CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9696 RON UP | 1 USD = 4.6562 RON UP | 1 GBP = 5.7565 RON UP

Pușculițe de partid

0 comentarii / 982 vizualizări / 5 mai 2023

Două instituții ale statului român, care ar trebui să funcționeze independent una de alta, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Fondul de Garantare a Asiguraților, sunt legate ombilical și subminate de aceleași vicii. Demonstrația a fost făcută ieri seară, la Realitatea Plus, de Anca Alexandrescu. ASF și FGA, în bună măsură vinovate de pierderea de către statul român a unui miliard de euro, s-au transformat de fapt în sinecuri de familie și de partid. Pentru soțiile, soții, copiii, nepoții, amantele și așa mai departe ale celor mai importanți oameni politici. Aceste rubedenii s-au dat de trei ori peste cap și au devenit peste noapte mari experți în asigurări. Tocmai de aceea sunt plătite cu salarii atât de grase. Și așa se și explică de ce oamenii politici din Guvern și din Parlament suflă și în iaurt înainte de a analiza așa cum se cuvine activitatea celor două instituții și a lua măsurile potrivite pentru îndreptarea situației.
Într-o analiză anterioară am prezentat o enormitate. Un caz unic în analele justiției din România. Reprezentatul unei case de avocați, plătit cu bani grei din bani publici, și-a permis ca, în instanță, să afirme textual că „justiția nu poate schimba decizia unei autorități a statului”. Iar nebunia este că instanța a admis și deci a omologat acest punct de vedere. În paranteză fie spus, casa de avocați nici măcar nu trebuia angajată de către ASF, întrucât instituția dispune de un corp de juriști bine remunerați. Sau or fi și aceștia instalați acolo pe pile?
Două armate de oameni ar trebui să asigure buna funcționare a ASF și FGA. Autoritatea de Supraveghere Financiară are nu mai puțin de 600 de angajați, iar Fondul de Garantare a Asiguraților, 200. Fiindcă tot vorbim despre austeritate și despre economii pe care Guvernul trebuie să le facă, le sugerez actualului și viitorului premier să facă o socoteală simplă, iar la capătul ei să afle câți bani consumă toate aceste persoane, adunând remunerațiile mari ale acestora cu toate celelalte cheltuieli aferente așa-zisei bune funcționări a unor instituții, de care depinde într-un fel sau altul soarta a milioane de persoane obligate să se asigure.
În încheiere, am să preiau câteva exemple furnizate de ancheta difuzată la Realitatea Plus. În cele două instituții lucrează, între mulți alții, soția fostului ministru de Finanțe, Daniel Chițoiu, fosta și actuala soție a lui Valeriu Zgonea, un ex-președinte al Camerei Deputaților care afirma că este coleg cu Mihai Viteazul, un fost deputat, Florin Cristian Tătaru, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Câmpeanu, un fost angajat al lui „Doi și-un sfert”, serviciul secret al Ministerului de Interne, foști angajați STS, fiul președintelui Comisiei de control al SIE, deputatul de Gorj Mihai Weber, fostul soț al primarului Craiovei, Ovidiu Wlassopol, precum și soția președintelui Agenției Națioale de Integritate ori ginerele liderului PSD Paul Stănescu. Deși lungă, lista nu se încheie aici.
Dar poate cu detaliile de mai sus înțelegem mai ușor cum de este posibil ca reprezentanții ASF și FGA să-și facă de cap, să taie și să spânzure, fără ca nimeni de la nivelul Guvernului sau al Parlamentului să-i readucă cu picioarele pe pământ.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998