CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD ataca afacerile americane: Microsoft – „Un gheşeft care trebuie să înceteze”

0 comentarii / 2174 vizualizări / 1 iulie 2014

Partidul de guvernămînt ar putea lua o măsură care să lovească greu în afacerile din România ale unuia dintre marile branduri americane, Microsoft, deputatul Neculai Rățoi denunțînd în parlament costurile uriașe și nejustificate, în opinia sa, de achiziție a programelor acestuia de către instituțiile publice.

Deputatul PSD atrage atenția, într-o declarație politică în parlament, intitulată ”Un gheșeft care trebuie să înceteze”, asupra faptului că Ministerele Educației și al Comunicațiilor au ales, acum cîțiva ani, închirierea de licențe de operare Windows pentru școlile din întreaga țară, pentru ministere și alte instituții de stat: ”Multe zeci de miliarde bune ajung în conturile Microsoft, ale producătorilor de antivirus şi ale celor care produc programe de întreţinere pentru PC-uri şi laptop-uri. În tot acest timp, ţara se zbate în sărăcie, însă statul dă bani pe ce nu trebuie!” afirmă deputatul.

Acesta susține că alternativa este implementarea softurilor Linux, care sunt gratuite, dînd exemplu major Rusia, care marșează puternic pe produsul respectiv:

”În prezent, la nivel mondial, peste 50 de milioane de PC-uri personale rulează o distribuţie Linux, iar în Europa şi nu numai s-a trecut masiv la folosirea acestor sisteme de operare din considerente economice, de siguranţă şi de fiabilitate. Mai multe guverne, ministere, instituţii publice şi private, firme au trecut deja pe Linux (Ubuntu, Open SUSE, Linux Mint, Debian), iar noi facem afaceri extrem de păguboase pentru ţară. Până şi în Rusia, Putin a ordonat ca laboratoarele de informatică să fie dotate cu Linux, însă la noi nu se poate asta(…) Deşi este extrem de uşor şi intuitiv, ca să nu mai spunem că este folosit în mai toate ţările în care tinerii noştri se gândesc să ajungă după ce termină şcoala, Linux-ul nu este pe lista priorităţilor dintr-un motiv extrem de logic: factorii de decizie nu ar avea nimic de câştigat pentru că Ubuntu, Open SUSE, Linux Mint (cele mai folosite distribuţii Linux) sunt gratuite. Dovada? Cică nu le-a dat prin cap ideea cumpărării licenţelor de Windows în locul închirierii, ceea ce ar fi fost evident şi pentru un copil care cumpără prima dată un calculator” conchide pesedistul. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998