CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Puțin, dragi liberali, puțin!

3 comentarii / 3331 vizualizări / 19 aprilie 2016

7 octombrie 2015. Yuli-Yoel Edelstein – preşedintele Knessetului israelian, în Parlamentul României:
”Astăzi ne amintim de miile de evrei români, bărbaţi şi femei, tineri şi bătrâni, care au fost ucişi în timpul holocaustului de către nazişti şi de către aliaţii lor locali. Dar să spunem rugăciuni pentru cei decedaţi nu este suficient. Trebuie să recunoaştem ce s-a pierdut, o comunitate care a contribuit la dezvoltarea României pentru mai mult de 1500 de ani, începând cu era romană şi continuând până în prezent. Evreii au contribuit la viaţa socială, intelectuală şi politică a României şi au fost o parte recunoscută a elitei naţiunii din timpuri imemoriale(…) Este o zi în care dumneavoastră, românii, să meditaţi asupra lecţiilor propriei istorii şi să vă asiguraţi că aceste lecţii rămân relevante pentru Europa de astăzi”. (Aplauze furtunoase din partea parlamentarilor români prezenți în sală)

Desigur, aplauzele la asemenea discurs sunt bune, dar și lesnicioase. Mai greu e cu faptele.

Edelstein nici nu visa probabil că exact în momentul cînd el vorbea de pogromul evreiesc din România, PNL îl scotea la încălzire pe admiratorul legionarilor pentru postul de primar general.
Candidatul liberal la primăria sectorului 5, Ovidiu Raețchi, a schițat azi un gest timid de protest față de aducerea lui Marian Munteanu drept candidat la primăria mare, anunțînd că își va face campania separat.
„Sunt lucruri care mă aproprie, sunt lucruri care mă despart și de aceea cred că este mai bine să avem campanii diferite și nu cred că este bine să lucrăm în solidar, așa cum s-a întâmplat în urmă cu două săptămâni cu domnul Orban și a trebuit ca în două ore să refacem afișe, grafică, totul”, a declarat Ovidiu Raetchi pentru stiripesurse.ro.

Puțin, dle.Raețchi, foarte puțin.

Acum doi ani, deputatul PNL era mult mai tăios, într-o declarație parlamentară în care critica parchetul general pentru toleranța față de activitatea a două organisme legionare, „Mişcarea Legionară” și „Mişcarea Legionară – Centru de documentare şi bibliotecă în imagini”. ”Muzeul numit „Mişcarea Legionară: Centrul de documentare şi biblioteca legionară” nu are nicio legătură, aşadar, cu „promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”. Găzduieşte, probabil, cărţi de Vlahuţă şi Topârceanu, nu scrieri dedicate lui Zelea Codreanu, Moţa şi Marin” declara, ironic, Raețchi.
Cu încă un an în urmă, tot el declara în parlament: ”În România, după cum ştiţi, legislaţia interzice promovarea cultului persoanelor vinovate de săvârşirea de infracţiuni contra păcii şi omenirii. În plus, având în vedere argumente pe care nu le mai reiau aici, România are obligaţia de a-şi gestiona trecutul cu o atenţie specială: în ţara noastră am avut, totuşi, Holocaust, fapt care ne responsabilizează într-un mod particular. Trebuie să-mi exprim, aşadar, surprinderea pentru faptul că joi, 30 mai 2013, Consiliul Local al oraşului Târgu Ocna a respins solicitarea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” de a i se retrage legionarului Valeriu Gafencu titlul de cetăţean de onoare post-mortem”.
Și tot Raețchi atrăgea atenția, în parlament, asupra faptului că ”Avem în mediul on-line numeroase site-uri de propagandă antisemită explicită, precum şi de negare sau promovare a Holocaustului, al căror conţinut intră în contradicţie cu legislaţia în vigoare. Totuşi, statul român nu are soluţii reale în faţa propagandei antisemite din mediul virtual”.

Azi, abia dacă ia distanță din vîrful buzelor de un propagandist anti-semit de clasă.

Un alt candidat liberal la o primărie de sector e deputatul Dan-Cristian Popescu, cel care, nu demult, promitea solemn în Parlament:
”Mă voi implica personal şi vă invit şi pe dumneavoastră să o faceţi, fie şi măcar prin votul dumneavoastră, în susţinerea acestor demersuri, ca în România, elevii să studieze în clasa a XII-a istoria locuitorilor acestei ţări sub totalitarism, atât sub dictaturile de tip fascist (dictatura carlistă, dictatura legionară şi cea antonesciană), cât şi sub dictatura comunistă. Trebuie să avem curajul să vorbim atât despre Holocaustul împotriva evreilor şi romilor din România, cât şi despre exterminarea de către regimul comunist a adversarilor politici, religioşi şi de clasă socială, iar tinerii noştri trebuie să înveţe din şcoală aceste lucruri”.

Deocamdată. Popescu nu pare deranjat să candideze braț la braț cu admiratorul Mișcării Legionare.

Deputatul PNL Mihai-Aurel Donţu ne dădea asigurări ferme, acum vreo doi ani, într-o declarație parlamentară, că „PNL este ferm împotriva oricăror manifestări fasciste, rasiste, xenofobe şi legionare”. Dorim să dăm un semnal clar şi răspicat tuturor concetăţenilor noştri, precum şi opiniei publice internaţionale, că România nu uită, nu neagă şi nu tolerează vreo manifestare care să pună sub semnul întrebării tragedia oamenilor deportaţi, ucişi, schingiuiţi, înfometaţi, doar pentru că erau de o altă etnie sau de o altă religie(…) Consider că ne facem datoria atât faţă de generaţiile trecute, sancţionând mult mai drastic orice tip de manifestări cu caracter fascist, rasist, xenofob sau legionar, dar şi faţă de cele prezente şi viitoare, preîntâmpinând astfel orice potenţial pericol care ar putea interveni în societatea românească”.

Azi, Mihai Donțu tace și el.

Deputatul Ioan Oltean ne amintea, tot în parlament, la un moment dat, că ”9 octombrie 1941 este ziua în care a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Şi astăzi comemorăm amintirea celor aproape 300 de mii de evrei ucişi după deportarea lor. Cred cu tărie că holocaustul este acel episod tragic al istoriei în care cruzimea este dincolo de cuvinte. Îmi exprim, pe această cale şi cu acest prilej solidaritatea şi compasiunea sinceră faţă de comunităţile evreieşti şi ţigăneşti care au suferit de pe urma cruzimilor la care au fost supuse de către autorităţile vremii respective. Şi cred cu tărie că avem noi toţi, cei ce astăzi sunt prezenţi aici sau suntem în afara acestei fastuoase încăperi, puterea de a lupta împotriva pornirilor xenofobe de orice fel, în aşa măsură încât pe viitor să evităm astfel de episoade tragice în istoria umană”.

Acum, Ioan Oltean a amuțit.

Deputatul PNL George Ionescu declara, în parlament, că: ”Sunt voci care neagă existenţa holocaustului, vrând să convingă că în timpul dictaturii naziste aşa ceva n-a existat niciodată. Omenirea nicicând nu trebuie să uite şi să repete greşelile trecutului. Trebuie să omagieze veşnic victimele holocaustului, dar să şi lupte cu toată puterea pentru o lume paşnică şi liberă”.

Azi, George Ionescu se face, la rîndul său, că uită ori nu vede.

Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, declara anul trecut, în octombrie, în Parlament: „Astăzi este o zi de tristă aducere aminte atât pentru istoria românilor, cât pentru istoria Holocaustului. Foarte mulți oameni nevinovați au plătit un preț scump și complet nedrept pentru ‘vina’ de a fi evrei sau romi. Din păcate, în istoria popoarelor există numeroase tragedii în urma cărora au suferit milioane de oameni nevinovați. Comemorând Holocaustul, cinstim nu doar memoria celor uciși și persecutați pentru că aparțineau unei minorități. Comemorarea Holocaustului este mai mult decât atât: este simbolul luptei împotriva urii, a discriminării, a totalitarismului de orice fel. Toți cei care iubim libertatea, democrația, toți cei care credem că oamenii se nasc egali și au aceleași drepturi indiferent de etnie, rasă ori credință, trebuie să nu uităm lecțiile istoriei. Lupta pentru valorile în care credem se dă în fiecare zi”.

Azi, Alina Gorghiu se chinuie să ne convingă că neo-legionarul Marian Munteanu, cel care vorbește public de ”asasinul I.G.Duca” este ”de departe cel mai bun candidat la primăria generală”.

Ce să mai vorbim de Crin Antonescu, liberalul pur-sînge care a inițiat și promovat legea anti-legionari, dar care astăzi declară, senin, că Marian Munteanu e ”un personaj interesant”, care ”ar putea prelua șefia PNL”.

Doar atît ? Puțin, dragi liberali, puțin! (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Gretos text ai mai scremut, dar daca e ordin, cu placere, nu? Dar despre holocaustul romanilor savarsit de evrei, nimic?

  2. Rusine BTI pentru acest text! Despre „vina de a fi Roman” te cam doare la basca, nu-i asa!?!?

  3. Despre cine a adus bolsevismul in Romania si cine a condus tara pina in 1965 si ce s-a intimplat cu sutele de mii de romani inteligentui si patrioti nu e voie sa se spuna si sa se scrie? Pastrati masura, domnilor! Fiti corecti si aratati realiatatea.,adevarul.Legiferati ca sursele de finantare a ongurilor sa fie facute publice. Sa stie lumea trompetele cui sint.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998