CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

”Pupatul” cu Orban, o gafă care l-ar putea costa scump pe Ciolacu

14 comentarii / 3551 vizualizări / 20 iulie 2023

Viktor Orban a demonstrat din nou că e un politician de mare calibru, iar Marcel Ciolacu fix contrariul. Întrevederea de ieri, de la București, cu omologul său ungar l-ar putea costa mai scump decît își imaginează. Nu doar pentru că a fost extrem de prost gestionată, ci, în primul rînd, ce va fi în următoarele zile. Pentru că Orban va lovi crunt la Băile Tușnad, iar premierul român va deconta politic la greu declarațiile mai mult ca sigur incendiare ale liderului maghiar. ”Frumoasa prietenie” trîmbițat de Orban se va dovedi otrăvitoare pentru amicul Ciolacu.

Să o luăm metodic.

Descinderile anuale ale lui Orban la Băile Tușnad provoacă mereu tensiuni și scandal, prin conținutul discursurilor sale foarte atent pregătite.
În ultimii ani, declarațiile premierului ungar făcute pe pămînt românesc au început să treacă puternic granițele României și să aibă impact planetar. Pe de-o parte, Orban s-a plasat categoric de partea contestatei administrații Trump, într-un moment cînd acesta devenise oaia neagră a UE și, în general, a statelor progresist-globaliste. Dar pozițiile lui Orban i-au atras o imensă simpatie din partea conservatorilor americani. Pe de alta, premierul ungar critica tot mai des, el însuși, UE și leadershipul acesteia.

Anul trecut, Viktor Orban a ”rupt” efectiv cu discursul de la Tușnad, criticile sale dure la adresa amestecului forțat de rase și a tentativei de distrugere a națiunilor inflamînd toată planeta. Orban a atins atunci și alte teme grele, precum pandemia, ori tendința democrațiilor occidentale de a frînge voința popoarelor pe care le conduc, asta incluzînd impunerea cotelor de imigranți șamd.

Ne amintim cu cîtă vehemență au reacționat politicienii noștri după discurs.

Președintele PSD Marcel Ciolacu declara că discursul premierului ungar Viktor Orban la Băile Tușnad a fost o jignire nu doar pentru români, ci pentru toată lumea și anunța discuții în coaliție pe acest subiect. O coaliție care includea UDMR.

”O să avem o discuție în cadrul coaliției. Declarația a fost jignitoare față de toată lumea. Nu a fost o jignire adusă în special românilor. Mi-aș fi dorit să nu fie făcută pe teritoriul României, dar indiferent, putea să o facă și pe Himalaya, efectele sunt aceleași. Faptul că un stat membru UE, un lider al unui stat membru UE face anumite declarații împotriva NATO și UE, cred că e cel mai în măsură să răspundă. Cealaltă declarație este incalificabilă pentru un om politic în anul 2022 să faci o astfel de declarație”, afirma Ciolacu.

Ca el, mulți alți lideri au reacționat vehement. În septembrie, președintele Klaus Iohannis s-a văzut cu președinta Ungariei, Katalin Novak, și a simțit nevoia să puncteze: „Printre subiectele abordate astăzi s-a aflat și cel al vizitelor în România ale oficialilor ungari. Astfel, am subliniat foarte clar poziția constantă și principială a părții române, care se referă la necesitatea unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază”.

Mai precis, președintele atingea un punct sensibil, anume faptul că declarațiile critice ale oficialilor unguri făcute în România la adresa structurilor mari, precum UE, NATO ori Casa Albă afectează indirect și statul român. Și avea perfectă dreptate. Întreaga planetă aflase că Orban făcuse declarații explozive, și o făcuse în România.

În acest an, Viktor Orban profețim că va merge mai departe decît în 2022. Exprimările vor fi mult mai punctuale și vor lovi direct în elefantul din odaie: războiul din Ucraina. Deja, tema păcii e anunțată oficial pentru Școala de vară de la Băile Tușnad.

Orban va lovi tăios în Bruxelles și Washington și încă la modul foarte concret. Nu e o întîmplare că azi, ministrul său de Externe, Péter Szijjártó, a anunțat la Bruxelles că guvernul ungar nu este dispus să cedeze nici cu cele 500 de milioane de euro destinate finanțării transporturilor de arme către Ucraina, care până acum au fost blocate, nici cu cele 20 de miliarde de euro conform ultimei propuneri, până când Kievul nu va scoate OTP de pe lista sponsorilor internaționali ai războiului.

Budapesta joacă foarte tare.

În derulare în aceste clipe e un alt scandal mamut amorsat de președinta Ungariei, Katalin Novak, în Rwanda, unde a participat la conferința Women Deliver despre drepturile femeilor, iar discursul ei a provocat o indignare serioasă, încît organizatorii conferinței au fost nevoiți să se distanțeze de punctele de vedere ale președintelui. Aceasta a vorbit în discursul său despre, printre altele, că obiectivul Ungariei este creșterea ratei fertilității pentru a obține egalitatea de gen, adăugând că dacă fiica ei, acum adolescentă, vrea să aibă până la 10 copii, nu va fi nicio problemă.
Asociațiile feministe, inclusiv din Ungaria, au reacționat vehement, acuzînd-o pe Katalin Novák că nu a mișcat niciodată un deget pentru drepturile femeilor, nici pe plan intern, nici internațional.

E clar, reprezentanții Ungariei nu au obiceiul să tacă, iar provocarea de scandaluri și ample dezbateri pare chiar să le placă.

Sîmbătă, Viktor Orban nu va rata ocazia unei noi șarje de atacuri de pe pămînt românesc către Occident. Dar de data asta va fi cu sînge pe pereți, cum am opinat deja. Pentru că războiul din Ucraina a dat peste cap complet Occidentul, mai ales Europa, iar cetățenii uniunii încep să se sature.

Poziționările lui Orban vor fi pe valul popular.
Nu și pe cel politic americano-bruxellez.

Descinderea lui Orban în România e una, am putea spune, de război. Nu că cele anterioare ar fi fost povești cu zîne. Dar de data asta premierul ungar a introdus un ingredient spectaculos: fraternizarea cu premierul României.

Mieros și din scurt, Orban l-a pus pe Ciolacu în fața propunerii unei întîlniri amicale, ca să nu se mai spună că liderii unguri umblă prin România ca printr-un sat fără cîini.
Iar Ciolacu a fost incapabil să se fofileze.
Simțind ulterior, probabil, că ceva ar putea să nu fie în regulă l-a adus cu sine și pe amicul Grindeanu, ca să dea aparența unei reuniuni de lucru, din care să țîșnească autostrăzi spre Budapesta, asta pentru amatorii de filme fantasy.

Marcel Ciolacu a fost, însă, băgat într-o capcană de imagine imensă.
Faptul că el nu a suflat un cuvînt despre respectiva întîlnire, ținînd-o la secret, confirmă că ceva-ceva simțise legat de vizita lui Orban. Dar nu a știut sau nu a putut să se eschiveze.

Din păcate, Orban avea mașinăria de luptă pregătită. Imediat după prînzul privat, el a postat pe Facebook poze c el și omologul român, cu mesajul ”Începutul unei noi și frumoase prietenii”.

Presa ungară, masiv controlată de guvern, a reacționat cu o viteză uluitoare: în cîteva ore zeci de mass media prezentau întîlnirea de la București și – foarte important, subliniau cu toatele fraza-cheie din Casablanca – deși nu am putea vorbi de un eveniment de cine știe ce interes.

Peste tot s-a accentuat reapropierea guvernelor ungar și român, după ani buni de răceală.

Evident, știrea a ajuns rapid și în presa de la noi. Interesant, premierul Ciolacu nici pînă la ora asta nu a pus vreo poză și nu a făcut vreo referire pe pagina sa de Facebook, unde postează de cîteva ori pe zi, la întîlnirea cu Orban. Ceea ce spune multe.

De sîmbătă încolo, Ciolacu va avea de dat niște explicații.

Pentru că el – asistat și de un ministru cu greutate – va fi cauționat declarațiile belicoase așteptate la Tușnad de la Orban prin masa privată și noua caldă prietenie afișată cu oaspetele său.
Viktor Orban și-a băgat omologul în tablou, lăsînd impresia urbi et orbi că noile sale mesaje vor fi avut și girul guvernului român.
Cum să se mai indigneze Ciolacu, precum anul trecut, cînd acum s-a bătut pe burtă în văzul lumii (asta, e drept, fără voia lui) cu rebelul și iliberalul Orban?

Cum să explice el că după ce și-a prezentat omagiile fierbinți, în decurs de doar cîteva zile, SUA, Germaniei și Franței, inclusiv cerînd mii de soldați germani, se va fi intercalat pe traseul previzibilelor noi și dure atacuri ale iliberalului și ”putinistului” Orban care vine în România să tragă tare pentru încheierea războiului?
Grea misiune.
Practic, imposibilă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

14 Comentarii

 1. Ne doare în cur de ce spune Orban la Tușnad despre NATO și UE.
  Pe noi ne cam enervează ce spun indivizii de la Budapesta despre România și despre Ardeal. Restul îi privește.

  • Dar de ce sa ne doara ce se spune la Budapesta despre ”Ardeal” ???

  • Păi ardelenii noștri se percep ca având două perechi de ovare față de restul celorlalți români… de ce să ne enerveze mai mult ce spune Orban despre Ardeal? Măcar ăla e ungur, ne putem aștepta că visează la colaci cu câini în coadă așa cum și o parte a românilor visează despre Rep. Moldova…dar când îi auzi pe ardeleni că ei au de fapt 4 .oaie și că le-ar place „să scape” de „ceilalți” și a-și lua un fel de autonomie…ți se taie de-a dreptul. Poate ei vor să fie iar șerbi, iobagi sub grofi… mentalitatea o au, e adevărat.

  • de acord. Ma intereseaza sa se comporte fair fata de Romania. Ca da in NATO si Bruxel ma face sa l simpatizez – pe O!

 2. Consider ca premierii celor doua tari ar trebui sa se intalneasca cel putin de 3-4 ori pe an, sa fie sedinte comune de guvern si rezolvarea punctuala a problemelor identificate. In cea ce priveste declaratiile: cel putin la nivel declarativ inca mai exista libertate de gandire si de exprimare in UE. Declaratiile lui Orban sunt rostite in 99,9% in afara Romaniei, si atrag criticile mainstreamului globalist-progresist. In a carui aparare, iata, sare si presa de extrema dreapta-fundamentalista din Romania. Paradox de Dambovita.

 3. Dumnezeu a luminat pe liderii României și i-a adus alături de marele lor îndrumător Orban Viktor, bărbatul de stat în care Europa întreagă și-a pus speranțele și credința.

  • si dute apoi si da drumul la gaze.

 4. Tot ce spune Orban – Victor, sa n-avem discutii – e de obicei de bun simt. daca ar avea singe in instalatie, Ciolacu i s-ar alatura la Tusnad si ar transforma un rezumtiv dezastru in succes. Dar n-o sa vedem asa ceva

 5. Orban Viktor, vocea înțelepciunii.

 6. În loc să-i înjure pe jnguri, românii ar trebui să-i urmeze cu încredere și respect.

 7. ..nu vad nimic rau, ca s a intalnit cu O. Mai mult, O a venit la Bucuresti. A fost o vizita de cunoastere si evaluari reciproce. Trebuie sa i facem pe unguri sa inteleaga, ca au in fata vecini asezati la casa si pe pamanturile lor. Ca suntem omenosi din fire, dar daca cauta galceava vor primi riposta cuvenita. Cunoastem istoria, stim cine l a omorat pe Mihai Viteazu si pe alti romani. Stim ca sunt migratori si de unde au venit .. Daca a lasat Dumnezeu ca lucrurile asa sa fie, apoi trebuie sa le luam cum sunt.
  Depinde de noi (si Ciolacu prin reprezentare) ca sa ne pozitionam asa cum se cuvine in relatia bilaterala cu O si Ungaria.

 8. S/A DOVEDIT SE DOVEDESTE CA CE A SPUS ANUL TRECUT ESTE ADEVARAT DAR DE LA NOI NIMENI NU ARE CURAJUL SA SPUNA [DIN CEI CARE CONDUC ]NOI SUNTEM TOT CU SLAVA AU DISTRUS AGRICULTURA ,REFUGIATI UK PLEACA IN CONCEDIU PE BANI NOSTRI LA EI IN UK.

 9. Inteligenta miscarea lui V.Orban,a pregatit terenul ptr. discursul de la Tusnad luandu-l complice pe prostanacul de Ciolacu prin acreditarea ideii ca sunt ceva afinitati prezente sau viitoare de politica comuna intre cele doua state.Fiind oaia neagra a Europei, Orban pe cale de consecinta arata ca mai sunt si altii ce agreaza politica sa. Oricum romanilor nu le-a picat bine aceasta intalnire,vezi evenimentele de la Valea Uzului de zilele trecute.De retinut ca Ciolacu este evaziv in relatia cu UDMR, lasa o portita de colaborare ptr. ca „ca tot romanul imparial,cu toate partidele si toate guvernele”trebuie sa ajunga la ciolanul cu cat mai multa carne,nu os.Cu regret trebuie sa recunosc ca ungurii ne depasesc la capitolul „politica si interes national”.

 10. Politica izolationista practicata de slugile de la Bucuresti isi arata riadele. Ce prieteni are colonia? Pe nimeni. Eu cred ca Ciolacu a procedat conform proverbului: tine-ti dusmanii aproape. Intotdeauna suntem tentati sa interpretam diverse atitudini.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998