CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Puterea a intrat singura intr-un cerc vicios

0 comentarii / 1529 vizualizări / 21 octombrie 2010

Litigiul declansat de modul in care s-a votat o lege privind reducerea TVA, pentru produsele de baza, a creat un cerc vicios din care nu vad cum va mai iesi puterea.

De ce? In primul rand, pentru ca este vorba despre un act normativ pe care PD-L si aliatii sai nu doreau in ruptul capului sa-l vada trecut prin Parlament. Cu atat mai mult cu cat era o initiativa a unui partid adversar, Partidul Conservator. Si totusi, legea a trecut. In unanimitate. Din simplul motiv ca parlamentarii puterii au votat mecanic. Au crezut ca se supun unei porunci venite de sus. Acum soarta legii, cel putin pentru moment, este pecetluita. Ar trebui redus TVA-ul la produsele de baza. Ceea ce creeaza un al doilea inconvenient major. Legea este buna pentru populatie. Legea este buna si sub aspect economic, pentru ca poate genera nu o scadere ci o crestere. Poate aduce sange proaspat in numeroase societati comerciale, usurand in acelasi timp viata oamenilor acum in prag de iarna, pe calea unor masive ieftiniri la produsele de baza si poate conduce la o mai buna colectare a impozitelor si taxelor. Dar, desi sustenabila, aceasta lege ar insemna un triumf al opozitiei si, implicit, o infrangere a puterii. Asa ca PD-L trebuie sa faca ceva pentru a anula legea fara ca, in acelasi timp, sa suporte efectele negative ale gestului de a lua populatiei ceva ce tocmai i s-a dat. Daca acest lucru este imposibil, atunci sintagma din titlu se justifica. Puterea se afla in cerc vicios. Cum ar putea PD-L sa scape cu fata curata?
O prima solutie ar fi sa recurga la ajutorul Presedintelui. Sa-i solicite Presedintelui sa nu promulge legea. Afirm acest lucru intrucat, strict tehnic, pentru ca legea sa nu intre in vigoare, alta cale constitutionala nu exista. Cu exceptia recunoasterii de catre PD-L a infrangerii si trecerii in regim de urgenta, adica fortand din nou, aproape violand Constitutia, a unui nou act normativ care sa-l anuleze pe acesta. Care nu ar fi exclus sa fie votat din nou printr-o frauda. Deci, sa ne intoarcem la Presedinte.
Si Presedintele ce poate sa faca? El poate sa respinga legea. Sa refuze sa o promulge. Din ce motiv? Daca o face din simplul motiv ca PD-L a votat jucandu-se de-a baba oarba in Parlament, atunci tocmai incalca o prevedere constitutionala, pe care a invocat-o in urma cu cateva zile, atunci cand legat de un alt incident major, Legea pensiilor, a afirmat raspicat ca nu-i permite Constitutia sa medieze un conflict intre grupurile parlamentare. Ori acum tocmai despre un asemenea conflict este vorba. PD-L a votat din greseala alaturi de opozitie si, acum invocand greseala si solicitand nepromulgarea legii, se afla in conflict cu cei alaturi de care a votat. Pe de alta parte, Presedintele ar mai putea sa atace fondul, refuzand sa promulge legea. Si anume, sa lanseze afirmatia ca legea este proasta, ca este paguboasa pentru stat, motiv pentru care nu trebuie sa intre in vigoare. In aceasta situatie, seful statului ar intra din nou intr-un conflict direct cu cetatenii. Pentru ca le ia, la modul cel mai explicit cu putinta, painea de la gura. Le ia ceea ce tocmai li s-a dat. Aceasta indispensabila gura de oxigen, pentru a supravietui iarna care vine. Nu as vrea sa fiu nici in locul PD-L si nici in locul Presedintelui, pentru ca, sincer, nu as stii cum sa mai ies din acest cerc vicios. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998