CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razboiul basistilor cu China

0 comentarii / 1527 vizualizări / 9 august 2013

Ma numar printre romanii, extrem de numerosi, care cred ca parteneriatul cu China este vital. Si ca el trebuie dezvoltat pe toate planurile. De aceea, am apreciat la justa ei valoare initiativa Guvernului Ponta ca premierul sa efectueze o vizita oficiala la Beijing. Sunt convins ca initiativa diplomatica isi va arata roadele in beneficiul natiunii romane. Cred, de asemenea, ca cei care continua sa atace acest act politic sunt iresponsabili. In frunte cu presedintele Traian Basescu. Ceea ce insa nu scuza o grava greseala de care Guvernul se face responsabil. Refuzul de a informa opinia publica asupra costurilor acestui periplu politic.

Incercand sa arunce in derizoriu intalnirea la nivel inalt de la Beijing, initiata de premierul Victor Ponta, Traian Basescu insulta China, un vechi prieten al Romaniei, un partener traditional al Bucurestiului. Unul dintre cele mai puternice state ale lumii, cu un ritm de crestere fara precedent si care, inca de anul trecut, a depasit, pentru prima data in istorie, Produsul Intern Brut al Statelor Unite. In istoria recenta, de cate ori Romania a avut nevoie de ajutor, China a fost aproape. Nu sunt putini liderii chinezi din varful nomenclaturii care vorbesc limba romana, care apreciaza literatura si cinematografia noastra, unii dintre acestia mergand atat de departe in afectiune fata de romani, incat sunt autori ai unor traduceri din Eminescu.

Cu rezervele uriase de devize, in special dolari, dar si euro, China a devenit, de mai mult timp, unul dintre cei mai importanti investitori din lume. Africa si America Latina sunt doar doua dintre numeroasele exemple care pot fi date.

Pentru a reinnoda relatiile traditionale cu Beijingul, pentru a relansa parteneriatul nostru cu China, in calitatea sa de reprezentant de frunte al Partidului Social Democrat, dar si de prim-ministru al Romaniei, Victor Ponta a utilizat cu inteligenta mecanismele diplomatice puse la dispozitie de Ministerul de Externe pentru a perfecta si a realiza aceasta vizita in China. Nu este adevarata afirmatia lui Traian Basescu, potrivit careia China nu ar putea investi in centrala atomica de la Turnu Magurele sub pretextul ca nu ar dispune de tehnologia canadiana. E fals. China lucreaza cu tehnologia CANDU in domeniul nuclear. Dar la fel de falsa este si afirmatia ca, intrucat avem un parteneriat strategic cu Statele Unite, nu am putea avea unul si cu China. Dimpotriva, asemenea parteneriate sunt complementare. Washingtonul insusi are parteneriate strategice cu mai multe state, inclusiv cu China, in special in domeniul economic.

In tentativa de a sustine si alimenta acuzatiile nefondate ale lui Traian Basescu, presa subordonata acestuia, avand drept varf de lance site-ul HotNews.ro, a solicitat Guvernului sa raspunda la cateva intrebari privind costurile recentului turneu diplomatic al premierului Ponta si componenta delegatiei. Indiferent de scopul urmarit, cererea este legitima, iar informatiile sunt de interes public. Guvernul ar fi trebuit sa se conformeze legii si sa raspunda in termenul stabilit. Respectiv in zece zile, iar daca colectare informatiilor necesita, in mod obiectiv, un timp mai lung, in maximum treizeci de zile. Dar Guvernul Ponta a ignorat solicitarea si, astfel, a incalcat legea. E foarte grav! Un asemenea exemplu rau le da apa la moara basistilor. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998