CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razboiul lui Basescu impotriva regiilor de stat

0 comentarii / 1697 vizualizări / 11 mai 2011

Este neesential, cel putin pentru moment, sa stim cine este, de fapt, initiatorul acestui nou proces. Care ar urma sa vizeze implementarea, la toate regiile statului, a managementului privat. Este Fondul Monetar International institutia care a solicitat imperios acest lucru? Sau este Presedintele Romaniei autorul acestui proiect?
Ceea ce pot presupune, si ma opresc pentru moment aici, este ca FMI, cu toate uriasele pacate ale sale, dovedite prin falimentarea altor state, a analizat situatia din Romania si a ajuns la concluzia ca regiile insele trebuie privatizate. Managementul fiind, poate, doar primul pas. De ce? Si ce se poate intampla, in realitate? Cum poate schimba viata romanilor, in bine sau in rau, aceasta initiativa fie a FMI, fie prezidentiala?
Una dintre conditiile sine qua non ale unei economii de piata functionale este libera concurenta. Aceasta presupune inexistenta unor monopoluri de stat care sa dicteze regulile si in ceea ce priveste sectorul particular. Regiile autonome, astfel cum functioneaza ele, sunt o frana in calea liberei concurente. Rezultatul final este ca, viciata fiind competitia, produsele tind sa aiba un pret mai mare decat cel normal.
In mod normal, regiile ar trebui privatizate. Dar asta inseamna ca puterea, indiferent care ar fi ea, pierde o parghie financiara importanta prin care pot fi finantate atat campaniile electorale, cat si grupurile ilegitime de interese. Cine face acest pas se joaca, in mod periculos, cu un musuroi de termite. In jurul fiecarei regii sunt sute, poate mii de societati capusa care ii sifoneaza banii. Dintre acestea, multe sunt firme acoperite ale serviciilor secrete. Altele sunt SRL-uri detinute de fosti ofiteri ai acelorasi servicii. Oligarhiile, la nivel national si local, sunt si ele, ciorchine, tot calare pe regii.(Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998