CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Rasucirea deceniului: PNL da semnalul abandonarii mesajului anticoruptie

3 comentarii / 2964 vizualizări / 25 iulie 2019

În condițiile în care mesajul anticorupție pare să fi fost confiscat fără drept de apel de liderii alianței USR-PLUS, liberalii și Klaus Iohannis se văd nevoiți să caute alt mare culoar electoral pentru alegerile prezidențiale. Pînă va fi găsit, să spunem, deocamdată, că PNL dă semne de repoziționare vizavi de anticorupție, pe care o numește chiar ”o paradigmă greșită” prin vocea unui lider greu al partidului, fost ministru al Justiției în cinci guverne.

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a postat azi un material pe siteul propriu în care – o premieră pentru liberali în mandatul lui Iohannis – acreditează ideea că lupta împotriva corupției nu ar fi chiar atît de importantă pentru clasa politică și că existe teme mai mărețe pe agendă, care ar trimite respectiva luptă chiar pe locul 4 în ierarhie. Ca să fie cît mai limpede mesajul, Predoiu îl înțeapă încă din start pe marele adversar al lui Iohannis, useristul Dan Barna.

”Barna spune că lupta cu corupția e soluția, eu cred că lupta cu prostia e soluția” scrie Predoiu.

”Barna și mulți alții spun că România este bogată, dar oamenii săraci pentru că se fură. Consecința politică: lupta anti-corupție ar fi soluția. E adevărat că se fură, de la Decebal încoace se tot fură, și de unii conaționali, și de unii musafiri, poftiți sau nepoftiți, Epoca Fanariotă sau epoca Sov-Rom-urilor (societățile mixte româno-sovietice din anii 1950-1960) sunt cele mai elocvente exemple.

 

Corupția a înflorit după 10 ani de luptă cu ea

Eu cred însă că sărăcia unei națiuni decurge, în primul rând, din prostia liderilor politici și comunitari. Nu numai lupta cu corupția va rezolva problemele României, dovadă că o tot ducem de 10 ani așa și corupția a tot înflorit, ci lupta cu prostia și mediocritatea.

Lupta cu corupția este o sarcină permanentă a sistemului judiciar. Însă prima sarcină a unui lider politic e să ia decizii administrative și politice corecte și să promoveze valori autentice în funcțiile numite, să sprijine valori autentice în funcții elective.

Integritatea omului politic este o condiție necesară intrinsecă, nu un obiectiv politic în sine. Noi trăim politic în capcana unei paradigme greșite: facem din condiții elementare mari obiective politice și consumăm toată energia într-o luptă sterilă, pentru că nu jucătorii politici sunt arbitri în ale integrității, ci justiția independentă de influență politică. Consecința: nu mai rămân timp și energie pentru construcție. Consumăm timpul și energia pe dezbaterea ”tu ești corupt, ba tu ești corupt!”. Omul politic autentic, cel care lasă în urmă ceva palpabil și benefic pentru oameni, este în primul rând un constructor, justițiarii politici au înfierbântat mereu ”masele”, dar au lăsat mai mereu în urmă doar dâre de fum.

Aceasta postare nu este un atac politic partizan, nu este o critică, se dorește o contribuție la dezbaterea prezidențială care se apropie și care trebuie să ne aducă viziuni, nu lozinci” conchide fostul ministru al Justiției. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Le dau eu culoar de abordare a alegerilor prezidentiale. Lupta impotriva oligarhiei judiciare!

    Sau lupta impotriva tratamentului inegal la pensionare, unii pe contributivitatea, adica 20-25% din ultimele salarii (daca au noroc), iar altii pe pensii „speciale”, adica cca 100% din ultimul salariu, ba chiar cu mult mai mult decat un salariu, in cazul magistratilor

    • Ne-am declarat atașamentul necondiționat față de principiul desființării pensiilor speciale exceptându-le pe cele ale clicii Securității, și o facem în continuare aici, prin mine, trimisul SRI din USR pe blogul lui BTI.
      Mai avem de nuanțat în cadrul USR o serie de aspecte privind muia.

  2. PNL si Iohannis au ramas fara identitate politica, dupa ce niste isterici le-au confiscat naratiunea cu statul de drept. He, he, he! Ia sa vezi cum iese de la sertar proiectul cu Romania educata si cu tara lucrului bine facut. Partea nasoala e ca cu vrajeli de genu’ asta nu castigi prezidentialele.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998