CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Psiholog de top: Romanii au o mare problema – se cred mai grozavi decit sunt

11 comentarii / 4808 vizualizări / 3 februarie 2021

Probabil cel mai titrat psiholog din România, rectorul Universității nr.1, Babeș-Bolyai, româno-americanul Daniel David, autor al lucrării ”Psihologia poporului român”, dezvăluie caracteristici interesante ale conaționalilor noștri, într-o analiză publicată în ”Dilema veche”. Conform lui David, ceea ce deosebește românii de restul națiilor e că se cred mai grozavi decît sunt, de fapt.

88% din români neagă aspectele negative care îi privesc

”Românii au o tendință psihoculturală de a amplifica atît negativul, cît și pozitivul, generînd adesea, spre exemplu, discrepanțe între „cum sîntem” și „cum ne credem”(…) Am arătat că, în comparație cu americanul mediu: 88% din români neagă aspectele negative care îi privesc; 66% din români prezintă aspectele negative mai puțin negative și 69% din români se prezintă la superlativ. De asemenea, discrepanțele între „cum sîntem” vs. „cum ne credem” prin prisma unor trăsături de personalitate – neuroticism-nevrotism (instabilitate emoțională) / extraversie / deschidere / agreabilitate / conștiinciozitate – arată o discrepanță mare la nivelul românilor, în comparație cu alte 49 de societăți/culturi. Într-un astfel de cadru în care protecția unor scopuri afectează analiza realistă a stării de fapt, dublul standard are din nou un cadru fertil de manifestare” scrie președintele Asociației Psihologilor din România.

Românilor nu le plac incertitudinile

David mai punctează că ”unele societăți au tendința să vadă impredictibilitățile viitorului ca pericole, cu teamă, generînd astfel atitudini defensive și o opoziție la ceea ce ar genera schimbare”, iar România ”are un scor crescut de evitare a incertitudinii”, dar nu și un scor foarte crescut al orientării pe termen lung. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Orientarea pe termen lung la români este descrisă în Miorița, decât să trăiești în incertitudine, te potcovești singur cu o datorie pe 45 de ani și dispare orice urmă de dubiu în privința viitorului. :))))))))))))))))))))

 2. Mars ba cu prostelile de 2 bani

 3. Cum a ajuns farsorul asta rector la Cluj ? Tot Secu, tot Secu? Clujul pare sa fie orasul contemporan in care s-a rasturnat carul cu prosti… A luat locul Caracalului…

 4. Securistul de David vorbește de romanul mediu. Salariul mediu în sistemul bugetar din Romania e de 7 700 de lei, zicea ieri o ,,analiza”. Media se face între salarii de 30 000 de euro pe luna, ca al directorului CEC, si al unor smecheri de la Hidroelectrica, si majoritatea lefurilor care sunt de 2 000 de lei pe luna. Asa e și ,,romanul mediu” despre care vorbeste marele profesor, si pe deasupra și rector, David. Si el cu leafa de vreo 30 000 de lei pe luna la UBB. C-asa-i ,,romanul mediu” cu ,,salariu mediu” din sistemul bugetar. Hai sictir!

 5. Si?? Nu are dreptate?? Uitati-va , cati sculeri matriteri, chelnerite de cartier, invatatoare de la tara -profesioniste in numerologie se regasesc in consilii de administratie , sefi numiti politic pe la Apele Romane, la Rutiere, inspectorate scolare,etc, Militieni cu liceul la fara frecventa si doctorate peste noapte facute la SNSPA. medici absolventi de facultati obscure aparute din neant, asi ai malpraxism-ului si nesimtirii umane.Poporul cu IQ cel mai mic din UEdupa ultimele masuratori, si cu vocalizele cele mai zgomotoase , dar cu meme invechite pe FB privind ”olimoicii nostri”( sau astea fac parte din categoria outdated?)..Olimpicii ii gasiti ”afara ” in procent de 99 %.In tara , populime majoritara fara un minim simt de decenta si analfabeti functionali..O extensie fireasca a regimului securisto-ceausist cand se faceau numiri si aprobariin functii pe baza de dosar si ”origine sanatoasa”( si asta , tot un apendice de tip balcano-fanariot)…Vorba unui profesor decedat: Se restrange arealul de selectie, mai baieti, si ramanem cu drojdia .Nici de pe vin macar…

 6. @Cetatean
  Ce nu zice David e de ce sunt astfel ,,romanii”. N-o zice, fiindca omu’ probabil ca n-a auzit de buna guvernare și dezvoltare institutionala. Si nici de opusul lor, respectiv corupția sistemica. Pe scurt, romanii nu sunt de la ,,natura” asa cum ii descrie David. Ci au fost îndobitociti de clica care l-a făcut pe el rector la UBB. Asta în cazul în care acceptam ca ,,cercetarea” respectiva chiar e cercetare.

 7. Mi se pare discutabila concluzia acestui savant,desprinsa doar din raportarea la un singur termen,omul nord-american,total inadecvat specificului nostru european.M-ar fi interesat comparatia cu cei de o seama cu noi din Europa,cum ar fi polonezii,grecii,portughezii,bunaoara.Cat despre ifose,hai sa fim seriosi,multe popoare,si azi,si nu cu multa vreme in urma,se vad ultrasuperioare,unele au si pornit razboaie sau se declara purtatoare de mari virtuti,desi au asuprit popoare, multicele secole.Nimeni nu se mai preocupa azi de etno-psihologie,de trasaturile comportamentale ce diferentiaza,realmente,natiunile.Asa ca,as califica studiul ce ni se prezinta,simplu,ca fiind afectat de o certa generalizare pripita,straina unui demers credibil.

 8. „Cetaeanului” excesiv de fraier: meseria de sculer-matriter e pe locul intai intre meseriile plenetei!

 9. Păreri ” autorizate” ale unui roman americanizat…
  Eu am ales ( sic!) sa le ignor….

 10. Cred ca a facut studiul avand ca subiecti securistoizii Grupului de la Cluj!Li se potriveste perfect!

 11. Să moara mă-ta ca romanii se cred mai grozavi decât sunt? Dar americanii care se bat cu pumnul în piept cum sunt? Sau nemții lui Merckel cu Deutschland uber ales?
  De unde morții mă-sii de viata apar toti expirării astia si își dau cu părerea? De ce nu se duce el dracului in state sa spună despre jegosii aia aceste lucruri? De ce? L-ar manca de viu cancel culture!
  Asa pe final domnule David iti doresc sa faci ce a făcut Puiu!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998