CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

PSD – pe muchea dezastrului. Si fara un plan B…

3 comentarii / 4562 vizualizări / 10 aprilie 2016

Un coleg de breaslă, Mirel Curea, cu o inspirație de geniu remarca, zilele trecute, pe Facebook, în contextul discuțiilor privind verdictul lui Dragnea – cu sau fără executare?- că e inutilă asemenea dezbatere: săracul, ce să-i mai dea cu executare, că pînă acum a executat tot ce i-au dat! Corect. De asta s-a și ajuns, poate, la o situație oarecum stranie: aproape nimeni nu ia în calcul o condamnare la închisoare a liderului PSD, tocmai pentru că a fost atît de docil. Dar dacă lovitura va cădea, totuși? Ei bine, PSD nu pare să aibă pregătit un răspuns.

Pe 22 aprilie, Dragnea află dacă rămîne în fruntea PSD sau merge la pușcărie. Prima variantă funcționează în două cazuri din trei: pesedistul poate fi achitat sau poate rămîne cu verdictul de la prima instanță, adică un an cu suspendare. Precaut, Dragnea și-a aranjat ploile din timp, indirect și abil, prin păstrarea lui Marian Neacșu în postul de secretar general al partidului și coordonator de campanie, deși acesta fusese condamnat definitiv cu suspendare, pentru corupție. Dacă a mers la Neacșu, evident că va merge și la el lider maximo.

Dar, dacă iese a treia variantă, iar Dragnea ia fie și un an, cu executare?

S-a discutat această eventualitate la nivelul conducerii PSD, cum e absolut firesc, fie și într-o ședință secretă?
S-au analizat toate consecințele – foarte multe – posibile și s-a stabilit strategia de contracarare inteligentă a lor?
S-a dezbătut ce drum ar apuca partidul într-o asemenea dezastruoasă eventualitate, care ar reprezenta o premieră post-decembristă?

O anchetă off-the record a Inpolitics relevă că nu.

Nici pomeneală să se fi discutat măcar ceva vag apropiat de această temă.

Explicația e simplă, conform unei surse din conducerea partidului: ”Nimeni nu are curajul să ridice această problemă, deși, de gîndit, ne gîndim toți la ea, de multă vreme. Dragnea e ultimul care ar avea interesul să o facă, iar ceilalți nu îndrăznesc pentru că se gîndesc foarte simplu: dacă președintele nu ia cu executare și rămîne la butoane, el e cel care va semna listele electorale în toamnă, și nimeni nu vrea să riște să și-l pună în cap. Iar dacă ia cu executare pe 22 aprilie, Dragnea merge la închisoare, iese din politică pentru cîțiva ani sau definitiv și soarta PSD e ultimul lucru care l-ar mai interesa”.

Mai grav este că, dacă Dragnea e condamnat pe 22 aprilie cu executare, e foarte plauzibil că va merge la închisoare în cîteva ore, mai înainte de a mai apuca să facă vreo ședință de partid în care să paseze anumite responsabilități unui potențial succesor.

Aparent, încarcerarea lui Dragnea l-ar lăsa președinte interimar pe Valeriu Zgonea, lider executiv.
Numai că, ne amintim cu toții că, după demisia lui Ponta, Dragnea declara că „PSD nu este un partid care poate fi condus prin delegare, e un partid mare, un partid aşezat. Acum este nevoie de o legitimare în Comitetul Executiv Naţional”.

Lucru care s-a și întîmplat, rapid, mai apoi avînd loc alegeri naționale pentru șefia partidului și, în fine, congresul extraordinar care să valideze rezultatul.

Dacă scenariul se va repeta – în condițiile în care Valeriu Zgonea nu e chiar cel mai popular lider în rîndurile propriului partid – atunci PSD se va trezi aruncat într-o bătălie pentru șefie exact în timpul campaniei pentru alegerile locale, cu posibile consecințe dezastruoase.

Să nu uităm că bătălia respectivă s-ar derula în paralel cu interesul exepțional pe care mass-media
îl va arăta față de o situație, repetăm, unică, anume un lider de partid dus de la sediu direct la închisoare.
Un partid cu președintele la carceră și cu secretarul general condamnat definitiv pentru corupție, iată o combinație devastatoare.

O situație pentru care, cum spuneam, nu există niciun plan B, pentru că nimeni nu a avut curajul să-l propună.

Mai toată lumea pariază că verdictul va fi unul politic, iar Dragnea va scăpa ieftin pentru că s-a dovedit docil și a transformat PSD într-un partid cuminte, nepericulos pentru putere, gata să colaboreze, în special pe legi controversate șamd.
Paradoxal, dar tocmai ipoteza că verdictul ar putea fi unul politic ar trebui să îi dea frisoane liderului PSD.
Pentru că, se vede cu ochiul liber, campania procurorilor DNA contra partidului lui Dragnea și a candidaților săi nu a reușit să tragă formațiunea în jos, în sondaje, ba chiar dimpotrivă.
Ar fi absolut logic, în asemenea situație, să se caute o altă soluție prin care PSD să fie lovit cu adevărat tăios înaintea localelor, spre a mai se echilibra balanța cu liberalii, aflați în cădere.
Dacă există cu adevărat jocuri politice în interiorul Justiției, cum se afirmă adesea, e o naivitate pentru PSD să creadă că se lucrează cu sentimentalisme ieftine, iar un lider politic va fi iertat doar pentru că a colaborat.
Un partid lucid și responsabil ar analiza cu toată seriozitatea posibilitatea condamnării liderului la închisoare și strategia care să fie aplicată într-o asemenea eventualitate.
Dar, cine mai crede că PSD e un partid lucid și responsabil? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

 1. Stimati ziaristi,

  Articolele dv sunt excelente. Permiteti-mi o mica sugestie pt sit: fontul pe care-l folositi pt continutul articolului ar trebui sa fie ceva mai mic. Asa cum e acum e aproape la fel de mare ca si cel folosit pt titlu si e obositor pt ochi sa derulezi in continuu in jos dupa fiecare cateva randuri.
  De asemenea, numele celui care a scris articolul ar trebui sa fie la top langa titlu iar nu la sfarsit intr-o paranteza modesta.

  Va multumesc si mult succes in continuare,

  Un cititor

 2. prostii. poate il achita. psd incepe sa devina un partid frecventabil care nu tolereaza coruptia. trebuie sa continue discursul si faptele pro-justitie, la fel ca partidele de stanga europene

 3. […] sursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998