Surupăceanu, unul dintre adversarii consacrați ai comerțului cu plante etnobotanice, a elaborat un proiect de lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorității Naţionale pentru Produse Aromatice şi de Sinteză (ANPAS), instituţie publică nouă, în subordinea Ministerului Sănătăţii. Conform proiectului, ANPAS poate înfiinţa, cu acordul Ministerului Sănătăţii, unităţi teritoriale de inspecţie şi, după caz, de control de laborator, fără personalitate juridică și realizează controlul complex al calităţii, siguranţei şi eficacităţii produsele aromatice sau de sinteză.

Deputatul Mugurel Surupăceanu, inițiatorul noii legii

Legea definește produsele aromatice sau de sinteză ca fiind cele obţinute prin supunerea substanţelor din plantele medicinale sau aromatice, prevăzute de Legea nr.491/2003, la tratamente precum extracţia, distilarea, presarea, fracţionarea, purificarea, concentrarea sau fermentarea; acestea includ substanţe din plante concasate sau pulverizate, tincturi, extracte, uleiuri esenţiale, sucuri obţinute prin presare sau exudate procesate.

Se stipulează, de asemenea, că producţia, importul, distribuţia şi utilizarea produselor aromatice sau de sinteză sunt admise în România numai după autorizarea de punere pe piaţă de către ANPAS şi numai în interes medical; autorizarea se certifică prin eliberarea autorizaţiei de punere pe piaţă.
ANPAS propune Ministerului Sănătăţii spre aprobare norme, instrucţiuni şi alte reglementări cu caracter obligatoriu, vizând asigurarea calităţii, eficacităţii şi siguranţei produselor aromatice sau de sinteză; eliberează autorizaţia de punere pe piaţă pentru produsele aromatice sau de sinteză, informând despre aceasta Ministerul Sănătăţii cu 15 zile înainte de eliberarea acestui document; prezintă trimestrial Ministerului Sănătăţii lista cererilor de autorizare; supraveghează şi controlează calitatea produselor aromatice sau de sinteză în procesul de fabricaţie şi în toate situaţiile în care există alerte privind calitatea şi efectul acestora şi răspunde la solicitările Ministerului Sănătăţii privind realizarea de inspecţii şi activităţi în domeniul său de competenţă; autorizează şi controlează studiile clinice care se efectuează, după caz, pentru produsele aromatice sau de sinteză, în conformitate cu Regulile de bună practică în studiul clinic; iniţiază şi/sau efectuează studii clinice sau preclinice şi analize de laborator privind calitatea, eficacitatea şi siguranţa produselor aromatice sau de sinteză, în scopul asigurării sănătăţii populaţiei; furnizează, în condiţiile legii, la solicitarea instituţiilor şi unităţilor din domeniul medical şi farmaceutic, materiale de informare referitoare la produsele aromatice sau de sinteză, stabilind contravaloarea serviciului prestat; hotărăşte, după caz, suspendarea, retragerea sau modificarea autorizaţiilor de punere pe piaţă pentru produsele aromatice sau de sinteză, comunicând Ministerului Sănătăţii, în termen de 48 de ore, decizia luată, însoţită de documentele care au stat la baza acesteia; eliberează autorizaţia de funcţionare pentru unităţile de producţie a produselor aromatice sau de sinteză, în urma inspecţiei efectuate etc.

Iată cele mai importante prevederi ale noii legi:
Art. 3. Producţia, importul, distribuţia şi utilizarea produselor aromatice sau de sinteză sunt admise în România numai după autorizarea de punere pe piaţă de către ANPAS şi numai în interes medical; autorizarea se certifică prin eliberarea autorizaţiei de punere pe piaţă.
Art. 4. – (1) Este interzisă introducerea pe piaţă a produselor aromatice sau de sinteză dacă acestea nu îndeplinesc criteriile de clasificare, ambalare şi etichetare.
(2) ANPAS solicită persoanei responsabile de introducerea pe piaţă a produselor aromatice sau de sinteză informaţii legate de compoziţia acestora şi orice alte informaţii utile în acest sens, cum sunt:
a) datele utilizate pentru clasificarea şi etichetarea produselor aromatice sau de sinteză;
b) datele referitoare la cerinţele de ambalare, precum şi certificatul de testare în laboratoare agreate de ANPAS.
Art. 5. – Pe orice ambalaj al produselor aromatice sau de sinteză trebuie indicate lizibil, în mod clar şi în aşa fel încât să nu se poată şterge următoarele informaţii:
a) denumirea comercială sau denumirea prin care furnizorul identifică produsul aromatic sau de sinteză;
b) numele, adresa completă şi numărul de telefon ale persoanei care răspunde de introducerea pe piaţă a preparatului, indiferent că este producător, importator sau distribuitor;
c) denumirea chimică a substanţei sau substanţelor prezente în produsul aromatic sau de sinteză;
d) simbolurile şi indicaţiile de pericol pt sănatatea umană;
e) natura riscurilor specifice atribuite consumului uman;
f) recomandări de prudenţă;
g)cantitatea nominală – masa nominală sau volumul nominal al conţinutului în cazul produselor aromatice sau de sinteză oferite sau vândute publicului larg.
Art. 6. – (1) Atunci când menţiunile prevăzute de art. 5 se găsesc pe o etichetă, aceasta trebuie fixată bine pe una sau mai multe feţe ale ambalajului, astfel încât aceste menţiuni să poată fi citite orizontal în cazul în care ambalajul este depozitat în condiţii normale.
(2) Dimensiunile etichetei sunt stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, iar eticheta este destinată exclusiv informaţiilor prevăzute de prezenta lege şi, dacă este necesar, informaţii suplimentare referitoare la sănătate sau securitate.
(3) Eticheta nu este obligatorie atunci când menţiunile impuse conform modalităţilor prevăzute la alin. (1) şi (2) sunt inscripţionate în mod vizibil chiar pe ambalaj.
(4) Eticheta se redactează în limba română.
Art. 7. – Orice reclamă pentru produsele aromatice sau de sinteză, în sensul prezentei legi, care permite unei persoane din publicul larg să încheie un contract de cumpărare fără a vedea în prealabil eticheta acestora, trebuie să precizeze tipul sau tipurile de pericol indicate pe etichetă, fără a aduce atingere prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.130/2000 privind protecţia consumatorilor la încheierea şi executarea contractelor la distanţă, republicată, cu modificările ulterioare.
Art. 8. – Operatorii economici care distribuie produsele aromatice sau de sinteză sunt obligaţi să ţină, într-un registru special, evidenţa datelor de identificare ale fiecărui persoane fizice sau juridice care achiziţionează astfel de produse, transmiţându-le lunar, sub formă de tabel, către ANPAS. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998