CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9259 RON DOWN | 1 USD = 4.0492 RON DOWN | 1 GBP = 5.7056 RON UP

Putin a dat semnalul pentru dezmembrarea Ucrainei

1 comentariu / 1512 vizualizări / 1 noiembrie 2018

A început la fel cum încep cele mai multe dintre marile războiaie ale lumii. Cu un pretext. De astă dată, religios. Ucraina a pus capăt celor 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei. Putin a anunțat că urmează cele mai grave consecințe. Și iată că, la 11 noiembrie, Donețk și Lugansk, cele două mari regiuni separatiste din estul Ucrainei, organizează un referendum. Pentru a deveni autonome. După care pot urma exemplul Crimeei. E război în toată legea.
Și ca dovadă că este război, până în prezent în Ucraina au murit peste 100 de mii de oameni. Iar dezmembrarea a și început, prin pierderea, probabil definitivă, a Peninsulei Crimeea. În favoarea Federației Ruse. Să începem însă cu începutul acestui mega conflict declanșat în plan religios și transferat într-un război politic și militar. Probabil sătulă de tutela Moscovei, care în această perioadă devine mai agresivă și acționează prin intermediul milioanelor de enoriași, Patriarhia Ecumenică a Ucrainei și-a anunțat de curând decizia de a autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei. Patriarhia Constantinopolului a recunoscut independența religioasă a Ucrainei. Iar Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii, Kirill a reacționat fulgerător.
Situația este mai complicată decât pare. În Ucraina există pretudindeni, dar mai ales concentrată în Est, în Donețk și Lugansk o comunitate puternică și extrem de numeroasă de ortodocși de etnie rusă. Aceștia doresc ca, în continuare, să se afle sub ocrotirea Patrarhului Moscovei și a Întregii Rusii. Acesta este un prieten apropiat și statornic al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Preafericitul Kirill își are cabinetul de lucru la Kremlin, la câțiva metri distanță de cel al președintelui Federației Ruse. Așa se și explică reacția în forță a lui Putin, care a anunțat pe un ton ferm că urmează cele mai grave consecințe.
Iar una dintre consecințe este, iată, dublul referendum organizat în aceeași zi de 11 noiembrie atât în regiunea Donețk cât și cât și în regiunea Luganks. Un referendum care contravine Constituției și legilor Ucrainei și încalcă flagrant acordul de la Minsk, semnat cu Federația Rusă și de un mare număr de state, care au încercat să arbitreze rezolvarea pe cale pașnică a conflictului dintre Moscova și Kiev, care a culminat cu declanșarea unui război asimetric , apoi prin așa numitul război al oamenilor verzi, de fapt trupe de comando rusești, și s-a finalizat într-o primă etapă pur și simplu prin anexarea, tot în urma unui referendum, a Peninsulei Crimeea. Care a și primit un pod peste mare, prin intermediul căruia să fie legată direct de Federația Rusă, căreia acuma îi aparține.
Opt state europene au reclamat în fața consiliului de securitate această nouă inițiativă Federației Ruse, acuzând faptul că Moscova încalcă încă o dată și în mod extrem de grav Tratatul de la Minsk, în timp ce Moscova a solicitat Consiliului de Securitate să nu se opună celor două proceduri de referendum.
Dacă Donețk și Lugansk organizează câte un referendum, dacă, așa cum este de așteptat, dată fiind compoziția populației majoritare de etnie rusă, cele două regiuni separatiste își declară autonomia, nu mai este decât un singur pas până când și ele vor fi încorporate, firește, în urma unei solicitări în acest sens, Federației Ruse. Imperiul Țarului Putin se mărește sub ochii noștri. Dacă se întâmplă așa, Rusia se va învecina cu România și cu Republica Moldova. Și, probabil, vine la rând Transnistria, și ea o regiune separatistă nerecunoscută ca entitate statală de nimeni, cu excepția Federației Ruse.
Măcar la acest capitol și ținând cont de evenimentele care se precipită și amenință la propriu România, cetățenii acestei țări ar trebui să strângă rândurile iar partidele politice și instituțiile statului să identifice soluții și să adopte în interes național politici energice și eficiente. Pentru că poate nu știți cum funcționează conceptul de vecinătate imediată în strategia Federației Ruse. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Sigur ca Putin profita de suficienta si imbecilitatea liderilor UE pentru a-si mari imperiul.Pe de alta parte, precedentul a fost creat de Vest prin infiintarea si recunoasterea statului Kosovo!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *