CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Rafila lichidează ideea camerelor legale pentru consum de droguri: legea nu permite

0 comentarii / 2049 vizualizări / 10 aprilie 2023

Problema înființării de către stat a unor camere speciale în care narcomanii să se poată droga legal și în condiții de siguranță medicală e viu dezbătută în România de mai bine de un deceniu. Un proiect de lege în acest sens depus de cîțiva deputați acum cinci ani nu a avut susținerea guvernului Dăncilă, și, mai nou, nici cabinetul Ciucă nu preconizează introducerea acestui mecanism.

Întrucît luna trecută s-a vehiculat în presă informația că ministerul Sănătății pregătește introducerea consumului de droguri în camere speciale de injectare – proiect susținut de anumite ONG-uri – doi deputați AUR, Doru Acatrinei și Lucian Pușcașu, au cerut explicații oficiale printr-o interpelare parlamentară către premierul Nicolae Ciucă. Răspunsul a fost pasat ministerului lui Alexandru Rafila, care a tranșat problema:

”Adicția, caracterizată în principal de consumul de substanțe, este o tulburare de sănătate mintală clasificată în toate manualele de diagnostic științifice internaționale. Prin urmare, Ministerul Sănătății are un angajament față de cetățeni în oferirea de pârghii pentru ameliorarea, tratarea și prevenirea problemelor de sănătate fizică și mintală, respectând simultan legislația națională.
Deoarece legislația din domeniul drogurilor interzice punerea la dispoziție a unui spațiu destinat consumului de substanțe psihoactive ilegale, o inițiativă care să permită amenajarea unui spațiu cu destinația „spațiu de consum pentru droguri” nu poate face obiectul vreunui proiect al niciunei instituții/autorități din România” se arată în răspunsul furnizat de secretarul de stat Tiberiu Brădățan. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998