CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD, atac la sejurul prezidențial: Ce anume întărește Iohannis în America Latină?

7 comentarii / 3518 vizualizări / 24 aprilie 2023

PSD lovește într-un punct vulnerabil al președintelui Klaus Iohannis, mai precis obiceiul acestuia de a nu comunica public agendele sale oficiale în vizitele externe. Deputatul PSD Silviu Macovei denunță, într-o declarație în parlament, comportamentul prezidențial:

”În privinţa unor subiecte sensibile pentru ţară ar fi normal ca atât preşedintele, cât şi ministrul afacerilor externe să vină în faţa Parlamentului şi să comunice direcţia în care îndreaptă ţara în raport cu alte naţiuni. Personal, consider extrem de important ca deciziile strategice, de poziţionare externă a României, să nu fie cufundate în obscuritate şi lipsă de transparenţă(…) Telegrafic, ni se comunică aspecte generale cum ar fi „relaţiile bilaterale şi comerciale”.

În primul rând, nu ştim care este agenda externă a României cu privire la întărirea relaţiilor bilaterale. Ce anume vom „întări” şi în ce direcţie? Mai mult, nimeni nu ştie dacă s-a făcut o analiză de costuri – beneficiile întăririi acestor relaţii cu Brazilia şi cum vor afecta relaţiile cu UE şi SUA. Acest aspect poate periclita foarte mult relaţiile noastre cu partenerii tradiţionali(…)

Preşedintele avea datoria faţă de români, dar şi faţă de celelalte ţări europene de a explica poziţia diplomatică pe care o va avea România faţă de Acordul UE-Mercosur. Se ştie deja că acordul, iniţiat în 2019, ar putea deschide piaţa europeană către mărfurile din Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay. Însă ce se cunoaşte mai puţin este faptul că proiectul de acord este blocat de mai mulţi ani din cauza îngrijorărilor europarlamentarilor faţă de respectarea normelor europene de calitate (foarte stricte tocmai pentru a proteja populaţia!) şi faţă de politicile de mediu ale sud-americanilor, mai precis îngrijorări legate de distrugerea pădurilor amazoniene şi afectarea populaţiilor indigene, îngrijorări la care ţările Mercosur încă nu au răspuns satisfăcător.

Nu ar fi fost mai normal să cunoaştem înainte de a pleca spre America de Sud decât să ne trezim cu declaraţii telegrafice sau prea generale asupra unor subiecte de importanţă capitală pentru poziţia României în lume?” mai spune deputatul. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. De ce nu intelegeti ca el nu reprezinta pe nimeni acolo pe unde este; el este turist. Atat si nimic mai mult. I se termina huzureala ca guwernator al coloniei si vrea sa profite cat mai mult. Vor mai fi astfel de excursii.

 2. O vizita prezidentiala este constrangatoare si anosta, nu permite accesul la obiective turistice, baze sportive si de relaxare, cum i-ar placea in mod normal presedintelui. Mai degraba, Iohannis este acolo ca sol al cuiva, ca purtator de sapca americana, cu sarcina de a transmite anumite mesaje si oferte neoficiale. Ne amintim cum il seconda pe Trump la Casa Alba…

 3. .. si ca sa continuam intrebarea retorica din finalul articolului:
  N ar fi fost mai bine sa lasati poporul roman sa si aleaga „un presedinte de neam” asa cum stie el (poporul) sa faca asta?
  Nu, deep state, stie el ce i mai bine pt. tara asta..(!?) Am vazut ce competenti sunt- varza de bruxel!

 4. De acord cu Otilia…e in turneu, trimis de „ambasăzi”.

 5. Doi penibili costisitori! Vai de noi cu prostălăul si coruptul ăsta la conducere!

 6. Eu cred ca incearca sa isi intareasca organul cu mirodeniile si unsorile incasilor poate,poate va fi si ravasitoarea satisfacuta de consort fiindca este obosita de satisfactiile provocate de terti.

 7. Care tara Boule? A! Romania? Pai Romania are conducere? Am ajuns cea mai dispretuita natiune de pe planeta cu pigmei ca Ciolacu iohannis si ciuca

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998