CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Putin – un discurs care confirmă: reîmpărțirea lumii e în grafic

25 comentarii / 6238 vizualizări / 21 februarie 2023

Discursul rostit azi de Vladimir Putin are numeroase ingrediente, de la populism deșănțat la pragmatism greu de contestat și observații corecte de real politik. Dar, mai presus, e un discurs care confirmă ceea ce se comentează demult, și anume că războiul din Ucraina e factorul declanșator al abandonării lumii unipolare din ultimii 30 de ani și revenirea la situația din războiul rece. Reîmpărțirea planetei în două tabere, Occidentul și restul, e în grafic, ne anunță Putin cît se poate de explicit. De la acest anunț, fiecare țară își poate face propriile socoteli pentru viitor. Cu riscul, pentru unele state, să pățească precum în bancul celebru cu cetățeanul care explica de ce a ajuns în ghips, în scaunul cu rotile: ”am fost la un spectacol care a rupt sala-n două, iar eu m-am nimerit pe mijloc”.

Probabil se va scrie mult timp pe mapamond despre discursul fluviu de azi al lui Putin. Ca de obicei, presa de la noi s-a năpustit prioritar cu etichete, în locul analizelor la rece, cele mai uzitate fiind ”delirant”și ”halucinant”. Problema unui asemenea discurs, venit în momente complicate, nu e dacă e delirant ori ba. Problema e ce urmări produce.
Și am spune că problema discursului lui Putin nu e cum îl va recepta Occidentul, cu SUA în frunte. Ci cum îl va recepta restul lumii, China, India, Africa ori America latină.

Mesajele lui Putin au țintit mai multe obiective.

Pentru ruși, a urmărit zgîndărirea tradiționalului lor orgoliu național, vorbind despre renașterea Rusiei ca mare putere.
A urmărit adunarea rușilor la un loc, vorbind critic despre îmbogățiții tranziției, dar întinzîndu-le o mînă, cu sugestia de a reveni din țările bogate unde își cheltuie averile și a-și consuma resursele pe pămînt rusesc.

”În loc să cumpere produse interne, banii lor au fost cheltuiți pe proprietăți, iahturi, imobiliare în străinătate. Evenimentele recente au arătat că un refugiu sigur în străinătate este o iluzie. Occidentul i-a jefuit, le-a luat chiar și banii câștigați legal. Niciunul dintre cetățenii obișnuiți ai țării noastre nu a simțit milă pentru cei care și-au pierdut capitalul în băncile străine, care și-au pierdut iahturile și palatele. Și în conversațiile din bucătărie, probabil că și-au amintit atât de privatizarea anilor ’90, cât și de luxul ostentativ al noilor elite. Toți au propriile alegeri. Puteți să rămâneți în castelele voastre, arestați și cu conturile blocate. Dar trebuie să înțelegeți că sunteți de rang doi acolo. Există o altă opțiune, însă: să fiți alături de Patria voastră, să lucrați pentru compatrioții voștri. Și statul vă va sprijini”.

Un apel spectaculos, să recunoaștem.

Pentru rușii de rînd, Putin a slobozit o serie de promisiuni sociale majore pentru viitor, la pachet cu anunțuri despre realizările economice din ultimul an, de la dublarea profitului agricol la livrarea a sute de milioane de metri pătrați de locuințe șamd.

Pentru ”pătura kaki” a societății, adică rușii din structurile militare, în frunte cu cei care luptă în Ucraina, alte laude și promisiuni de avantaje și beneficii.

Desigur, invadarea Ucrainei a fost justificată cu aceleași metode din trecut: provocări, dorința de salvare a minorităților din ghearele tăioase ale guvernelor de la Kiev, ofensiva NATO contra Rusiei, teroriști, neonaziști, trădători, ”noi protejăm casa noastră, iar obiectivul Occidentului este puterea nelimitată” și tot așa.
Fără a lipsi marele avertisment, desigur: ”Cu cât sisteme de rachete cu rază lungă sunt aduse în Ucraina, cu atât vom fi nevoiți să împingem amenințarea mai departe de granițele noastre”.

Un alt public-țintă al lui Putin l-au reprezentat popoarele sărace ale lumii.
”Apărăm viețile umane și casa noastră comună, în timp ce Occidentul vrea putere nelimitată. A cheltuit deja peste 150 de miliarde de dolari pentru a ajuta și înarma regimul de la Kiev. Pentru a vă face o idee, conform OCDE, țările G7 au alocat aproximativ 60 de miliarde de dolari în 2020-2021 pentru a ajuta cele mai sărace țări ale lumii. Este clar acest lucru? Ei au cheltuit 150 de miliarde de dolari pe război, în timp ce au dat doar 60 de miliarde de dolari țărilor cele mai sărace, în ciuda faptului că pretind că le pasă de ele tot timpul și au condiționat, de asemenea, acest sprijin de supunere”.

Și a vorbit deschis și apăsat despre felul cum Occidentul, americanii mai ales, au împărțit lumea în bogați și săraci:

”În lumea de astăzi nu ar trebui să existe o divizare în așa-zise țări civilizate și toate celelalte. Am fost deschiși și sincer pregătiți pentru un dialog constructiv cu Occidentul; am spus și am insistat că atât Europa, cât și întreaga lume au nevoie de un sistem de securitate indivizibil, egal pentru toate țările și, timp de mulți ani, am sugerat ca partenerii noștri să discute împreună această idee și să lucreze la implementarea ei. Dar ca răspuns, am primit fie o reacție neclară, fie ipocrită, în ceea ce privește cuvintele. Și au fost și acțiuni concrete: extinderea NATO la granițele noastre, crearea de noi zone de desfășurare pentru apărarea antirachetă în Europa și Asia – au decis să ne acopere cu o „umbrelă” – desfășurarea contingentelor militare, și nu doar lângă granițele Rusiei”.

Cel mai mult, însă, criticile lui Putin au vizat direct SUA
”Aș dori să subliniez că nicio altă țară nu are atât de multe baze militare în străinătate ca Statele Unite. Sunt cu sutele – vreau să subliniez acest lucru – sute de baze în toată lumea; planeta este acoperită cu ele și o privire la hartă este suficientă pentru a vedea asta”.

”Potrivit experților americani, aproape 900.000 de oameni au fost uciși în timpul războaielor declanșate de Statele Unite după 2001, iar peste 38 de milioane au devenit refugiați. Vă rugăm să rețineți că nu am eu inventat aceste statistici; americanii sunt cei care le furnizează. Acum, pur și simplu, încearcă să ștergă toate acestea din memoria omenirii și pretind că toate acestea nu s-au întâmplat niciodată. Cu toate acestea, nimeni în lume nu a uitat acest lucru sau nu îl va uita vreodată.
Niciunul dintre ei nu-i pasă de victimele umane și tragediile pentru că sunt în joc multe trilioane de dolari, desigur. Ei pot continua, de asemenea, să jefuiască pe toată lumea sub masca democrației și a libertăților, să impună valori neoliberale și esențial totalitare, să eticheteze țări și națiuni întregi, să le insulte în mod public liderii, să suprime disidența în propriile țări și să distragă atenția de la scandalurile lor de corupție” a mai spus Putin.

Care a anunțat și că Rusia se retrage din tratatul nuclear New Start, chestiune care deja stîrnește îngrijorare pe mapamond.

Și nu a uitat să citeze din idolul său politic, Piotr Andreievici Stolîpin, fostul ministru țarist de interne care a încercat să reformeze Rusia cu mînă fermă, dar a sfîrșit asasinat de socialiști în 1911. „În problema apărării Rusiei, trebuie să ne unim cu toții, să ne coordonăm eforturile, îndatoririle și drepturile pentru a menține un drept suprem istoric – dreptul Rusiei de a fi puternică” a citat Putin cuvintele săpate pe monumentul lui Stolîpin din Moscova.
Evident, presa de la noi l-a confundat pe Stolîpin cu Stalin.

Firul călăuzitor al acțiunilor lui Putin e cel mai bine sintetizat, poate de următoarea declarație:

”Este inacceptabil ca Statele Unite să reconstruiască ordinea mondială exclusiv pentru sine”.

Discursul de azi a transmis lumii că războiul va continua, ba poate chiar va lua amploare, mai ales că Rusiei îi merge bine economic, conform spuselor liderului rus. Și a mai transmis că operațiunea de lichidare a unipolarismului post-comunist – o lume condusă doar de americani – e în grafic și va merge pînă la capăt.

Cum spuneam, e de văzut cum va fi recepționat mesajul lui Putin nu în Occident, unde reacțiile sunt previzibile, ci în restul lumii.
Liderul de la Kremlin se poziționează repetat și tot mai tăios în liderul părții oropsite a lumii. De felul cum va fi el perceput – eventual susținut – de cele cîteva miliarde de oameni din afara sferei occidentale depinde soarta lumii în următoarele decenii.
Sigur e că, într-o formă sau alta, lumea e deja scindată. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

25 Comentarii

 1. Luna aceasta, pe data de 22, se implinesc 9 ani de la razboaiele ucrainiene din Donbass si Luhansk. Interzicerea limbii si a culturii ruse, masacrul de la casa sindicatelor, acordul de pace de la Minsk, înșelăciunea lui Merkel și Hollande, etc., toate acestea nu au contat pentru Occident. In asta constă ”populismul deșănțat” al lui Putin? In faptul ca el isi apără valorile si tara? Mi se pare ca plimbăreala lui Biden cu trenul prin Europa si prin Ucraina, privirile hulpave de moș libidinos aruncate lui Zelenski sunt un exemplu de populism ieftin pentru cei cu capacitate cognitivă restrânsă, cam ca a lui. Ca sa nu mai vorbim de coincidenta unui nou cutremur in Turcia, probabil cu rolul de ”salvă de tun” pentru nea Biden. De ce trebuie sa ne fie milă de ucrainieni si nu si de sirieni, de ex.? Ce interes are Europa si mai ales România, pentru Ucraina – o tara putred de corupta si saracita dinainte de catre SUA? Nu mi se pare nimic neserios in discursul lui Putin, din contră. SUA au devenit cel mai periculos stat de pe planetă. Au dovedit-o prin toate actiunile lor.

 2. Nu e pentru prima oară când „Marii Profitori” încearcă să-și rezolve crizele Capitalismului nesă-buit, prin „desființarea Rușilor”. Tot așa, „ei” l-au aruncat în luptă pe Napoleon; apoi pe Hitler; iar acum, și-au pus speranțele în ”SUA”, care, deocamdată „încearcă marea cu degetul” prin „clasi-cele” „vârfuri de lance”: așa zisa Ucraina – special „inventată” pentru „lupta împotriva Rușilor”, plus alte câteva de pe-acolo, toate cu capetele înfierbântate de autoînchipuiri, și pline de ambiții năroade.
  De astă dată însă, lupta e disperată : „Expansionismul Occidental” și-a atins limitele, resursele sunt pe terminate – și e abia începutul ! Pentru prima oară, popoarele „inferioare” (mereu „mul-se” de alții), au arme și se ridică împotriva asupritorilor; nu mai au de ales: ori își apără interese-le, ori vor dispărea, „devorate” de lăcomia nebună a „Civilizților”.
  Iar „Civilizații”, simțind că „a-nțărcat bălaia”, forțează în continuare drumul știut de secole: drumul „armelor” și al „diversiunii”, bine ascunse sub „Marea Minciună”, panicați că, de astă dată, trebuie să iasă, nu numai învingători, ci și „zdrobitori” – singura cale prin care pot să instituie „modelul de civilizație” visat de ei : controlul total asupra Omenirii cu „modelarea” Omului pe „principii” pe care deja le vedem.
  Înțelegem dar, că lupta tinde să devină „care pe care”. Și, nu trebuie să fii „expert în geopolitică”, sau „mare analist”, ca să anticipezi unde se va ajunge, dacă pe „domnii civilizați” doar atât îi duce capu’.

 3. Dupa discursurile de azi, V.V. Putin a devenit omul numarul 1 al Lumii !!!

 4. Bre,BTI,lasa spagatul ca iti rupi hemoroizii.Hotaraste-te in care tabara combati.

 5. probabil partea cu instalarea GRATIS a furnizarii de gaze naturale e partea populista…..

  -problema nu e cu Putin ci cu Populismul:
  ca si „realpolitik” apartine speciei PROPRII A POLITICII
  (partea improprie care duce Politica in derizoriu este minciuna bloshevica/cominternista cu „stanga/dreapta” ce se trage de la 1798,”revolutia franceza”-alta falsa revolutie)

  POPULISMUL e folosit sub intelesul dat de bolsevici- cica ar fi DEMAGOGIE!
  tupeu fara limite,ca la bolshevici!
  POPULISMUL ESTE SINGURA SPAIMA A BOLSHEVICILOR,A COMINTERNISTILOR,A INTERNATIONALISTILOR.

  pentru inceput:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Huey_Long

  evident,pe wikipedia scrisa de bolshevici;
  ADEVARUL NU POATE FI CENZURAT!

 6. instalare GRATIS la gaze??????
  -o fi ca la Auschwitz??????

  mah BTI
  tu stai cu nasu-n Engie,
  verificare la 2 ani, revizie la 10 ani,
  „apa si sapun”, aia prevede ANRE,
  pe banii tai iti vei gasi (partea feminina) din casa ta violata de tipu’ de la gaze,
  ala cu revizia si verificare,
  la 2 ani,la 10 ani,cum te pandeste,
  prostule!

  populism…..vai da creierii tai.

 7. in contrast:
  „realpolitik” a functionat la Hitelr:
  le-a dat autostrazi,autobahn pa model american
  SI I-A TRIMIS LA RAZBOI,tot pe model american,
  real-politic!
  dar,daca asta vor americanii-isi vor gasit razboiul LA EI ACASA!
  (cum au patit-o nemtii,germanii,sasii si austriecii)
  real-politik asta inseamna pe scurt:
  ii jefuim pe ceilalti!
  e o politica, o politica criminala DAR TOTI CUNOSC ADEVARUL!
  -nu este DEMAGOGIE,
  americanu stie ca A DAT MOARTE NU A RASPANDIT „DEMOCRACY”,
  AIA SINT VINOVATI CA TOTI DRACII,
  TOTI CEI 390 DE MILIOANE DE NORD-AMERICANI,exclus mexic.

 8. le-a spus Hitler nemtilor ca le trebuie „lebensraum”,
  spatiu vital?
  le-a spus!
  le-a spus ca sint unele rasse inferioare,
  „slavii primitivi”?
  -le-a spus!
  ASTA E REALPOLITIK!
  („democratia” americana e mai neagra si spurcata decat fundul Iadului,
  miniuni peste minciuni,toti stiu ca totul nu e decat minciuna-ca in R.S.R!)

 9. De Romania n-a zis nimic? El nu stie ca suntem parteneri strategici ai SUA si Ucraina ? Nu fac rusii pe ei de frica ca ce americani si occidentali sunt romanii? Cand o sa vada rusu’ cainii NATO din Romania antrenati sa manance oameni, se va duce inapoi in Urali.

  Pe aici nicio armata nu poate trece ca ameninta gandacul croitor, cainii salbatici de rasa rottweiler si ursul de Schweighofer.

 10. in „realpolitil”
  (si merkel credem ca a pronuntat asta)
  TREBUIE sa-i explici poporului, pe limba lui
  despre ce este vorba:

  https://germaniainternational.com/Images4/AuthenticHitlerOilPaintingChurch-01.jpg

  -ce vede BTI acolo?

 11. Daca discursul lui Putin a fost populist si desantat, atunci cum poate fi numit verbiajul dement al lui Biden la Varsovia? Si Biden si Kamala sunt creatori de stand-up comedy, de care americanii insisi fac haz. Ziaristii romani si televiziunile din Romania sa-l slaveasca in continuare pe Biden, daca vor sa ajunga cu audienta la zero, asa cum a ajuns CNN !

 12. Vizita ministrului de externe al Chinei, WangYi EXACT in ziua fulminantului discurs al Bossului Lumii Libere Putin adresat omenirii , inseamna cimentarea aliantei ruso-chineze si sprijinul total pe care China il acorda Rusiei in lupta acesteia impotriva Occidentului criminal si distructiv

  Cit despre ticnitul Biden si corul de aplaudaci isterici care l-au lins in cur pe impiedicatu si preacoruptu mos Scleroza ,merita doar un sincer ‘Hai Siktir ca v-a sunat ceasu la propriu ,imbecililor ‘

 13. . În discuția despre secolul 20, puterea evreiască este ușor trecută cu vederea deoarece a fost dispersată în multe națiuni. Deci, puterea evreiască din SUA este numită „americană”. Puterea evreiască din Marea Britanie se numește „britanica”. Puterea evreiască din Germania este numită „germană”, puterea evreiască din Franța este „franceză”, iar puterea evreiască din Rusia este „sovietică”. Dar, de cele mai multe ori, evreimea mondială din toate aceste țări a împins o agendă care a favorizat puterea globală evreiască în detrimentul intereselor naționale. Acest lucru este actual si adevărat în SUA. Evreii americani promovează politici care servesc Sionul și Imperiul Iudeii mai ales în detrimentul americanilor goy. Cu toate acestea, această politică evreiască se numește „politica SUA” si nu evreiască. În cel mai bun caz, unii o vor numi „neoconă”, dar asta nu este de ajuns. Evreii, temându-se că americanii s-ar putea trezi la această realitate, folosesc mass-media și politicienii lor lachei pentru a împinge ideea pavloviană că interesele SUA = interesele israeliene = gloria evreiască și, dacă spui contrariul, nu ești doar „antisemit” dar „anti-american”, pentru că SUA se referă la „poporul ales”. Dacă nu se discută despre puterea evreiască ca fiind unul dintre marii factori care mișcă și zguduie istoria în epoca modernă, nu va exista o înțelegere reală și nicio speranță pentru viitorul umanității. În secolul 21, aproape toate marile războaie au fost instigate de evrei: 11 septembrie (unde Mossad i-a determinat pe islamişti să atace SUA), Afganistan, Irak, Libia, Siria şi acum Ucraina. Dar nu se vorbește despre evrei. ASTA este foarte periculos. Când nici măcar rușii nu îndrăznesc să discute despre evrei și, în schimb, strigă despre „nazi” și „anglos”, este o lume de . Evreii sunt, de asemenea, în spatele nebuniei BLM și degenerescenței globo-homo. Ei sunt în spatele White Nakba în SUA, UE, Canada și Australia. Niciodată în istorie o putere nu a fost atât de masivă, dar atât de ascunsă.
  https://www.unz.com/lromanoff/americas-dirtiest-secrets/

  • În sfârșit o observație clară asupra mizeriei create și implementate tacit și pas cu pas..
   Adevărul simplu si gol goluț și din păcate marea majoritate se fereste de aceasta realitate!

 14. Băi Volodea, kaghebist împuțit care o faci pe democratul și pe victima inocentă, dacă tot ești la curent cu statisticile furnizate de americani, cu statisticile ASTEA ești la curent?
  https://allthatsinteresting.com/how-many-people-did-stalin-kill
  „After taking power in the 1920s, Joseph Stalin killed at least 9 million people through mass murder, forced labor, and famine, but the true figure may be as high as 60 million.”
  Și mai lasă-i dracului pe americani în pace! Dacă la ei e așa de prost și la tine e așa de bine, cum naiba dau năvală rușii în America și nu invers, bă director de benzinărie ce ești? De ce comunismul s-a dus în cap după nici 80 de ani și capitalismul e bine mersi? Asta te-ai întrebat, cap de cauciuc dement? Lua-te-ar moartea cu Rusia ta cu tot!

  • Cu cine vorbesti? Esti dement? Ai nevoie de pastile?

  • Puţi! Te-ai stricat de la cap.

 15. @ Herr H/ Sunt perimate informatiile. S-au descoperit documente, inclusiv in Marea Britanie, prin care datele au fost falsificate intentionat ca sa fie compromis partidul comunist. Este o propaganda intretinuta si azi.

 16. @Otilia1956
  stand-up comedie ar fi ca Karbala
  (vrajitoare din Africa)
  sa cante pianu cu madularu…….

 17. in continuare,
  „reîmpărțirea lumii e în grafic”:

  -Roma la un momenta dat era „republica”,
  in afara ei- IMPERIUL,
  -sa mutam POPULISMUL in Bucuresti
  si celorlalti sa le aplicam „real politik”,
  cu asta sunt de acord!

  • poate nu ati inteles:
   ceilalti supusii realpolitik.ului
   ar fi cei din Jilava,Popesti Leordeni,Bragadiru
   si restu!

 18. @smearing
  -pare ca s-au temut de numele de”rus”,
  au spus ca sint sovietici.

  :)

  • am vazut oameni carora le era frica de rusi,
   bgezmetici.

   • va imaginati ce resurse materiale si umane au risipit cele doua state Rusia si SUA.De remarcat ca la un loc cu cele doua Japonia si Germania le urmeaza .In razprezent China seamana ceva nelinisti privind cursul dominatiei mondiale dar din antichitate excesul de putere a dus la alienare.Orice este posibil,chiar ??un razboi nuclear.Trebuie oferita Rusiei o cale de iesire onorabila,ce inseamna Europa fara Rusia?

 19. Cine cacat e Rusia??????O imensa benzinarie ,dotata cu rachete!Atat!Zero barat in rest!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998