CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Razboi cu Rusia nu se face

17 comentarii / 3799 vizualizări / 19 ianuarie 2022

Războiul indirect dintre Rusia şi SUA, prin proxies, pare deja inevitabil. E vizată în primul rând Ucraina, dar nici România şi Polonia, vârfurile de atac ale SUA şi ale NATO din Europa de Est, nu sunt la adăpost. Recentele negocieri ruso-americane, deschise anul trecut la Geneva şi încheiate dezastruos la începutul lui ianuarie 2022, tot la Geneva, au statuat un deplin succes diplomatic rus. SUA şi aliaţii săi occidentali, precum şi cei din estul Europei sunt azi în defensivă, ameninţaţi. Iar cu Ucraina, mărul discordiei, se poate întâmpla orice, inclusiv să fie pur şi simplu anexată de ruşi.

Nu are rost să speculăm despre cum se va desfăşura războiul. O fac destui experţi militari, dar, în realitate, nimeni nu ştie mare lucru. Cu excepţia lui Vladimir Putin şi a generalilor săi, în frunte cu Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov. Începând din 13 ianuarie, trenuri interminabile au dislocat trupe şi tehnică militară din estul Rusiei către vestul său, prefigurând parcă o invazie de mare amploare. Va începe războiul cu atacuri cibernetice? Unele au avut deja loc împotriva Ucrainei şi Poloniei, şi au fost atribuite Belarusului, aliatul indefectibil al Rusiei. Vor urma lovituri de la distanţă în Ucraina şi în ţările Europei de Est asupra unor baze americane şi NATO, depozite de muniţii, aeroporturi şi alte obiective strategice şi chiar de-a dreptul împotriva armatei ucrainene? Nu ştim şi nu ne rămâne decât să aşteptăm, stresaţi.

Mai poate fi oprit războiul? Pat Buchanan, cunoscutul om politic american şi analist respectat, zice că da: „Ucraina nu este membru NATO. E limpede că prin inacţiunea sa America îşi dezvăluie refuzul de a-şi risca propria securitate într-un război cu Rusia pentru o Ucraină a cărei suveranitate şi a cărei integritate teritorială nu sunt interese americane vitale suficiente ca să justifice un război cu cea mai vastă ţară de pe pământ şi cu uriaşul ei arsenal de arme nucleare. Asta e lumea reală. Şi, cum Ucraina nu este un aliat NATO, iar noi n-o s-o invităm să devină un aliat NATO, Biden ar trebui să declare asta public, urbi et orbi, pentru a-i exclude lui Putin pretextul unei invazii. Biden a declarat deja că noi nu vom plasa arme ofensive în Ucraina. Dacă, declarând că noi nu avem intenţia ca NATO să se extindă mai departe spre est primind Ucraina sau Georgia putem să-i oferim lui Putin o cale de ieşire din această criză pe care el a creat-o, de ce să n-o facem? Ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov, a spus săptămâna trecută: „Ei trebuie să înţeleagă, cheia întregii situaţii este garanţia că NATO nu se va mai extinde spre est.” Dacă e adevărat ce a spus Lavrov – faptul că pentru Moscova „cheia”, cererea crucială, este ca expansiunea NATO spre est să se oprească, iar Ucraina şi Georgia să nu fie primite niciodată în alianţa creată pentru a îngrădi (contain) Moscova –, ar trebui să răspundem la această cerere. Dacă asta îl face pe Putin să-şi ţină armata departe de Ucraina, admiţând adevărul, se va fi evitat un război inutil. Dacă Putin totuşi invadează [Ucraina], lumea va şti măcar pe cine să tragă la răspundere pentru asta” (Pat Buchanan – „Biden should declare NATO membership closed”, unz.com, 18.01.2022 ; vezi şi Michael Kimmage – „Time for NATO to close its door”, foreignaffairs.com, 17.01.2022).

Dacă nu ştim ce se va întâmpla în timpul imediat următor cu Ucraina şi cu Europa de Est (inclusiv cu România), avem certitudinea că perioada post-Război rece, de tranziţie, începută cu revoluţiile din estul Europei şi cu dezintegrarea Uniunii Sovietice, s-a încheiat. Imperiul rus renăscut în ultimii 20 de ani e capabil să pună în dificultate hegemonul american. Deşi, culmea, interesele majore ale SUA nu se mai găsesc în Europa, ci în Indo-Pacific, în Asia. De ce s-ar mai ciocni SUA cu Rusia pentru Ucraina? Rusia a înţeles că SUA doreşte de fapt să dezagrege vastul imperiu rus, foarte bogat în resurse naturale şi, drept urmare, Rusia s-a înarmat până în dinţi, depăşind, probabil, azi prin modernitate starea arsenalului american.

În mai puţin de un an, începând cu această lună ianuarie 2022, istoria României poate lua un viraj surprinzător, poate bascula odată cu istoria întregii Europe. Unii analişti chinezi, dar nu numai ei, apreciază că SUA pot renunţa pur şi simplu la NATO pentru a reuşi o alianţă cu Rusia sau măcar o neutralitate a Rusiei în disputa SUA cu China. Oricât de spectaculoasă ar fi o asemenea schimbare – renunţarea SUA la NATO –, ea nu trebuie exclusă. În orice caz, sunt mai multe semne că „partenerul” chinez nu o crede imposibilă. Dacă aşa ceva se va întâmpla, după o nouă conferinţă de pace, o nouă Ialta, România va intra pentru foarte mulţi ani în zona de influenţă a Rusiei, cu tot ce poate aduce o asemenea schimbare.

Pentru că SUA a mers cu ofensiva ei la est şi cu „containment”-ul atât de departe, Rusia nu se mai mulţumeşte doar cu garanţii de neaderare pentru Ucraina şi Georgia. În cele două drafturi recente de tratat propuse SUA şi NATO, Rusia s-a întors la 1997, când nici măcar Polonia, Cehia şi Ungaria nu făceau parte din NATO. Cu atât mai puţin România şi Bulgaria. Unii experţi ruşi s-au întors chiar la 1991 şi la negocierile dintre Mihail Gorbaciov şi George Bush-tatăl. Dar necesită încheierea „Războiului rece” – o metaforă doar! – nişte tratate de pace? Sau poate că e vorba de toate aranjamentele de după cel de-al doilea război mondial, care cuprind şi dolarul ca monedă globală de schimb?

Un analist francez, Olivier Renault, citează un important expert chinez, Cui Hongjian: „[Acesta] scrie că Washingtonul ar putea sacrifica NATO ca piesă de şah într-o mare partidă împotriva Rusiei. […] ”Soluţia problemei ucrainene sub comanda Washingtonului este aceea de a utiliza NATO pentru a lansa o ofensivă împotriva Rusiei. Aceasta diferă sensibil de abordarea europeană, care se concentreză mai mult pe negocieri diplomatice şi interese reciproce. Prin urmare, situaţia din Ucraina evoluează rapid către o confruntare militară”, declară Cui Honjian în articolul său publicat în Global Times. După el, obiectivul NATO este acela de a dovedi că poate juca încă un anume rol în relaţiile dintre Europa şi Rusia şi în domeniul securităţii europene. Cu toate astea, după ce a obţinut rezultate politice limitate la reuniunea NATO-Rusia de la Bruxelles din 12 ianuarie 2022, alianţa s-a confruntat cu o tristă realitate. Expertul chinez se întreabă dacă „valoarea NATO pentru Statele Unite va scădea de o manieră semnificativă după ce Rusia şi Statele Unite ajung la un consens în negocierile pentru reducerea tensiunii în Ucraina?”. Cui Hongjian atrage atenţia asupra faptului că SUA şi alianţa consideră Ucraina un partener dar nu-i acordă aderarea la NATO. Vor astfel să domine în jocul lor cu Rusia. Ei ar putea nu doar să agraveze situaţia în regiune furnizând Ucrainei material militar şi efectuând exerciţii militare împreună, ci ar putea folosi şi teza conform căreia „Ucraina nu este membru NATO” ca scuză pentru a evita o confruntare deschisă cu Rusia” (Olivier Renault – „Les États-Unis vont-ils sacrifier l’OTAN sur l’ échiquier du conflit avec la Russie?”, observateurcontinental.fr, 13.01.2022).
Va reuşi preşedintele Joe Biden şi, eventual, urmaşul său (Kamala Harris?) pentru SUA acolo unde au eşuat Napoleon Bonaparte pentru Franţa şi Adolf Hitler pentru Germania? În fiecare secol, o mare putere occidentală încearcă să ocupe Rusia şi o sfârşeşte, cel puţin până acum, catastrofal.

(Titlul articolului este o imitaţie după La Guerre de Troie n’aura pas lieu (1935), piesa lui Jean Giraudoux, tradusă la noi Război cu Troia nu se face.) (Petru Romoşan)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Rusia trebuie sa-si recupereze teritoriile locuite majoritar de rusi (Donetk, Lugansk, etc.) din statul stalinist-hrusciovist artificial Ukraina (La-Margine) .
  Romania nu trebuie sa lase ca aceasta recuperare sa fie singulara.
  Bucovina, Herta, Bugeacul, Transnistria, Timocul, Cadrilaterul, etc. pot reveni la patria mama daca Romania va dori asta si va fi condusa de patrioti, nu de tradatori alogeni.

  • De acord. Dar Romania e condusa de Securitatea corupta care a tradat dupa 1990 Rusia, mama ei. Securitatea corupta si tradatoare care vinde azi Romania e nascuta totusi din NKVD. Daca se intorc rusii, securistii vor fi pedepsiti groaznic pentru tradarea lor. Vom trai si vom vedea….

   • Prea esti de la tara !!!
    Habar nu ai pe ce lume traiesti !!!
    Fa-ti un test fiindca se pare ca ai omicron !

 2. „anal-iza” lui petru romosan, dovedit turnator la securitate, e cam CACAT in ploaie.

  NU VA NICI NICI UN RAZBOI NICIO INVAZIE A RUSSIEI IN UKRAINA.

  Toata zvonistica asta clocita in laboratoarele Cia/mossad are un singur scop.

  SA TINA IN CONTINUARE OMENIREA IN TEROARE, ACUM CIND MEGAESCROCHERIA C19 TROZNESTE DIN TOATE INCHEIETURILE SI SE PRABUSESTE CA UN CASTEL FACUT DIN CARTI DE JOC.

  Cum tot mai multe voci incep sa se auda si se pun tot mai multe intrebari despre milioanele de oameni omoriti in spitale de medici -asasini pentru a intretine inselaciunea C19, cum tot Occidentul fierbe ca urmare a scaderii nivelului de trai si a incalcarii drepturilor omului, cum milioane si zeci de milioane se opun „certificatului verde”, este limpede pentru JIDOVII care conduc lumea, ca trebuie sa le abata atentia oamenilor de la vina lor pentru acest genocid, asa ca au inventat „invazia ruseasca a Ukropistanului”

  NU VA NICIO INVAZIE SI NICIUN RAZBOI.

  noi si omenirea intreaga trebuie sa ne pregatim nu de razboi cu Russia ci de judecarea si executarea celor care timp de 2 ani de zile au distrus vietile a sute de milioane de oameni si de bagarea in pamint a milioane de oameni nevinovati, TOTUL IN NUMELE UNEI PLANDEMII

  • Tavarase troll Malagamba, ordidarule, Am cistigat procesul cu CNSAS. Du-te la Securitate !

   • Domnule.. daca esti chiar Petru Romosan sa stii ca nu sint tovaras cu dumneata. Si te rog sa nu te agiti sa nu-ti plezneasca vena, si mai ales sa nu te balbai.

    Sa ma duc la Secu? Si de cine sa intreb? De „toarasu” locotinent colonel Budeca stefan? Mai traieste mosu?

    Sa stii ca am o deosebita placere cind voi astia care ati turnat la Secu va luati de git cu neomarxistii si iudeo-bolsevicii de tipul lui Tisminetzky .

    PENTRU SANATATEA POPORULUI, IDEAL E SA VA CRAPATI CAPETELE RECIPROC, PINA SCAPA TARA DE SUBUMANI CA VOI

    Nu sint TROLL, nu sint „tovaras” cu tine, ma enerveaza doar nedreptatea nene. Si ma mai enerveaza subumanii care isi bat joc de poporu asta

    • Ba, du-te direct in Budeca, acolo e locul tau, gainatzule. Lasi prea multi gainatzi pe aici si pe aiurea, sekuriciule! Scrisul nu e de tine, nenorocitule!

     • Te maninca urechile gaozare? Sa nu-ti dea Ivan o lopata peste ceafa ca nu-ti mai primesti cina cu rahat de la sereimuime

  • Absolut de acord.

 3. Toate curvele de televiziuni / Procacat Tv, antena3Cacati, 24 Digicacati / si aceiasi subumani / suinu Kireacu de la Decacat News sau jidanu Muls Smeker etc /, care pina mai ieri se isterizau la adresa celor care nu se VAXXXINEAZA, azi terorizeaza romanii scirbiti de C19 si satui de saracie, despre „agresiunea Russiei in Ukropistan.

  Se dau imagini cu garnituri de tren care transporta tehnica militara ruseasca.
  De parca pina acum rusii nu si-au mai transportat trupele si blindatele pe calea ferata, functie de planurile Statului Major al Armatei Russe.
  Ma mir ca nu scrie pe convoaie „Ne ducem sa-i ciomagim pe Ukropi”, ca altfel nu pot sa-mi dau seama de unde stiu marii analisti de felul subumanului Robu Tudor ca acele miscari de trupe sint pentru a ataca Ukropistanul

  Antena3Cacati titreaza „Russii ar putea ataca cu rachete Iskander”.
  Va dati seama ca Antenatii au un spion in sediul Statului Major al Fortelor Armatei Russe, care le furnizeaza informatii exacte despre cum vor lovi ai lor pe bietii Ukropi si Romanii sa fie in alerta sa nu le cada cumva vreo racheta pe cap.

 4. Ba prostilor, Russii nu sint timpiti sa atace o tara aflata jub jug jidovesc, condusa de Jidovi, ajunsa pe marginea prapastiei, si care mai supravietuieste datorita banilor bagati de kamatarimea mondiala in schimbul acapararii totale a teritoriului numit Ukropistan

  Ca americancii dusi in lesa de Jidani, vor distrugerea Russiei si implicarea ei intr-un razboi e una.

  CA RUSSII SINT SUFICIENT DE CU CAPUL PE UMERI SA NU SE ARUNCE INTR-O AVENTURA CARE AR DUCE LA DISTRUGEREA OMENIRII E CU TOTUL ALTA MINCARE DE PESTE.

  Dar prostimea nu Judeca.
  Ea inghite pe nemestecate „anal-izele” a fel si fel de subumani, tremurind de frica razboiului, ca sa nu se mai intrebe prostimea >CINE I-A OMORIT IN SPITALE PE ROMANI, CU ZECILE DE MII SI DE CE SINTEM SARACI LIPITI PAMINTULUI?

  • Malagamba e si ANTISEMIT pe linga prostia intunecata. Nu ar trebui putin arestat?

 5. Ukraina nu este un stat în adevăratul sens al cuvântului….
  Este mai degrabă o reminiscență a trecutului sovietic…
  Așa că miza nu e Ukraina ( tara de margine)…
  In geostrategie mai importante sunt relațiile stabile între cei Trei Mari ( SUA& FEDERAȚIA RUSA &CHINA.
  Celelalte state nu contează prea mult….
  Așa că eu nu cred că va fi război între RUSIA și SUA.Ce miza e Ukraina!?
  Un stat corupt și lipsit de democrație și respectarea drepturilor omului ( a minorităților).
  Teritorii in veci neapartinand de Kiev sunt practic anexate acestei țări de margine…
  Să mai spun de Cernăuți, Ținut Herta, Bugeac!?
  Pai cum sa pretinzi că ești anticomunist ( antisovietic) dar de bucuri de cadourile lui Hrușciov ( ukrainian) de la sfârșitul anilor ’50 !?Este absolut de neimaginat….

 6. Eu nu inteleg: ”cum a creat Putin aceasta situatie/criza?” Pai, cine a inceput primul? Cine a venit in Europa? Americanii si-au adus armata pe teritoriul tarii noastre, au adus flota in Marea Neagra, impreuna cu NATO au inceput sa faca zboruri provocatoare in spatiile rusesti, fac declaratii belicoase, se amesteca in treburile interne ale Rusiei si ale Ukrainei, se umflă, se strâmbă – crezand ca asta inseamna sa fii autoritar, si apoi, tot ei țipă si arată cu degetul spre altii, ca țiganii? Ce ar fi trebuit Rusia sa faca in acesta situatie, care lua amploare, la granitele sale? Sa o contemple pe facebook? Daca pe noi NATO, ne apără, chipurile de un inamic – stiut numai de ei, ca noi nu l-am vazut, Rusia nu trebuie sa se apere de inamicul care mai are putin si ii sare peste gard? Iar asistam la aceeasi eterna manipulare din partea americanilor? Ei sunt buni si toata Planeta e rea? Dar Republica Federativa Iugoslavia cum o fi fost? Cum a ajuns, o vedem acum… Razboiul este inevitabil, dar nu va fi din cauza Rusiei, ci pentru ca americanii si-l doresc. E doar o chestiune de timp. De cateva luni se auzea ca va izbucni in ianuarie 2022. Probabil ca americanii vor invada Crimeea. A circulat pe internet in vara anului trecut o hotarare de consiliu local, a unei primarii din jud. Tulcea, prin care stabilisera operatorii economici care sa aprovizioneze populatia in caz de mobilizare generala. De aceea avem prim-ministru un militar, iar ca ministru al apararii un nimic, un papă-lapte metaforic. Un tandem care se inchină la americani, prin serviciile noastre secrete (ale noastre numai din perspectiva banilor de la buget, in rest, tradatori de Țară), vor târî România intr-un război din care de câștigat vor avea numai americanii, pentru ca astfel, vor reuși sa transforme si aceasta zonă geografica, intr-una precară, instabilă si periculoasă.

 7. Razboiul este inevitabil, pentru ca SUA vrea sa faca Ucraina un nou Irak, Siria. Putin are in Ucraina populatie RUSA asa ca trebuie sa isi faca datoria. SUA INCEARCA DE ANI DE ZILE SA SE INFRUPTE DIN RESURSELE NATURALE ALE UCRAINEI. GHINION CA NU ARE PE UNDE LE SCOATE. DE ACEEA PUTIN A LUAT CRIMEEA..POARTA SPRE LUME. DAR SUA A FOST DISTRUSA PSIHIC DE CONDUCATORI DE KKAT..BIDEU..SI PELOSI…ACUM BOSOROGII SE CRED NAPOLEON SAU HITLER…AIA SI-AU INGROPAT ARMATA IN SEVER. ACUM PUTIN A TRAS ARMATA MAI SPRE EUROPA CA NU CUMVA SA SCAPE VREUN AMERLOC SA SE DEA TERORIST…ESTE O VORBA VECHE: SA TE FEREASCA DOMNUL DE BATAIA ORBULUI SI FUTAIUL RUSULUI…CIOCU MIC ROMANIA SI LASA MIZERIA DE DEVESELU CA AVEM OLTENI CARE VOR SA TRAIASCA INCA. O BOMBARDEA LA CRAIOVA SI SE STERGE URMA SECURITATII LUI CEAUSESCU DEFINITIV…CA TOT DE LA EI A PLECAT SI TRADAREA, SI VANZAREA SI CRIMA….

 8. sint curios cine de la noi merge la lupta eu unul ias trimite in limia i pe cei ce ne condiuc sa dea exemplu

 9. Iata si parerea mea. Ucraina a mai oprit conducta de gaze cu ani in urma atunci cand vroia mai multi bani. Asa stie Ucraina, un stat terorist si ticalos.
  Acum nu mai are aceste parghii pentru a submina relatia Rusiei cu Europa. Atunci ce face? Maseaza trupe la granita cu Donbas.
  „MOSCOW, Dec 1 (Reuters) – Russia accused Ukraine on Wednesday of deploying half of its army or 125,000 troops to Donbass, a conflict zone in eastern Ukraine, where government forces have been battling Russia-backed separatists since 2014.”
  Deci da, Rusia a adunat trupe la granita ca masura de reciprocitate la primul pas facut de Ucraina. Asa se face intr-o astfel de situatie.

  De ce a facut Ucraina asta? Pentru ca nu mai poate opri conducta de gaz. Si nu va mai primi niciun ban din tranzitul de gaze catre Europa. North Stream 2.
  Atunci, ce parghie mai are Ucraina, un stat terorist si ticalos? Atacarea minoritatii ruse din Donbas. Pentru ca nu mai primeste bani din tranzitul de gaze, ucrainienii vor sa se napusteasca asupra lor ca sa genereze raspunsul Rusiei si astfel Europa sa ramana din nou fara gaze.

  Miezul problemei o reprezinta cine plateste despagubiri Ucrainei pentru pierderea tranzitului de gaze. Europenii i-au promis, mincinos, ca Rusia nu va inchide gazele. Rusii au facut-o si BINE CA AU FACUT-O.
  Ucrainienii s-au trezit si batuti si cu banii luati. Atunci fac din nou scandal international. Europenii trebuie sa vina acum cu banii de acasa pentru ca ei, prostii, au promis gaze ucrainienilor. Iar acum sa scoata gazele pe unde pot. Sau sa scoata bani si sa plateasca guvernul mafiot de la Kiev.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998