CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

PSD e enervat de arestarea lui Nicolescu. Oare chiar tot PSD-ul?

0 comentarii / 2113 vizualizări / 27 ianuarie 2011

Reținerea de către procurori al liderului PSD Argeș a generat, deja, o primă reacție dură a partidului, prin boicotarea discursului de la Strasbourg al lui Băsescu. Asta, fără a mai vorbi de declarații virulente ale altor lideri de la centru ori din teritoriu. Și totuși, chiar tot PSD e indignat de situația lui Nicolescu, sau, cumva, există unii care își freacă mustața de încîntare?

Constantin Nicolescu nu e un simplu lider județean, ci e un politician care a reușit să aducă partidului său o dominare zdrobitoare în județul Argeș, de mulți ani încoace. Rezulatele sale exepționale în toate alegerile i-au conferit un statut aparte între liderii din teritoriu, astfel că, anul trecut, el a avut o susținere suficient de puternică pentru a ataca fotoliul de secretar general la congres. L-a pierdut onorabil, în favoarea lui Liviu Dragnea, cu aproape 600 de voturi față de cele cca.900 ale adversarului (în mare scădere față de cele 1369 de voturi luate la congresul anterior). În condițiile în care voturile au fost numărate de oamenii lui Dragnea, gurile rele spun că scorul real ar fi fost încă și mai strîns. Sigur e, însă, că cele 55 de voturi ale delegaților lui Nicolescu au mers către Victor Ponta, în dauna lui Mircea Geoană, avînd un rol covîrșitor în alegerea acestuia, la o distanță de 75 de voturi de fostul lider. Dacă cele 55 de voturi ar fi mers invers, Geoană era președinte și azi. Și, se știe bine, Geoană a tras din greu în timpul congresului pentru a-l convinge pe Nicolescu să îl susțină. Argeșeanul s-a ținut tare, însă.

Nicolescu a pierdut, cum spuneam, dar steaua lui a reînceput să urce: în ultima perioadă sunt tot mai multe voci în PSD care spun că alegerea lui Dragnea a fost o greșeală, pentru că, de un an de zile, secretariatul general e într-un soi de încremenire deplină, dinspre care nu vine nicio inițiativă mai acătării. Dragnea nu a reușit – performanță unică – nici măcar să prezinte public noul statut al PSD, adoptat la congresul din toamnă. Singurele eforturi de ”mișcare” a PSD vin dinspre grupurile Ponta și Năstase, ceea ce creează impresia unui partid neunitar.

Cum se știe, Dragnea a reușit să își obțină postul la congres pentru că l-a abandonat pe Mircea Geoană în favoarea lui Ponta, dar anumite atitudini ale sale începuseră să irite liderii județeni încă înainte cu cîteva luni de congres. Spre exemplu, după aruncarea PSD peste bordul guvernării, în octombrie 2009, Dragnea a dat un mesaj ciudat, ordonînd tuturor pesediștilor din structurile puterii (deconcentrate etc) să demisioneze peste noapte: ,,Toti social-democrati numiti politic in structurile guvernamentale trebuie sa se retraga odata cu ministrii”. Decizia era stranie, pentru că liderii județeni așteptau, dimpotrivă, ca directorii să fie demiși, pentru a se putea apoi adresa justiției, cu șanse maxime de cîștig. Tocmai de aceea, Nicolescu a vorbit atunci în numele mai tuturor baronilor județeni, opunîndu-se ideii lui Dragnea: ,,Administratia, institutiile trebuie sa functioneze, nu putem sa le lasam in aer. Nu trebuie sa se intample in teritoriu framantari prea mari. Problema schimbarii conducerii unor institutii se poate pune abia dupa expirarea termenului de 15 zile in care noii ministri isi vor prelua atributiile. Ei vor decide. Cat priveste schimbarea prefectilor si subprefectilor de la PSD, decizia ii apartine primului-ministru, iar inlocuirile se pot face foarte usor, toti fiind numiti interimar” a declarat el. Nicolescu a avut dreptate: directorii care au rezistat pe post și au fost demiși abuziv cîștigă, azi, pe bandă rulantă procesele.

Arestarea lui Nicolescu, în acest moment, îi întărește, discret, puterea și autoritatea lui Liviu Dragnea în partid, acesta avînd șanse să scape de un politician care îi cam sufla în ceafă, în ultima vreme. Desigur, e probabil că e vorba de o simplă coincidență, care îi vine mănușă fostului pedist.
Nu de alta, dar, dacă nu ar fi așa, am fi obligați să luăm în calcul că cineva din exteriorul PSD vrea să îi dea, discret, o mînă de ajutor secretarului general al partidului, lucru greu de crezut, am zice. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998