CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Răspunsul Chinei pentru SUA: ”Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”

19 comentarii / 6680 vizualizări / 2 august 2022

Ministerul Afacerilor Externe al Chinei a emis azi o declaraţie cu privire la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în regiunea Taiwan a Chinei. Un comunicat de o duritate fără precedent, care anunță vremuri grele în politica mondială.

Iată textul integral al declarației, difuzat de agenția Xinhua:

”Pe 2 august, fără a ține seama de opoziția puternică și de avertismentele serioase ale Chinei, președintele Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, a vizitat regiunea Taiwan a Chinei. Aceasta este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și a prevederilor celor trei comunicate comune China-SUA. Are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA și încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav, greșit, forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”. China se opune ferm și condamnă cu severitate acest lucru și a făcut un demers serios și un protest puternic față de Statele Unite.

Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China. Acest lucru a fost recunoscut clar de Rezoluția 2758 din 1971 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. De la înființarea Republicii Populare Chineze în 1949, 181 de țări au stabilit relații diplomatice cu China pe baza principiului unei singure Chine. Principiul unei singure Chine este un consens universal al comunității internaționale și o normă de bază în relațiile internaționale.

În 1979, Statele Unite și-au luat un angajament clar în Comunicatul comun China-SUA privind stabilirea relațiilor diplomatice – „Statele Unite ale Americii recunosc Guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legal al Chinei. În acest context, poporul Statelor Unite va menține relații culturale, comerciale și alte relații neoficiale cu oamenii din Taiwan”. Congresul, ca parte a Guvernului SUA, este în mod inerent obligat să respecte cu strictețe politica guvernului SUA legat de o singură China și să se abțină de la orice schimburi oficiale cu regiunea Taiwan a Chinei. China se opune permanent vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră pentru a îmbunătăți schimburile oficiale ale SUA cu Taiwan. China categoric nu acceptă acest lucru, iar poporul chinez categoric îl respinge.

Problema Taiwanului este cea mai importantă și mai sensibilă problemă din centrul relațiilor dintre China și SUA.
Strâmtoarea Taiwan se confruntă cu o nouă rundă de tensiuni și provocări severe, iar cauza fundamentală o reprezintă mișcările repetate ale autorităților din Taiwan și ale Statelor Unite de a schimba status quo-ul. Autoritățile din Taiwan au continuat să caute sprijinul SUA pentru agenda lor de independență. Ei refuză să recunoască Acordurile din 1992, fac tot posibilul pentru a promova „de-sinizarea” și promovează „independența incrementală”.

Statele Unite, la rândul lor, au încercat să folosească Taiwanul pentru a controla China.
SUA denaturează, maculează și golește de conținut în mod constant principiul unei singure Chine, își intensifică schimburile oficiale cu Taiwan și încurajează activitățile separatiste ale „independenței Taiwanului”. Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui.

Poziția guvernului și a poporului chinez în problema Taiwanului a fost consecventă. Este angajamentul ferm al celor peste 1,4 miliarde de chinezi de a proteja cu hotărâre suveranitatea statului și integritatea teritorială. Este aspirația comună și responsabilitatea sacră a tuturor fiilor și fiicelor chineze să realizeze reunificarea completă a patriei mame.

Voința oamenilor nu este de sfidat, iar tendința vremurilor nu poate fi inversată. Nicio țară, nicio forță și niciun individ nu ar trebui să demonetizeze vreodată hotărârea fermă, voința puternică și marea capacitate a guvernului și poporului chinez de a apăra suveranitatea statului și integritatea teritorială și de a realiza reunificarea și întinerirea națională. China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială ca răspuns la vizita Președintelui SUA. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea SUA și de forțele militante pentru „independența Taiwanului”.

China și Statele Unite sunt două țări mari. Modul corect de a trata unii cu alții constă doar în respectul reciproc, coexistența pașnică, lipsa de confruntare și cooperarea de tip câștig-câștig. Problema Taiwanului este o afacere pur internă a Chinei și nicio altă țară nu are dreptul să acționeze ca judecător în problema Taiwanului.

China îndeamnă cu tărie Statele Unite să înceteze să mai joace „cartea Taiwanului” și să folosească Taiwanul pentru a controla China.
Ar trebui să înceteze să se mai amestece în Taiwan și să se mai amestece în afacerile interne ale Chinei. Ar trebui să înceteze complicitatea sub orice formă cu forțele separatiste pentru „independența Taiwanului”. Ar trebui să înceteze în a mai spune un lucru și a face opusul în chestiunea Taiwanului. Ar trebui să înceteze să denatureaze, să maculeze și să golească de conținut principiul unei singure Chine”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

19 Comentarii

 1. Ministrul de externe al Taiwanului, Joseph Wu, a declarat din martie că urmărește „cu mare îngrijorare evenimentele din Ucraina pentru că există riscul unui scenariu asemănător” în insula revendicată de chinezi.
  „Lupta ucrainenilor împotriva invadatorilor ruşi inspiră poporul taiwanez”, a mai spus ministrul de externe al Taiwanului.
  Dupa ateriarea lui Nancy s-a spus azi din nou: urmeaza Ucraina 2

  • .

  • Armata chineza a invadat practic spatiul aerian si maritim taiwanez

 2. In februarie a.c. Nancy Pelosi a veni repejor la Munchen sa guițe ca Ukraina va fi primita in NATO in procedura de urgenta. Apoi a urmat invadarea, care nu mai venea o data, desi americanii o anuntau zilnic. Acum aceeasi ”tinerică” vine in Taiwan ca sa provoace. Intre timp, americanii, de ceva vreme au dislocat forte armate in zona. Acelasi scenariu. Probabil ca vom face noi sacrificii si in numele taiwanez-ilor. Cum ne vor dikta americanii.

 3. Cu două conflicte dezghețate, SUA a reușit să iasă din criză. Magistral.
  Să vedem totuși finalul. Cine râde la urmă, râde mai bine. Iar China nu va plânge!

  • Si nici nu mai iesi din criza

 4. Cei care se joacă cu focul vor face pipi in pat,
  asa spunea bunica.

 5. Nu se pot face comparatii intre Chia o tara disciplinata, organizata, demna si responsabil profesionala si SUA o adunatura de homosexuali, purtatori ai variotei maimutei, acaparatoare de zacaminte ale tarilor unde ajung doar cu ganduri criminale,o tara unde oamenii sunt ajunsi la limita cea mai abjecta a animalizarii. Da .China
  anunta sfarsitul SUA cea care se face vinovata de sute de crime impotriva umanitatii. Dumnezu sa ajute omenirea.

 6. SUA ISI CAUTA SFARSITUL CU ORICE PRET! POTOLITI-VA NAIBII CA BANDITII DIN CONDUCEREA ROMANIEI SI-AU LUAT CASE SI BUNCARE LA VOI! VRETI SA DATI DE GARD CU NOROCUL LOR LA FURAT?! TOT VA LUATI VOI BOMBARDEAUA CU DAMBLAUA DE BIDEU

 7. „Voința oamenilor nu este de sfidat” – chinezii măcelăriți în Tiananmen râd în hohote. :)))))))))))))))))))
  Panaramele comuniste au nevoie de niște valuri externe mai mari decât cele interne. Vine jaleul. :)

  • Si pe ma-ta o macelaresc la anus rusii si chinezii, sereimuistule, lingatorule de anusuri imputite la americanci

  • De ce rizi ca proasta de ma-ta cind vede divizii de puli chinezesti si rusesti, trogloditule?

  • A ajuns cracita de mata in Cartea recordurilor sub titlul”mama de se-curist, pula si minutu, pula si minutu”

  • dar in esenta sunt identici. Huooooooo, retardatilor
   Da-ti-va la cap, boilor!

   • Mai bine o fut pe ma-ta si ii dau muie cu cacat

   • Muistul sovietic și sărăcanul tiraspolez își trimit katiușe în formă de mui de la coeziunea URSS.:)))))))))))

 8. Par doi postaci, dar sunt un suflet, un trol, o minte, un… căcat!
  Rahaturi inutile identice, cu creierii varză.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998