CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD – Cio(la)cu’ mic!

1 comentariu / 3742 vizualizări / 27 noiembrie 2019

Viitoarea conducere a PSD va fi desemnată, teoretic, de un congres, așa cum e și firesc. Dar șansele maxime la președinție le are chiar interimarul Marcel Ciolacu, pentru că are profilul perfect din punctul de vedere al noilor stăpîni ai scenei politice, tandemul PNL-Iohannis. Și, pentru că nu ar fi prima dată cînd liderul PSD e doar un accesoriu al Cotrocenilor, vezi cazul Geoană, putem spune de pe acum că rebrănduirea PSD, cea atît de clamată, chiar se va face. Cu Ciolacu în frunte. Și nu neapărat în beneficiul partidului.

Marcel Ciolacu, noua vedetă din Kiseleff, nu are obligatoriu un profil de lider charismatic, în fapt, pare că îi lipsește doar un acordeon de gît și un microfon în față pentru a răcni manele la nunțile interlopilor.
Dar, la urma-urmei, nu aspectul e cel care contează. Ci faptele, ele definesc omul.
Iar pe Ciolacu îl definesc destule.
Liderul buzoian apropiat cîndva de teroristul Hayssam e o iarbă crescută politic la umbra marelui Liviu Dragnea, cel care îl folosea, ne amintim, drept vîslaș la lecțiile de pescuit știuci pe care i le preda lui Sorin Grindeanu. „În acest sfârșit de săptămână, l-am învățat pe Sorin să pescuiască. Marea ruptură între Parlament și Guvern a avut loc: eu am prins 17 știuci și el 9. Eu cred că e foarte bine pentru un începător care nu pusese niciodată mâna pe o lansetă! La vâsle, un ecologist: Marcel Ciolacu”, scria Dragnea, pe Facebook, acum doi ani.
Cînd nu vîslea pentru Dragnea, junele Ciolacu onora celebrele partide de vînat ale acestuia, alături de boșii Tel Drum și de figuri grele politice și din servicii.
Ori plîngea cu lacrimi de sînge atunci cînd mentorul său era condamnat de justiția nedreaptă, ca un Mandela autohton ce era: „Astăzi Liviu Dragnea a fost condamnat. Astăzi a fost condamnată singura construcție politică ce a luptat deschis cu fostul președinte Traian Băsescu, respectiv USL. Dacă privim la modul de a face campanie în democrațiile consacrate și la sentința de astăzi realizăm o discrepanță uriașă și o mare nedreptate făcută astăzi”, declara Ciolacu după prima condamnare a lui Dragnea.

Fascinația lui Dragnea asupra lui Ciolacu era, aparent, ciudată: primul juca rolul dușmanului statului-paralel, al doilea era perceput în mai tot partidul, la pachet cu Tudose, drept omul devotat respectivului mecanism.
Anul trecut, preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, o trîntise de-a dreptul, în CExN al PSD, cînd îi acuzase pe Ciolacu și Tudose că sunt oamenii sistemului.

Sigur, a venit și momentul cînd apele aveau să se despartă, iar Ciolacu să se poziționeze oficial contra lui Dragnea, atunci cînd liderul PSD se întrecuse prea mult cu gluma.
În septembrie anul trecut, buzoianul se afla în tabăra celor care cereau demisia președintelui PSD: ”Din păcate, Liviu Dragnea a ajuns un om orbit de putere, orgolii și spaime imaginare”, scria el pe Facebook.

Marcel Ciolacu a avut, ce-i drept, mereu o relație specială cu sistemul, dovadă că s-a numărat printre puținii pesediști care au salutat călduros numirea guvernului Cioloș după tragedia Colectiv, una orchestrată special pentru demiterea guvernului PSD, în opinia multora.
”România are nevoie de stabilitate, fapt care mă determină să susţin acest Guvern prin votul dat săptămâna viitoare în Parlament(…) Cred că toate partidele trebuie să treacă peste egoismul politic sau peste orgoliile personale şi să sprijine un guvern tehnocrat, considerat a fi o soluţie potrivită pentru România la acest moment. PSD a înţeles şi este pregătit să îl susţină, sub condiția menținerii rezultatelor pozitive ale guvernării noastre. Între timp, vom continua procesul de reformare din interiorul partidului, dorit de noi toţi şi aşteptat de către electoratul nostru, faţă de care avem o mare responsabilitate, mai ales din perspectiva câștigării alegerilor din 2016. Am convingerea că putem avea o democraţie vie, prin care trebuie să ne orientăm către viitor, pe termen mediu şi lung”, scria el pe Facebook.

Ați înțeles bine: guvernul Cioloș era șansa de reformă profundă a PSD.
Patru ani mai tîrziu. PSD continuă să bîjbîie după reformă.
Dincolo de asta, Ciolacu s-a dovedit un lider frecventabil de către fosta opoziție. Ne amintim cum îl căinau în parlament Raluca Turcan ori Iulian Bulai după o celebră discuție mai contondentă cu Liviu Dragnea, ori chefuri precum cele de la ziua directorului SIE, alături de liberala Alina Gorghiu și de alții.

Poate cel mai important aspect, însă, Marcel Ciolacu e un mare susținător al dotării cu rachete americane Patriot.

Exact acum doi ani, el atrăgea atenția, pe Facebook, că „România trebuie să-și onoreze angajamentele pe care și le-a asumat față de NATO și partenerul său strategic, SUA. Achiziția sistemului de rachete Patriot va întări securitatea țării noastre și a flancului sud-estic al NATO. Este important ca proiectul privind achiziția de rachete Patriot, adoptat de Guvern în ședința din 8 noiembrie, să treacă în această săptămână și de Parlament astfel încât să respectăm calendarul negociat cu partenerii noștri”.
E vorba fix de acele rachete care produc acum vii discuții după ce banii pentru ele au fost alocați din bugetul actual și nu din cel următor, făcînd deficitul să explodeze.
La urma-urmei, s-ar putea ca președintele Iohannis să nu fie singurul interesat de o șapcă de la Trump.
Cu Ciolacu și Tudose în noua schemă de conducere, va obține și PSD una similară, cît de curînd, indiferent de costuri. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. „Oglinda, oglindjora, cine nu este securist in tara?” Raspuns: „Alis in Tara Minunilor, opera comica pentru copii”.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998