CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Războiul Iohannis-PSD în faza explozivă

1 comentariu / 1505 vizualizări / 24 martie 2019

Klaus Iohannis a trecut de punctul ireversibilității. Războiul declanșat de el împotriva PSD și a oricărui candidat prezidențial al acestui partid este total. Iar Iohannis îl poartă cu toate armele pe care le are la dispoziție. Inclusiv cele prezidențiale, conferite de popor. Iar mijloacele utilizate sunt dintre cele mai periculoase. În toiul ostilităților, poate fi compromisă și bruma de democrație care mai există. Pentru că președintele României a lansat un concept nou. Înfrângerea electoratului mare de către electoratul mic. Până la organizarea unor batalioane de asalt, nu mai e decât un pas.
La Sinaia, unde tineretul liberal i-a conferit o distincție inventată ad-hoc și total nepotrivită profilului său de președinte, Klaus Iohannis a dezvoltat o temă explozivă. Extrem de asemănătoare celei perorate și apoi impuse de Adolf Hitler, atunci când a susținut și a impus în cele din urmă ca o minoritate politică, „partidul său” să preia puterea. În cele ce urmează, voi demonstra că afirmația de mai sus nu este deloc exagerată. Și cu atât mai puțin hazardată.
Teoria lui Klaus Iohannis și demonstrația practică pe care o face este că PSD a câștigat alegerile înșelând electoratul. Promițându-i lucruri pe care s-a dovedit incapabil să le facă. Sau pe care pur și simplu a refuzat să le facă. În consecință, PSD nu se mai legitimează ca partid aflat la putere. El trebuie dat jos de către cetățeni și alungat de la guvernare. În locul PSD, la Palatul Victoria ar trebui să de instaleze de îndată Opoziția. În frunte cu partidul său. Să traducem ceea ce a spus pe un ton scrâșnit din dinți președintele la Sinaia. Nu contează dacă un partid câștigă alegerile. Nu contează nici măcar la ce scor. Dacă nu-și îndeplinește angajamentele electorale, dacă face altceva decât ceea ce a promis în campanie, el trebuie dat jos tot de către popor, înainte de a se împlini ciclul de patru ani. Care este poporul care trebuie să-l dea jos? Este poporul de susținători ai opoziției. Un popor care nicicând și în niciun fel de sondaje, cu excepția celor făcute de PNL, nu depășește la scor nici partidul și nici alianța aflată a guvernare. Prin urmare, indiferent de cercetările de piață și indiferent de scorul din alegeri, scor care într-o democrație este valabil patru ani, cu excepția unor alegeri anticipate, atunci când adversarii politici consideră că este cazul, când ei apreciază că cei de la putere și-au încălcat angajamentele, raporturile politice ar putea fi inversate.
Nu există nimic mai periculos pentru o democrație, mai ales în stadiul încă neconsolidat, așa cum se întâmplă în România. Sfidând toate teoriile clasice și moderne ale statului, toate principiile care impun drept regulă forța dreptului, anulând dreptul forței, președintele Klaus Iohannis încearcă să schimbe regulile jocului. Pretinzând că o parte dintre cetățenii țării, chiar dacă aceștia se află în minoritate, sub pretextul că majoritatea ar fi instituit o dictatură mascată, sunt îndreptățiți să dea peste cap respectiva majoritate, pentru că aceasta nu și-ar fi îndeplinit, vezi Doamne, angajamentele. Să facem un raționament prin reducere la absurd. Dacă așa stau lucrurile, rezultă că orice guvern din lume poate fi dat oricând jos. Că orice majoritate câștigată prin vot poate fi alungată de la putere de către o minoritate. Că oricând un jucător politic care a pierdut alegerile poate veni prin forță la putere, pretextând că cine a câștigat nu și-a respectat cuvântul. Păi nu asta a pretins și Adolf Hitler? Nu astfel și-a motivat el în plan ideologic incitarea unei minorități a Germaniei și crearea faimoaselor batalioane de asalt prin care a făcut țăndări democrația germană, după care inevitabil a însângerat o planetă întreagă?
Orice efort fac pentru a păstra proporțiile, nu pot să nu mă gândesc la Adolf Hitler și nu pot să nu fac o paralelă cu Klaus Iohannis, fără a ține evident cont de etnia acestuia. Cred că președintele României, estimând în mod corect că nu mai poate fi sancționat prin suspendare sau demitere pentru înaltă trădare, a făcut un pas ireversibil. Noroc că vin alegerile și că-l vor sancționa cetățenii. Aceeași majoritate pe care încearcă acum să o siluiască locatarul de la Cotroceni. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. …zise ala care a promis reintroducerea tramvaielor in Sibiu inainte sa fie ales primar. In schimb a desfiintat si troleibuzul.
    Sa mai amintim si de promisiunea cu imunitatea?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998