CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9769 RON UP | 1 USD = 4.5843 RON UP | 1 GBP = 5.8121 RON DOWN

Rapoartele CIA confirma teoriile conspiratiei: de ce nu are Romania autostrazi

18 comentarii / 82308 vizualizări / 24 februarie 2017

Scandalul dezvăluirilor lui Ghiță a inclus, ne amintim, povestea autostrăzilor cvasi-inexistente ale României, într-un context de-a dreptul spectaculos: SRI s-ar fi opus permanent, mergînd pînă la amenințări și șantaj, construirii unei infrastructuri care să lege Transilvania de Muntenia sau Moldova. Ulterior, au apărut teorii ale conspirației, nu mai puțin spectaculoase, care explicau opoziția respectivă. Iată, însă, că recent declasificate documente ale CIA confirmă teoriile în cauză.

Să reamintim:
”Domnul general Florian Coldea nu a fost niciodată de acord cu autostrada Comarnic-Brașov” a spus Sebastian Ghiță, într-un episod al dezvălurilor în serie. Tot Coldea i-ar fi amenințat și pe funcționarii CNADR cu arestarea ”dacă vor semna o asemenea autostradă.” a mai spus el.

La rîndul său, fostul premier Victor Ponta a declarat: ”De 12 ani nu reușim să legăm printr-o autostradă Transilvania de restul României, nici Pitești-Sibiu, nici Comarnic-Brașov, nici Iași-Târgu-Mureș! Eu am terminat negocierile cu Vinci-Strabag (mari companii de autostrăzi din Europa), gata de semnare, dar s-au opus Băsescu și PNL strigând: e o mare hoție. În 2015 un reprezentant al Sistemului i-a spus ministrului Transporturilor: Cine semnează asemenea autostradă ajunge în pușcărie. Transilvania e tot mai legată de Viena și Budapesta, dar tot mai depărtată de București și Iași.”

În spațiul public s-a vorbit, mai pe șușotite, atît înainte, cît, mai ales, după afirmațiile lui Ghiță și Ponta, că ar exista o explicație ”ocultă” pentru absența autostrăzilor care să lege Transilvania de Moldova sau Muntenia.

E vorba de temerea NATO, a Occidentului în ansamblu, că asemenea autostrăzi ar facilita accesul tancurilor rusești spre Vest în cazul unui conflict militar. În absența lor, blindatele Moscovei s-ar vedea blocate de arcul Carpaților, stavilă naturală în calea năvălitorilor.
Ceea ce ”ridică” România la rangul de zonă-tampon a Occidentului.

Unii dau crezare, alții probabil că nu unor asemenea raționamente.
Iată însă că apare, brusc, dovada că nu e vorba de teorii ale conspirației, ci de calcule cît se poate de reale și de pragmatice ale Occidentului.

Mai exact, e vorba de un paragraf interesant dintr-un document recent declasificat de CIA, care analiza România comunistă de la jumătatea anilor 80, intitulat ”Perspectivele lui Ceaușescu”.

Pornind de la informații privind declinul economiei ceaușiste, starea de spirit a populației, relațiile cu vecinii șamd, analiștii CIA au elaborat mai multe posibile direcții pe care România ar fi putut să meargă în anii care urmau.
În ciuda interesului Moscovei – recunoscut de CIA – de a-și spori considerabil influența asupra țării noastre după eventuala înlocuire a lui Ceaușescu la conducere, analiștii americani dădeau ca improbabilă o intervenție militară a rușilor.

ff

Iată și unul dintre principalele argumente identificate de CIA:

”Nu încape îndoială că armata română nu ar face față sovieticilor, iar URSS ar triumfa după o scurtă perioadă de criză. Românii nu sunt nici pe departe la fel de bine echipați ca sovieticii.
Totuși, sovieticii nu au efective militare în România și nici nu au la dispoziție o infrastructură potrivită, iar terenul muntos nu e potrivit pentru o intervenție rapidă, ”chirurgicală”. Forțele militare sovietice s-ar confrunta cu operațiuni prelungite de dizlocare (a combatanților adverși n.n.) într-o țară profund antisovietică, mai ales dacă aceasta ar beneficia și de sprijinul Iugoslaviei”.

Concluzia CIA era că trupele sovietice din regiune ar fi fost mult mai puțin capabile să performeze militar în România decît forțele similare care vizau regiuni aflate în parte nordică a Europei răsăritene, iar această realitate era menită să descurajeze o decizie de invadare din partea regimului sovietic. Totul, grație terenului muntos și absenței infrastructurii.

Au trecut de atunci trei decenii și mai bine, dar problema infrastructurii absente, în România, rămîne aceeași. Va rămîne, oare, atît timp cît va exista amenințarea Rusiei asupra Vestului? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

18 Comentarii

 1. Curata diversiune!!! Pai la nivelul tehnicii militare actuale credeti ca rusii s-ar impiedica de Carpati?! Sa fim seriosi ! De trupe aeropurtate ati auzit?! Noroc ca Rusia nu are interes direct in Romania ce poate fi bypass-ata usor ….mai degraba cautati interesele financiare si veti gasi raspunsul corect

 2. Evident, e o prostie, mai ales ca, daca privim reteaua de drumuri TEN-T , vedem ca legatura rutiera Est-Vest e prevazuta a se face prin Ucraina.Sunt convins ca cei din Vest ne vor fara autostrazi, dar din alte motive, nu fiindca le e frica de rusi!

 3. Transfăgărășan (Wikipedia) https://en.wikipedia.org/wiki/Transf%C4%83g%C4%83r%C4%83%C8%99an
  The Transfăgărășan was constructed between 1970 and 1974 during the rule of Nicolae Ceaușescu as a response to the 1968 invasion of Czechoslovakia by the Soviet Union.[3] Ceaușescu wanted to ensure quick military access across the mountains in case of a Soviet invasion. At the time, Romania already had several strategic mountain passes through the Southern Carpathians, whether inherited from the pre-communist era (the DN1 and the high-pass DN67C) or built during the initial years of the Communist regime (the DN66). These passes, however, were mainly through river valleys, and would be easy for the Soviets to block and attack. Ceauşescu therefore ordered the construction of a road across the Făgăraş Mountains, which divide northwestern and southern Romania.[1][3]

  Lower section of the road
  Built mainly by military forces, the road had a high financial and human cost. Work was carried out in an alpine climate, at an elevation of 2,000 metres (6,600 ft), using roughly six million kilograms (5,900 long tons; 6,600 short tons) of dynamite, and employing junior military personnel who were untrained in blasting techniques. Many workers died; official records state that only 40 soldiers lost their lives, but unofficial estimates by workers put the number in the hundreds.[3]
  The road was officially opened on 20 September 1974, although work, particularly paving of the roadbed, continued until 1980.

 4. Cum adica, condamni o natiune pentru ca s-ar putea sa…..?

 5. tampenii. rusii, daca ataca europa, o fac prin campia nord-europeana (belarus, polonia, germania, franta) exact ca napoleon si hitler. nimeni nu intra cu armata prin munti ca sa fie incetinit.

  • Dacă ar exista șosele moderne şi autostrăzi n-ar mai fi încetinit, ba din contra! Şi de aici ideea de a nu construi căi care ar putea servi transportului rapid de trupe şi tehnică, tocmai pentru a fi forțați să folosească rutele previzibile, mai lungi şi mai încete.

 6. Gușă și Maricel Păcuraru mi-au furat trustul Realitatea și compania P.S.V., transcriind prin fals acțiunile celor două societăți pe numele lor. În urma cu aproape patru ani am depus o plângere penală împotriva lor la DNA. În urma cercetărilor efectuate s-a constatat temeinicia acuzațiilor pe care le-am făcut, dosarul urmând a fi trimis în instanță. Fructificând relațiile pe care le aveau la început cu Gabriel Oprea și apoi, prin intermediul lui Rareș Bogdan, cu Helvig și Iohannis, au reușit să blocheze până acum orice decizie judecătorească favorabilă mie. Dacă pentru Realitatea era doar miză de a o transforma în televiziunea SRI-ului și a lui Iohannis, pentru PSV miza era de ordinul a miliarde de euro, așa că Sorin Ovidiu Vîntu trebuie ținut în pușcărie cât mai mult timp posibil, doar-doar va ceda.
  Aș fi tăcut și la această condamnare, așa cum am tăcut și până acum, și n-aș fi făcut aceste dezvăluiri dacă nu m-ar fi iritat la culme obrăznicia diviziei AV a SRI-ului. Nu s-au mulțumit cu faptul că am fost condamnat ci au ales să mă și batjocorească.

 7. Diversiune ! Daca Doamne ferste ar fi vorba de vreun razboi credeti ca mai au rusii nevoie de autostrada din Ro. pt tancuri? La armamantul pe crea-l au ei ? Hai sa fim seriosi si sa nu ne uitam in gura escrocului fugar Ghita si nici sa nu plecam urechea la speculatiile lupilor rusesti ascunsi sub blana de oaie

 8. Totul e bine si frumos!
  Cum ar fi, si daca ar fi, si de nu arfi ……
  Poate o fi o pati……
  Oameni buni!
  RUSIA azi decide ca Romania trebuie atacat in 30 de minute maxim o ora Romania nu mai e! De vrea Putyin sa rada Romania de pe fata pamantului o face si nu va intreba pe nimeni! Ca au autostrazi drumuri sau nu….
  Nu intereseaza pe nimeni ca ce are Romania oricum tara asta nu e alnostru demult!!! S-a vandut!!!!! Cum nu clasa politica conduce Romania de mult!!!
  Vai de capul nostru de vine soldatul Rus si bate la usa!!!!
  America daca lasa sa vina Rusi vor veni daca nu lasa nu vor
  veni!!!

 9. O LUME NEBUNĂ IN CARE TRAIM , O LUME LA CARE SE GINDESC NUMAI LA RASZBOAIE , O LUME FARA PRECEDENT , RUSINE SA VA FIE ,
  DAR OARE DE CE NU VA GINDITI NUMAI LA PRIETENII INTERNATIONALE , CA TOT OMUL SA TRAIASCA BINE SI FARA GRIJI , SA O CREDETI VOI CA IN CAZ DE CEVA LUMEA PE CARE I CONSIDERATI VOI DE PROASTA VA MAI PUNE MINA PE ARME CA ODATA , DE VA FI SA SE INTIMPLE CEVA , . . ACEL CE VA PORUNCI RASZBOIUL SA PUNA MINA PE ARMA SI SA PLECE CU ARMA IN MINA ASUPRA AŞA ZIS CONSIDERAT INAMIC , NU MAI SINTEM PROSTI CA STRABUNICII NOSTRI , FIȚI VOI LINISTIȚI , EU UNUL NICI NU VREAU SA AUD DE ASA CEVA , CLAR SA FIE SI BINE AR FI CA TOTI SA-MI IA EXEMPUL

  • Stiti de ce, doamna? Pentru ca sunt prea prosti ca sa traiasca intr-o astfel de lume. Romanii au prosperat doar prin furt, o competitie egala cu oricare din tarile vecine, mai creative, muncitoare si respectuoase fata de client, i-ar baga sub pres. Romania e o tara unde, de sute de ani sunt recompensate turnatoria la intern si tradarea la extern. Inainte aveai 80% din populatie – saraci pe care sa ii sacrifici, acum nu ii mai ai nici pe aia, caci aproape toti sunt securisti, iar putinii care au ramas in afara sistemului sunt omorati in ritm rapid, ca sa se nasca dar satanisti de tip nou. Romania e o tara de trantori securisto-mafioti. Singura lor sansa e sa aduca banii aia multi din strainatate (cred ca s-a strans mult peste un trilion), sa faca o infrastructura de nota zece (mult mai buna ca vecinii), sa finanteze ei insisi investitiile straine si sa exploateze macar o parte din bogatiile minerale trecute in conservare, si astfel sa aiba un avantaj economic. Dar nu vor, doamna, ca asta ar insemna sa nu mai plece in cinci excursii de doua saptamani in Mauritius, ci cel mult trei de o saptamana in Germania.

 10. In situația actuala deplasarea terestra este puțin probabilă . Deci toată aceasta poveste e o gogorița de adormit copiii! Cineva încearcă sa bage mizeria sub preș pe spinarea credulilor!

 11. Asta fiind nastrusnicia celor ce cred asemenea tampenii,,,cu asta incearca sa se scoata domnii de la putere ? ! Autostrazile nu sunt de la cei de la putere…scurt !

 12. Diversiune…Cred mai degrabă că Declarația semnată de exregele Mihai…în iunie 89…de Independență a Transilvaniei…și ruperea de țară…este mai plauzibilă….TRIST! PESTE ROMANI…SE FAC PACTURI SECRETE…YALTA..MALTA…SI ALTE NEMERNICII..Somnul rațiunii ,naște MONSTRII!

 13. cum sa le fie frica de rusi daca ei au legaturi de prietenie cu acestia , motivul e ca nu vor sa ne dezvoltam , iar noi o tinem intr-un scandal interminabil

 14. mai timpitilor puteti sa mi spuneti si mie atuncide ce construiesc si modernizeaza rusi tot timpul tancurile si slava domnului cai au ait de multe si puteti fi siguri ca se bazeaza pe ele jn caz de razboi,O tara nu este cucerita pina nu pui piciorul in ea si asta se face cel nai bine cu tancurile ,si doar sper ca ati vazut chiar si ultimele manavre militare ale rusilor…Nenorocitilor nu va mai suport cind aud cum va denigrati tara in care traiti,si va cacati pe voi de frica rusilor ,ce as mai pute sa spun daca ar incepe un razboi cu ei, cu asemenea oameni si asemnea mentlitate de tradatori si lasi nu trebui3 sa mi mai spuneti ce sar putea intimpla,sava fie rusine dobitocilor pentru ca voi nu sinteti nici pe departe romani adevarati sinteti niste cocituri besmetice care nu stiti pe ce lume traiti si care de abia asteptati sa lingeti picioarele celor carevor veni peste voi .Sinteti niste epigoni nenorociti si nu stiti nimic despre inaintasi vostri asa cum au fost ei saraci si necajiti nu au ezitat nici un pic sa si dea viata daca tara este atacata de oricine nu numai de rusi.Dar ce am deranjeaza cel mai mult este frica din voi fata de hoardele salbatice ale rusilor,parca ei nu sint tot oameni si parca nu mor la fel ca si noi daca este cazul.Mai dobitocilor stiti citi rusi au murit in afganistan in timpul invaziei rusesti,.nr lor se ridica la peste40 000 mii si nci macar nu au facut nimic Aia din afganistan cum sint in stare sa si apere tara la nevoie cu orice pret iar voi va cacati pe voi numai cind auziti ca sar putea sa vina rusi peste noi.mie scirba de asemenea oameni,ati vre asa traiti cei putin cite o mie de ani fara sa fiti deranjati.

 15. @ Badea Anghel – felicitari Domnule, pentru ce ati scris. Am citit toate postarile si m-am ingrozit ce generatii de monstrii vin dupa noi. Oameni lipsiti de simtul raspunderii, fata de tara in care s-au nascut si crescut. Nu vreau sa cred ca e in firea romanilor marele defect de s se plange mereu de cate ceva. Toti stiu politica, strategie militara, intr-un cuvant se pricep la toate si la nimic. Inca odata felicitari !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998