CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razboiul abia incepe

0 comentarii / 1361 vizualizări / 13 septembrie 2013

In debutul acestui demers editorial voi consemna cu satisfactie o premiera politica. Prim-ministrul Victor Ponta, in ultima sedinta de Guvern, le-a solicitat colegilor sai din cabinet ca, in viitor, sa nu-i mai prezinte spre adoptare ordonante de urgenta. Ci doar proiecte de acte normative care urmeaza sa fie dezbatute in Parlament. Iata ca un veritabil razboi, pe care l-am initiat si care, la un moment dat, a starnit mari controverse, s-a sfarsit. Raporturile corecte Guvern-Parlament au toate sansele sa se restabileasca. Afirmatiile de mai sus au insa o legatura cat se poate de directa cu un alt razboi. Care abia incepe. Razboiul din USL asupra proiectului Rosia Montana.

Rosia Montana poate deveni un casus belli utilizat in mod public atat de PNL, cat si de PSD. Mai mult decat atat, poate genera o fractura imposibil de tratat pe termen scurt. Care, la randul ei, s-ar putea transforma in ruperea USL. Paradoxul este ca punctul de plecare, cel putin in aparenta, este prezentarea in Parlament a unui important proiect de lege initiat de Guvern.

Guvernul Ponta nu avea de ales. Din momentul in care, l-a capatul negocierilor cu Gold Corporation a admis, cel putin teoretic, ca in favoarea acestei societati particulare trebuie facute exceptii de la mai multe acte normative interne, precum si de la legi ale Uniunii Europene, singura solutie era ca Parlamentul sa se pronunte. Astfel incat, spre deosebire de ordonante unde situatia pare clara, in cazul proiectului legii Rosia Montana este de presupus ca nu principiul democratic a prevalat, ci pur si simplu necesitatea. Altfel ar fi stat lucrurile, cu certitudine, daca Victor Ponta nu ar fi cedat unor presiuni, mai ales externe, si ar fi negociat altfel cu Gold Corporation. Aceasta a fost samanta scandalului. Care, din pacate, a incoltit foarte repede si, cum aratam, risca sa fractureze sau chiar sa rupa USL.

Dincolo de declaratiile extrem de discutabile ale premierului Victor Ponta legate de optiunea sa politica pentru proiectul Rosia Montana, dincolo de amenintarile mai mult sau mai putin voalate, ale unor lideri PSD la adresa prezidentiabilului Crin Antonescu, s-a mai intamplat o nevazuta. Guvernul Ponta a inaintat Parlamentului proiectul de lege, fara a fi prezentat si documentatia necesara. Ma refer la intreg istoricul cazului, la toate detaliile legate de acordurile incheiate de statul roman cu Gold Corporation, la studiile de mediu, la rapoartele facute de Institutul Geologic al Romaniei, la existenta brevetelor de inventii, comandate si realizate sub umbrela Ministerului Economiei, prin care aurul poate fi extras fara utilizarea cianurilor. Ma mai refer la evolutia in timp din perspectiva proprietarilor succesivi ai licentei de exploatare, precum si la informatiile privind actionariatul la zi. In cel mai bun caz, abia luni aceste documente vor fi puse pe masa Parlamentului.

Intre timp, liberalii, prin Crin Antonescu, au propus o procedura intensa si complexa de dezbatere, prin crearea unei comisii mixte parlamentare, Senat-Camera Deputatilor, care sa invite la audieri toate partile interesate. Si, daca este nevoie, toti expertii importanti in materie. Aceasta solutie a fost respinsa, prin Valeriu Zgonea, de catre PSD. Astfel incat, neavand incotro si dorind solutionarea cazului in acord cu PSD, liberalii au dat o procedura de urgenta pentru adoptarea sau respingerea legii. Si asa s-a ajuns la impas. La un razboi politic cu adevarat de anvergura. In interiorul USL. Dar care antreneaza intreaga societate. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998