CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9479 RON UP | 1 USD = 5.1794 RON UP | 1 GBP = 5.5370 RON DOWN

PSD e istorie, USR-Plus e « în marş »

3 comentarii / 1781 vizualizări / 1 iunie 2019

Alegerile europarlamentare şi referendumul particular al lui Klaus Iohannis s-au soldat cu nişte rezultate neverosimile. Atât de neverosimile, încât par chiar foarte dubioase. Toţi sociologii, altfel oamenii cei mai disciplinaţi şi supuşi Sistemului, s-au înşelat pe toată linia. Asta dovedeşte ce ? Că şefii lor i-au depăşit în înşelătorie, în mistificare, şi i-au înşelat şi pe ei, pe sociologi. Votul pentru UDMR în câteva judeţe din Moldova (Vaslui, Botoşani) şi din sudul ţării (Ialomiţa, Giurgiu, Olt, Călăraşi), în care nu există alegători maghiari ai UDMR (UDMR e doar o organizaţie etnică !), a pus sub lumina reflectoarelor softul cu care s-a lucrat puţin cam tembel.
Dar să luăm rezultatele aşa cum ne-au fost livrate de cei care ne guvernează de fapt. Care evident că nu sunt guvernul Vioricăi Dăncilă, cu al său ministru de Interne, Carmen Dan, tot din Teleorman, ca şi Viorica Dăncilă şi mai ales Liviu Dragnea. E limpede, PSD a pierdut foarte multe procente faţă de alegerile din 2016 pentru Parlamentul României, ALDE, asociatul său, nu a trecut pragul, iar marele câştigător e partidul urmaşilor securiştilor şi comuniştilor, copii şi nepoţi cu diplome, USR-Plus. Dar mari câştigători sunt şi PRO România lui Ponta, Tudose, Corina Creţu şi ceilalţi transfugi din PSD, UDMR şi PMP-ul lui Băsescu (europarlamentar, vă rog !), care puteau foarte bine să nu treacă pragul de 5 %. Asta dacă îl vor fi trecut într-adevăr. Dar marea mistificare vine din confuzia pe care Sistemul, prin presa sa mainstream, prin televiziuni, dar şi prin pseudo-altermedia, a instilat-o mincinos, cum că, după aceste scoruri la europarlamentare şi pentru referendum, trebuie neapărat să i se dea lui Iohannis un nou guvern al său. Să guverneze şi el cât de cât, nu numai să doarmă, să vorbească împiedicat şi să se plimbe prin lume şi la Sibiu. Pentru că va trebui reales. E şi el o opţiune. Şi doar cu rezultatele prea de tot surprinzătoare, mai ales cu prezenţa la vot, nu există încă o bază convingătoare.
Dincolo de mistificările din interpretarea rezultatelor, s-au produs totuşi multe mutări importante. Europarlamentarele nu sunt alegeri interne, Parlamentul European e încă perceput ca un congres al babelor (precum cel de la Viena din 1815), unde nu se decide nimic. Cu toate acestea, europarlamentarele se constituie într-un mare sondaj, unul în mărime naturală, care poate schimba major percepţia asupra eşichierului politic intern. Astfel, Liviu Dragnea (a şi fost întemniţat a doua zi), Călin Popescu Tăriceanu sau Gabriela Vrânceanu Firea (17 % pentru PSD în Bucureşti contra 41 % USR-Plus) nu vor mai candida la alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an. Sau vor candida degeaba. Desigur, Liviu Dragnea e out. Laura Codruţa Kövesi a pierdut şi ea, probabil definitiv, trenul prezidenţialelor pentru că nu s-a implicat deloc în această campanie electorală. Candidatul USR-Plus va fi Dacian Cioloş, un alt lider USR sau un independent.
Tot un independent a propus fostul preşedinte PSD Adrian Năstase pentru partidul său. Pentru că ar fi dezastruos să se prezinte cu actualul prim-ministru PSD, Viorica Dăncilă, care, pentru câteva zile sau, poate, câteva săptămâni, va fi principalul beneficiar al morţii politice subite a patronului ei, Liviu Dragnea. Acesta a pierdut într-un timp record totul şi, probabil, pentru totdeauna. În iunie, după decizia CCR pe completurile de trei judecători, poate fi şi eliberat. Pentru fostul preşedinte PSD vine din urmă şi dosarul Tel Drum, muşamalizat sau moşmondit de DNA atâta vreme.
PSD e în groapă, iar Klaus Iohannis e pe culmi. Totuşi, lucrurile se pot schimba până la alegerile prezidenţiale. Candidatul cel mai puternic pentru prezidenţiale se prefigurează a fi, de fapt, Dacian Cioloş, pe modelul lui Emmanuel Macron în Franţa. La fel cum USR-Plus are toate şansele să repete performanţa LREM (La République En Marche !), partidul lui Macron. Dar pentru asta USR-Plus are nevoie de anticipate, are nevoie să apropie cât mai mult alegerile parlamentare de cele prezidenţiale. De aceea insistă USR-Plus pentru anticipate, strategia e destul de transparentă.
Pe scurt, după aceste spectaculoase alegeri europarlamentare (cu referendumul iohannist cu tot), reale sau manipulate, PSD pare a fi deja istorie, iar partidul viitorului este USR-Plus. Că ne place sau nu. Strategia scamatorilor globali care conduc azi România, împreună cu servanţii lor locali, „factorul intern”, se vede din avion. Dacă au reuşit deja în Franţa, e greu de crezut că nu vor reuşi şi în România. Cine să li se opună ? PSD, cu Viorica Dăncilă, şi Antena 3 ?! (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. Daca ne uitam la modificari vedem urmatoarele cresteri:

  1. PNL – +35%
  2. PSD – +13%
  3. USR-PLUS – +40%
  4. PRO România – +10%
  5. PMP – +45%
  6. UDMR – +35%
  7 ALDE – 0%

  Fix acelasi rezultat ca asta de mai sus se putea obtine si altfel, sondajele erau absolut corecte, estimarea prezentei de asemenea si au fost „introduse in urne” cu 35% sau pe acolo pentru cine trebuie. Si am si un argument: cunosc programatorii.

  Ce treaba au programatorii? Pai ca sa bagi 35% proportional cu voturile la toti cei care trebuie faci un algoritm, dar programatorii nu gandesc decat programatoristic, ii doare undeva de ce inseamna ceea ce fac, in fund, si mai au calitatea ca daca nu le spui ce vrei, iese ce le trece lor prin cap ca vrei. Ce era asa complicat in a mari cu 35% niste cifre? Este, ca trebuie raspandite prin teritoriu si trebuie raspandite cu cap, sa nu pui toate cele 35 de procente in Giurgiu, sa nu depasesti populatia votanta, sa nu castige PSD in Covasna si tot asa, adica e necesar un sef de proiect care sa le spuna fix ce vrea si ce conditii trebuie indeplinite.

  Aici au pierdut din vedere un lucru, ca maghiarii nu sunt raspanditi uniform, au facut acelasi algoritm pentru toate partidele, asa au aparut comunitati de maghiari in Gorj si la Botosani si pe unde mai erau.

  Tovarasi, angajati sefi de proiect cu experienta. :)
  …………………………

  Cine n’are matematicieni băieți dă băieți, să-și cumpere..
  Dar atenție, nu sunt de vânzare, sunt rari sau extrem de scumpi.Dan Selaru – Facebook Ambrus Bela

 2. Adrian Nastase se gindeste la Acad. Ioan Aurel Pop, presedintele Academiei, sau la „pastorul” trompeta Mihai Gadea ? Ar fi tare : Mihai Gadea Presedinte si Rares Bogdan Prim Ministru ! Spitalul de nebuni… Ioan Aurel Pop ar avea o sansa reala impotriva Klausului !

 3. Îmi pare rău, nu am auzit de acest academician. Dacă are calitățile necesare ca să candideze trebuie lansat imediat și făcută o campanie serioasa care sa convingă electoratul în proporție de 51% zic și eu, asa, ca optimistul naiv.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998