CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Raul primordial

0 comentarii / 1542 vizualizări / 19 februarie 2012

Si raul din politica romaneasca are un inceput. Care exista chiar in inima mecanismului prin care partidele intra intr-o competitie electorala. Inainte de a ajunge la putere sau in opozitie, raul se declanseaza. Si insoteste partidul politic pe intregul sau traseu Acest rau primordial consta in modul in care sunt finantate partidele si campaniile electorale. Mecanismul in sine genereaza inalta coruptie. In serie. Iar cand un partid ajunge la putere, coruptia se institutionalizeaza. Daca cineva intentioneaza cu adevarat sa reformeze Romania, de aici trebuie sa inceapa. Dar doreste cu adevarat cineva?
Oficial, partidele politice din Romania sunt finantate in trei moduri. Prin cotizatiile membrilor. In cazul partidelor parlamentare, prin sume alocate lunar de la bugetul de stat, in functie de locurile ocupate in Legislativ. Prin donatii supuse unui plafon si anumitor reguli in timpul campaniilor electorale. Neoficial, inaintea si in timpul campaniei electorale, partidele primesc si alti bani, care sunt bani negri. Accidental, asemenea “injectii” au loc si intre ciclurile electorale. In ce consta raul?
Ne aflam cu putin timp inaintea declansarii unei campanii electorale. Conform cercetarilor de piata, studiilor si analizelor politice, este previzibil ca unele partide vor parasi scena puterii iar altele vor veni la guvernare. Este momentul in care are loc o jonctiune ticaloasa. Intre cine si cine? Intre formatiunile politice care presimt ca vor parasi puterea dar se agata cu dintii de ea si mediul de afaceri. Sau o anumita parte a mediului de afaceri. Pe de-o parte. Pe de alta parte, intre o alta zona a mediului de afaceri si partidele despre care se banuieste ca vor veni la putere. De aici se declanseaza o reactie in lant a unor ilegalitati care presupun, de fiecare data, si evaziune fiscala, si spalare de bani, si finantare ilegala a partidelor, si coruptie politica dar si coruptie administrativa.
Sa ma fac si mai bine inteles. In timp ce partidul politic, inaintea campaniei electorale, devine ca un burete avid sa absoarba fonduri cu ajutorul carora sa castige alegerile, oamenii de afaceri se pozitioneaza si ei. Incercand sa se puna bine cu noii stapani. Si luandu-si garantii in acest sens. In acest moment se incheie pactul diavolului. Omul de afaceri se angajeaza sa sponsorizeze campania electorala si legal, in cuantumul permis, dar si in mod ilegal, cu bani negri. De cealalta parte, exista un politician care primeste in mod direct banii sau prin intermediul caruia ajung banii in campanie. In functie de cuantumul sponsorizarii, nivelul unor intelegeri, a unor acorduri, este mai scazut sau mai ridicat in ceea ce priveste ierarhia de partid. Atunci cand un om de afaceri finanteaza un partid in forme ilegale si in cuantum ilegal, el pretinde ceva la schimb. Sa fie favorizat in viitor in competitia cu alti oameni de afaceri. Se formeaza, astfel, grupuri de interese care devin ilegitime, alcatuite din politicieni si oameni de afaceri. Incep sa circule banii negri. Ei se transforma, imediat dupa ce partidul respectiv ajunge la putere, fie in taxe de protectie, fie in mecanisme de coruptie institutionalizata prin care urmeaza sa fie sifonat banul public. Omul politic si omul de afaceri se transforma in mafioti.
Cine doreste cu adevarat si cine poate, in acest an, sa schimbe blestematul sistem? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998