CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rafila matura cu guvernantii: testari Covid cu cintec, organizare deficitara, mesaje necredibile

13 comentarii / 9035 vizualizări / 27 iulie 2020

Prof. univ dr. Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, scoate la lumină, într-un interviu pentru Spotmedia.ro, o serie de probleme majore create de felul în care actualii guvernanți gestionează pandemia, de la lipsa uniformității testelor pînă la modul de organizare și la componența deficitară a grupului de comunicare.

Întrebat, astfel, dacă testarea anti-Covid e la fel peste tot, calitativ, Rafila confirmă că nu: ”Această problemă a fost de la început. De la Comisia Științifică am trimis Ministerului Sănătății o propunere de instituire a unui sistem de control extern de calitate și de instruire, care să fie coordonat la nivelul centrelor universitare. Încă nu s-a materializat. Din ceea știu eu, în majoritate, testele sunt efectuate corespunzător, dar e suficient spațiu de îmbunătățire a calității testării”.

Probleme la testare vin și de la calitatea testelor și a medicilor care le fac: ”Este importantă calitatea testelor, dacă reactivii sunt cei corespunzători și se află în termen de valabilitate, dar mai ales dacă personalul medical care realizează aceste teste are experiență de lucru în diagnosticul molecular. Cred că aici au fost și încă sunt probleme, pentru că este importantă experiența, să poți sesiza diferitele erori care pot apărea. Doar stăpânirea unei tehnici de lucru, mai ales dacă a fost deprinsă de curând, după un training sumar, nu este suficientă. De aceea, regret că actualul ministru al Sănătății nu a corectat încă eroarea comisă de predecesorul său, de a defavoriza specialitatea de Microbiologie Medicală, care ar putea ajuta la îmbunătățirea calității diagnosticului molecular al bolilor transmisibile” mai spune Rafila.

Rafila critică și mesajele venite dinspre grupul de comunicare, dar și dinspre guvernanți în ansamblu, care au dus la pierderea încrederii cetățenilor:

”Eu cred că încrederea s-a pierdut din două motive. Pe de-o parte, mesajele contradictorii lansate în spațiul public de oameni politici, de persoane publice, chiar de unii medici fără nicio specializare în domeniul bolilor infecțioase, mesaje care susțin că totul este umflat, exagerat sau chiar fals. Și că nu este nevoie de măsuri de protecție!!(…) Pe de altă parte, în zona strategiei de comunicare la nivel guvernamental pot fi făcute multe alte lucruri încât mesajele să nu fie doar cifre și recomandări seci, ci să implice mai multă empatie, dar și mai multă siguranța, pentru că acuratețea datelor este esențială pentru credibilitatea datelor. Ce aș face eu? Aș încerca adaptarea mesajelor publice la comportamentul populației și la evoluția situației pandemiei, astfel încât și alte categorii profesionale, sociologi, psihologi, antropologi, să contribuie la elaborarea și transmiterea mesajelor. Ar trebui o echipă complexă, care să evalueze permanent situația și să gândească conținutul, modul și momentul potrivite pentru transmiterea mesajelor” mai spune Rafila.

Reamintim că mesajele grupului de comunicare sunt opera a doi jurnaliști cvasi-anonimi, Adrian Manciu și Sorina Coșbuc, mult timp ținuți la secret.

Rafila mai critică și modul deficitar în care se face gestionarea instituțională a pandemiei:
”Nu sunt în măsură să dau sfaturi Ministerului Sănătății, dar din punctul meu de vedere ar trebui să existe o organizare piramidală care să aibă centrul de comandă la minister, în cele trei zone importante: supraveghere epidemiologică și diagnostic; asistență medicală; managementul resurselor umane necesare în pandemie, atât pentru zona sănătății publice, cât și pentru asistența pacienților Covid și nu numai(…)Aceste centre operative ar trebui să se întâlnească zilnic și să fie coordonate de o persoană cu putere de decizie de la nivelul Ministerului Sănătății, eventual câte un secretar de stat. S-ar impune o evaluare zilnică a situației din teren și luarea imediată a măsurilor referitoare la alocarea de personal, la modul în care pacienții au acces la paturile de spital și la ATI” spune specialistul. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. cu tot respectul, dl. Rafila o cam „muta pe Academiei” cu alegatiile sale, care nasc cateva intrebari:
  1. de ce aceste remarci nu au fost facute cu fermitate si in mod explicit in (prea multele) aparitii televizate ale sale din perioada pandemiei?
  2. sunt, oare, aceste alegatii platforma pregatitoare unei intrari in politica a acestui domn?
  3. cum rezolvam contradictorialitatea propriilor sale afirmatii? daca dumnealui constata ca „actualul ministru al Sănătății nu a corectat încă eroarea comisă de predecesorul său” – deci dezaproba actul managerial la varful ministerului – cum explica sustinerea unei „organizari piramidale care să aibă centrul de comandă la minister”???

  sau sa intelegem ca se auto-propune ministru al sanatatii???
  atunci totul ar capata unu sens…

  • Alegatii? Ce plm e asta? E cuvant in DEX? Asta ca sa lămurim un aspect! Rafila im calitate de subordonat al maimuțe din Etiopia ar trebui sa taca dracului din gura si sa încaseze banii de la chinezi( americani nu mai plătesc masina dr propaganda a pic!)
   Si 3 e campanie nu?

   • stimate domnule „Psd-istul”,

    ma bucura faptul ca va pot deslusi o chestiune simpla, de altfel aflata la indema oricui are internet si un computer, oferindu-va definitia solicitata de dvs.:

    ” ALEGÁȚIE, alegații, s. f. (Jur.) Faptul de a alega; invocare a unei teorii, a unei păreri în sprijinul unei afirmații făcute sau pentru a justifica ceva. [Var.: (înv.) alegațiúne s. f.] – Din fr. allégation, lat. allegatio, -onis. / sursa: DEX ’09 (2009)”.

    in rest, va doresc acronime multe!

    • Wow! Apreciez efortul depus! Am atins o coardă sensibilă nu? Oricum acest cuvant mi se pare un anus contra naturii folosit de politicieni si de cei care urmăresc spectacolele de caterinca politica! Cât despre acronime, este o singură persoană cu care intru in polemica si acela este asd! In rest depunetii prea mult efort pentru o chestie ce ar tb sa fie relaxanta!

 2. sigur ca aceasta pandemie a oferit fiecarei tari in parte atat oportunitatea de a decide ce plan de masuri sa adopte pentru combaterea acesteia, cat si , mai ales, ce, cat si cum sa comunice public…

  lucrand, asadar, cu „materialul clientului” (respectiv raportarile oficiale ale fiecarei tari in parte) si, in special, in lipsa unei metodologii UNICE de raportare la nivel global, comparatiile intre tari devin nerelevante avand in vedere predispozitia ORICARUI guvern de a manipula politic datele despre aceasta epidemie…

  totusi, se disting cateva exemple care ne pun pe ganduri:

  a. China: o tara cu o populatie de 1,43 MILIARDE locuitori are astazi, 27 Iulie raportate urmatoarele date:
  – persoane confirmat infectate: 83.891
  – persoane decedate: 4.634

  b. Indonezia: o tara cu o populatie de 273 milioane locuitori are astazi, 27 Iulie raportate urmatoarele date:
  – persoane confirmat infectate: 100.303
  – persoane decedate: 4.838

  c. Nigeria: cu o populatie totala de 206 milioane locuitori raporteaza astazi 27 Iulie urmatoarele date:
  – persoane confirmat infectate: 40.532
  – persoane decedate: 858

  d. Japonia – o tara cu o populatie de 126,5 milioane locuitori are astazi, 27 Iulie raportate urmatoarele date:
  – persoane confirmat infectate: 29.989
  – persoane decedate: 996

  e. Vietnam: o tara cu o populatie de 95,5 milioane locuitori are astazi, 27 Iulie raportate urmatoarele date:
  – persoane confirmat infectate: 431
  – persoane decedate: 0 (zero) !!!

  oare cum ar explica marii „strategi” romani (Tataru, Arafat, Moldovan, Vela, Rafila, Cercel, etc. etc. etc.) aceste cifre???

  • Nu are ce sî te pună pe gânduri. Asiaticii sunt trecuți prin mai mulți covrigi și au deja sisteme de prevenție implementate.

   Japonezii și chinezii nu sunt ca chielu’ să se strânge câțiva baloți de cadavre pentru a crede în covrig.

   Nigeria e scoasă din cur. Ai nimerit cei mai corupți africani. Ăia nici nu știu câți sunt, nici cât mai este, aproape ca la noi. Teste, paula, prevenție paula.

 3. Ce zice Rafila e corect. Întrebarea e de ce-o zice abia acum? Era evident inca din perioada stării de urgenta ca PNL-ul o s-o dea de gard. Și cu guvernarea, și cu comunicarea. Băieții cu ochi albastri deja l-au informat pe Herr Iohannis de tensiunea sociala uriasa pe care PNL încearcă s-o mature sub preș, după ce a creat-o prin politici și comunicare amatoriceasca. Si-atunci, ca să n-ajungem ca la 1907, Herr Iohannis le-a crescut băieților cu ochi albaștri lefurile cu 25%. Alocațiile copiilor cresc doar cu 10%. La vremuri noi, tot noi!!!

 4. Invitat la o emisiune TV pe nedrept supraapreciata (pare-mi-se la Digi), acest Rafila a scapat porumbelul din gura. Cica daca ar intra in politica, ar ramane tot doctor (medic), nu i-ar lua nimeni diploma. Serios? Sa te lauzi ca un rezident de 25 de ani ca te-ai ajuns medic, o meserie devenita obsesie a tuturor ratatilor, nu vi se pare cam nepotrivit pentru un guruletz al pandemiei? Si apoi, adica cum. Omul ar vrea in continuare si respectul cuvenit unui Gica de la scularie, si avantajele vietii de politician, adica sa culegi si sa indesi in hambar ceea ce au semnata altii, lasandu-i pe fraieri cu praful de pe toba, beneficiind si de onoarea de a fi maistru la scularie. Adica, daca nu el, atunci cine. Cum s-ar spune, si cu dansa-ntransa, si fata mare de maritat. A dracului pretentie la acest Rafila. Nu mai zic egocentrismul ca intra guru in politica, dati-va la o parte, dar Puie Monta e prea mic pentru el.

  Altminteri, da, omul are dreptate, nu trebuie sa fii maistru la scularie ca s-o spui. Dar daca tot te pretinzi ca esti, puteai sa o spui mai pe sleau: nu combati o pandemie avand ministerul de interne la butoane si ministerul sanatatii la executie. Solutia corecta este fix pe dos, MAI sa execute ceea ce se decide la MS. Dar ti-ai gasit curaj la Rafila, cum sa spuna el asa ceva! Daca transpira vreun dosar de colaborator, vreun pasaj de plagiat gasit de dna SheerKhan sau vreo spagutza, doua-trei. Tara de seimeni, agale si poterasi, oameni care nu stiu decat atat: functia si gradul.

  • SRI trebuie să aprobe dosarele politrucilor. Rafila e OK, are verde pentru Asociația Microbiologilor de pretutindeni. Dar nu-i nici de condamnat pentru diplomă.

   Grindă n-are diplomă, este retardat și parte extrem de prost. Cred că ăsta ar fi genul de politruc securist căruia i-ar trebui zece mui pe zi.

 5. Clar, nu? Daca cei care fac testele si le interpreteaza sunt la fel de buni „specialisti” precum sefii de la DSP-uri numiti pe cumetrii, sau directori de spitale numiti de asemenea pe ochi galbeni ca ai ciumei, nu avem nimic de comentat.

 6. Doctorul Rafila apare ca un om echilibrat, cumpanit, si care sprijina in mod public actiunile autoritatilor pentru combaterea pandemiei . Face el insusi parte din echipa de comanda in lupta contra pandemiei si ne reprezinta la OMS.
  Sanatatea populatiei in timpul pandemiei este conditionata de respectarea regulilor .
  Nu este suficient doar sistemul medical. Am vazut ce a fost in Italia, si alte tari, acolo unde sistemul medical a fost coplesit temporar de numarul de victime.
  Solutia nu este spitalul, fiindca infrastructura medicala la noi e slaba comparativ cu cea din tarile unde au plecat medicii nostri !
  Nu avem nici personal medical suficient , au plecat afara ca sa invete acolo unde este tehnica moderna , sa lucreze in spitale moderne, cu resurse, nu doar pentru bani mai multi.
  Ne lipsesc spitalele noi , mult promise de politicienii aflati la putere de ani de zile !
  Sa lasam barfa politico-medicala promovata de unii , care ne abat atentia de la problemele adevarate si sa sustinem populatia ca sa respecte regulile.
  Sa intarim, nu sa slabim eforturile contra pandemiei.
  Va propun un subiect jurnalistic aplicat :
  1) cati pacienti de Covid19 a tratat Spitalul din Videle ?
  2) ce suferinte se trateaza de obicei la Spitalul din Videle ?
  3) ce costuri necesita Spitalul din Videle ?
  Ati putea gazdui o dezbatere pe tema combaterii pandemiei si a intaririi sistemului nostru medical : in lipsa acuta de epidemiologi, de ce nu sunt adusi epidemiologi romani plecati afara ?
  De ce nu aducem macar medici straini si treptat, sa incercam sa aducem dintre ai nostri ?

 7. @ Sunteți de părere că este evident că pentru persoanele fizic și clinic sănătoase nu ar trebui să fie obligatorie purtarea măștilor de protecție, fiind o obligație a guvernanților asigurarea unui mediu sănătos, ? Opinați și că persoanelor care sunt fizic sănătoase și clinic nu este legal să li se aplice amenzi pentru faptul că nu poartă măști de protecție, amendarea persoanelor fizic și clinic sănătoase pentru faptul că nu poată măști de protecție putând constitui chiar și un abuz din partea autorităților, ?

 8. &Sunteți de părere și că purtarea de măști numai de către persoanele infectate cu COVID ar avea și un aspect de „stigmatizare” a celor ce au fost expuși virusului, prin neglijența autorităților de a asigura un mediu sănătos, conform atribuțiilor, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998