CURS VALUTAR
1 EUR = 4.8909 RON DOWN | 1 USD = 4.7450 RON DOWN | 1 GBP = 5.7696 RON DOWN

Războiul lui Petrov împotriva lui Băsescu

3 comentarii / 1209 vizualizări / 2 august 2020

Final de etapă. Petrov l-a învins pe Băsescu. Cel din urmă a fost eliminat din alianța pentru locale de către cel dintâi. Liderul de facto al PMP a rămas cu șantajul în gât. USR-PLUS și PNL l-au repudiat. Pentru moment, merg în alegeri fără Petrov, cel care s-a lipit temeinic cu ani în urmă de Băsescu. Ca un timbru de o scrisoare. Și după șantaj și repudiere, cum rămâne? Cine va candida la poziția de primar general? Băsescu sau Petrov? Sau amândoi, la pachet? Sau niciunul?
Până în prezent, cele două partide care compun guvernarea, PNL la vedere și USR, mai mult sau mai puțin disimulat, s-au înțeles bine cu Traian Băsescu. Ba chiar au introdus discret în poziții cheie ale administrației publice centrale și locale și reprezentantanți PMP. Ce s-a întâmplat între timp? De ce s-a rupt căruța? De ce tomai într-un moment esențial, în plin război pentru cel mai important obiectiv al alegerilor locale, care este Capitala?
Aparent nu s-a schimbat nimic. Traian Băsescu și PMP le-au cântat cât au putut mai bine în strună atât lui Klaus Iohannis cât și lui Ludovic Orban. Și treptat chiar și-au amplificat tiradele îndreptate împotriva PSD. La locale, Petrov, zis Traian Băsescu s-a oferit în mai multe rânduri să-l susțină pe Nicușor Dan, candidatul frontului anti-PSD și să se alieze cu USR-PLUS și PNL pentru primăriile și consiliile de sector. Firește că în această ecuație Petrov oferea, iar Băsescu cerea. Cu un partid care în București are circa 6% dintre voturi, ceea ce solicita Traian Băsescu depășea această cotă. Dar nu din acest motiv a fost în cele din urmă refuzat.
Traian Băsescu este la o mică distanță de o condamnare. CNSAS l-a dibuit pe Petrov și i-a dat o primă condamnare lui Băsescu. De colaborare cu Securitatea ca poliție politică. La bază existând documente autentice, din care reiese că și-a turnat colegii de la academia navală. Pe motive politice. Și există și dovada că turnătoriile au avut efect. Carierele acestora au fost omorâte în fașă de Securitate. Și apoi de Partidul Comunist. E greu de presupus că în această toamnă Băsescu scapă de o condamnare definitivă. Iar greul pentru el de abia din acel moment va începe. Pentru că de-a lungul carierei sale, a dat nenumărate declarații în fals. Prin care a pretins că nu a fost colaborator al Securității. Iar aceste declarații vor veni ca o avalanșă peste el. O avalanșă penală. Cariera lui politică va sfârși foarte urât. Din vina exclusivă a lui Petrov.
Toată lumea știa de ani buni, inclusiv aliații săi liberali sau din USR-PLUS, că Traian Băsescu a fost nu numai un informator al Securității ca poliție politică, ci și unul dintre stâlpii acestei instituții. Pentru că după ce a colaborat sub numele de Petrov, dovedindu-și totala loialitate și turnându-și cu cinism colegii, acel Petrov de atunci s-a metamorfozat într-un Traian Băsescu comandant de cursă lungă pe cea mai importantă navă aparent civilă a statului român. El nu putea fi comandant al navei Biruința fără a fi fost trecut cu arme și bagaje în curtea Securității Române. Așa ceva nu era posibil sub dictatura comunistă. Și să nu-și imagineze nimeni că Băsescu naviga hai-hui pe mările lumii, mutând dintr-o parte în alta mărfuri. Nici vorbă. În măruntaiele Biruinței, ca de altfel și în măruntaiele altor nave civile, erau ascunse arme și alte materiale supuse embargo-ului internațional în general și embargo-ului ONU în special. Armamentul era destinat unor zone de conflict. Unor state din Africa aflate fie în război civil, fie în conflict între ele. În încercarea de a se limita creșterea intensității acestor conflicte și, implicit, numărul victimelor, Organizația Națiunilor Unite interzisese ferm orice export de armanent destinat unor armate regulate sau neregulate. Dar statul român avea alte interese. Atât politice cât și financiare. Din Africa, în schimbul armamentului, căpitanul de cursă lungă, devenit un important om de încredere al Securității și al familiei Ceaușescu, aducea acasă între altele diamante, care apoi erau utilizate pentru ghidajul rachetelor. Rachetelor românești, dar și rachetelor sovietice. Ceva mai târziu, Traian Băsescu a fost promovat. A ajuns ditamai șeful Agenției NAVROM la Anvers. Unde l-a cunoscut și s-a împrietenit cu omologul său sovietic Viktor Bout, cel mai faimos traficant de armament al lumii.
Putem pune între paranteze această perioadă, în care Traian Băsescu a devenit cât se poate de oficial acoperit al Securității române. Pentru că și legea pune această perioadă între paranteze. Legea Ticu, pe care autorul nu și-a mai recunoscut-o după ce a ieșit din malaxorul Parlamentului, nu sancționează niciodată apartenența cuiva la Securitatea Română. Se consideră pur și simplu că persoana respectivă și-a slujit patria. Legea nu sancționează de asemenea nici colaborarea cu Securitatea, decât în ipoteza în care se dovedește că respectiva persoană a făcut poliție politică. Adică și-a turnat cunoscuții, având în vedere convingerile și afirmațiile politice ale acestora. Am dat aceste explicații pentru a înțelege toți mai ușor de ce PNL și USR-PLUS au colaborat cu inima deschisă și cu sufletul pe tavă cu Traian Băsescu, deși îi cunoșteau la perfecție biografia. În paranteză fie spus, în ambele partide există destul de multe personaje importante aflate în această situație. Nici cât timp au circulat informații și au planat suspiciuni temeinice asupra faptului că Băsescu a făcut și poliție politică, cele două partide, departe de a-l îndepărta, l-au ținut în brațe. În definitiv, și în PNL și în USR există destui foști informatori ai Securității ca poliție politică. Și atunci ce face diferența?
Diferența, care este decisivă, e că, spre deosebire de alții din cele două partide, Traian Băsescu a fost prins. Și nu de presa de investigații, care a devoalat demult și degeaba această parte întunecată a biografiei fostului președinte al României. Băsescu a fost prins de CNSAS și dovedit de Justiție. Din acest motiv, el devine indezirabil pentru alianțele viitoare. Din alianța la guvernare, pentru moment nu poate fi scos. Un asemenea gest i-ar șubrezi mult prea mult pe ocupanții Palatului Victoria. În schimb, din viitor, Băsescu trebuie eliminat din motiv de Petrov. Așa se face că, în plină campanie electorală, PNL și USR s-au lepădat de aliatul lor. Dar ce se va întâmpla după?
După alegeri, situația se poate schimba din nou. Exceptând situația în care Traian Băsescu va fi silit să se prezinte regulat în fața procurorilor pentru a da cu subsemnatul asupra calității sale de Petrov, explicând astfel de ce a semnat atât de multe declarații în fals cum că nu a fost, dacă a fost. Acest proces privind viitoarea anchetă penală va fi accelerat sau va fi încetinit, în măsura în care Traian Băsescu va deveni dispenabil sau indispensabil. Totul depinde până la urmă de rezultatul pe care el și PMP îl vor obține la alegerile locale. Iar Bucureștiul este cheia. Ca să mă fac mai bine înțeles, dacă de voturile pe care le vor atrage Băsescu și partidul său va depinde crearea unei majorități în Consiliul General sau în consiilile pe sector ale PNL și USR, atunci cu orice risc Petrov dispare, iar Traian Băsescu devine din nou fecventabil. Dacă nu, atunci el va fi abandonat și sfâșiat în piața publică. Sau în fața unui sediu de Parchet.
Acesta este motivul, singurul motiv pentru care Petrov, alias Traian Băsescu și-a șantajat partenerii de coaliție, iar acum nu mai are încotro și este condamnat să candideze. Finalul său politic depinde de scorul pe care-l va obține în campania pe București. De numărul de voturi adjudecate. Dar depinde firește și de câte voturi vor obține cele două partide, PNL și USR-PLUS. Dacă în final vor face majorități singure, Băsescu e ca și mort. Iar pe coroanele puse lângă sicriu va fi scris Petrov. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Ai facut puscarie,ai fost turnator al securitatii si acum ca dealtfel si altadara iti sta in git Basescu?chiar nu vezi ca e cel mai bun si cel mai responsabil politician?sau ai pica pe el ca nu te a bagat in seama cit a fost presedinte.Nu era de vinzare,ar fi trebuit sa stii asta .

    • Petrov trebuia să facă pârnaie, dar nu e târziu. Va fi cel mai bun pârnăiaș.

    • Las-o mai moate cu cel mai bun politician. Dimpotriva, Basescu s-a dovedit mai malefic decat oricare alt politician, prin faptul ca a irosit 10 ani ingropand democratia si promovand exclusiv politruci, nulitati, curve sau propriii membri de familie. Efectiv nu numai ca ne-a ucist toate sperantele, dar a mai tinut si locul sa nu-l ocupe altii. Daca e sa gasescu un nick pentru el, acesta nu poate fi decat ERATA.
      Basescu nu a fost decat o Erata regretabila. Adio PNL, adio PD …. Prost batran, un betivan respingator si lipsit de scrupule, o rusine a securitatii, a SRI si a statului roman

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.