CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9490 RON DOWN | 1 USD = 4.3853 RON DOWN | 1 GBP = 5.8544 RON DOWN

Puterea a patra in stat

0 comentarii / 1280 vizualizări / 25 aprilie 2013

Este socant. Am inceput, in urma cu un an, prin a vorbi despre o noua Constitutie, am continuat schimband conceptul in cel de revizuire si sfarsim, chiar astazi, propunandu-ne, prin vocea premierului Victor Ponta, doar “un reglaj fin”, adica o cosmetizare. Si, fiindca nu este de ajuns, a doua surpriza de mari proportii vine cam din aceeasi directie – se profileaza nasterea unei a patra puteri in stat. Care nu este presa. Ci procuratura.

La dezbaterea care a fost organizata ieri de fundatia Friedrich Ebert, cei mai multi participanti au fost judecatori si procurori. S-a discutat din nou, in Palatul Parlamentului, despre Constitutie. Victor Ponta a venit si el pentru a-si expune opinia, ca de altfel si noul ministru al Justitiei. In viziunea celor doi, care nu au uitat sa aminteasca detaliul ca sunt de profesie procurori, revizuirea Constitutiei presupune doar un reglaj fin, iar in ceea ce priveste articolele referitoare la Justitie, intr-o proportie de 99 la suta, cei care ar urma sa decida vor fi procurorii si judecatorii. In niciun caz politicienii.

Iata ca ne aflam intr-o situatie unica in felul ei. Daca asa se va intampla, va fi probabil pentru intaia data in istorie cand nu oamenii politici, ci alte categorii socio-profesionale vor avansa spre referendum propunerea de revizuire a unei legi fundamentale. Lui Crin Antonescu si comisiei parlamentare, creata special pentru revizuirea Constitutiei, li s-a cam luat obiectul muncii.

In viziunea sefului Executivului, procurorii sunt, indubitabil, magistrati si fac parte din ceea ce numim puterea judecatoreasca. De aceea, CSM ar trebui sa ramana cam asa cum e. Poate cu ceva “reglaje fine”. Surprizele au aparut insa imediat dupa plecarea premierului de la dezbatere si ulterior momentului in care reprezentantii judecatorilor au sustinut, in mod argumentat, teza conform careia doar ei reprezinta puterea judecatoreasca, doar ei sunt magistrati si prin urmare, CSM nu ar avea de ce sa fie dominat de procurori care, pana la urma, nici nu prea au ce cauta acolo. Argumentul forte este ca instanta este formata din judecatori, iar in fata acestora, in interesul cetateanului, acuzatorul, deci procurorul, trebuie sa aiba aceleasi posibilitati ca si aparatorul, deci avocatul. Reprezentantii procurorilor au intervenit prompt si in forta in acest dialog, profitand in mod vadit de faptul ca cei mai inalti reprezentanti ai autoritatii – primul-ministru si ministrul Justitiei – le ridicasera mingea la fileu si au sustinut, nici mai mult nici mai putin, ca sunt magistrati si ca trebuie sa se bucure, in viitor, de acelasi statut cu cel al judecatorilor. Inclusiv inamovibilitate.

Daca asa s-ar intampla, daca asemenea solicitari ar fi sustinute cu succes sau chiar impuse de primul-minstru si de ministrul Justitiei, atunci Romania ar deveni, in urma unor “reglaje fine”, primul stat din Uniunea Europeana si de fapt din istorie, in care procuratura devine, ca putere, cel putin egala cu puterile legislativa, executiva si judecatoreasca. Deci, ar fi procurorii ceea ce se cheama a patra putere in stat.

Si, mergand cu logica chiar mai departe, in timp ce celelalte puteri sunt nu numai independente, dar se si controleaza reciproc, cea de-a patra ar trebui, ea singura, sa le controleze pe toate. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews –

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *