CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Războiul lumilor pe pandemie

4 comentarii / 2685 vizualizări / 29 aprilie 2020

S-a declanșat un război în linie dreaptă între marile imperii. E care pe care. Un război mai important decât cel al pandemiei. Și chiar mai periculos decât războiul economic. E tot neconvențional. Dar poate precede un război convențional în toată regula. Bătălia s-a deschis pe despăgubiri. Care sunt uriașe. Și se pot transforma în casus belli.
Germania – oare putea să lipsească Germania din această schemă? – după ce s-a gândit bine, a solicitat 165 de miliarde de euro despăgubiri Chinei. Pe motiv că că cea mai putenică economie a lumii s-ar afla la originea pandemiei. Donald Trump, președintele Statelor Unite a sărit ca ars. A afirmat că această sumă este prea mică. „E vorba de mult mai mulți bani”, a anunțat acesta. Vorbind în numele întregii lumi. Pentru că, a spus șeful Executivului american, aici nu este vorba doar de Germania și Statele Unite. E vorba de toate țările care au avut de suferit. Iar China, aparent cel puțin, este bună de plată.
Desigur, această primă salvă de artilerie, pe care am prevăzut-o în urmă cu o lună de zile, evident nu numai eu, este mai nuanțată. Statele Unite anunță că este în plină desfășurare o investigație de mare amploare. China nu mai este oficial acuzată de către Casa Albă că ar fi produs în mod deliberat acest virus. Și că nu s-ar fi aflat în mod deliberat la originea declanșării Covid-19. Acum acuzațiile care planează deasupra Beijingului sunt de altă natură. Conform Departamentului de Stat al Statelor Unite, există indicii temeinice că epidemia și apoi pandemia ar fi putut fi blocate în China. Și că doar în urma unor acte repetate de neglijență, de care se fac vinovați responsabilii chinezi, epidemia s-ar fi răspândit în întreaga lume, transformându-se în pandemie. A căzut deci, cel puțin la nivel oficial, o teorie conspiraționistă, care a circulat insistent în social media la nivel planetar.
Spre deosebire de Statele Unite, Germania nu a informat opinia publică asupra faptului că ar fi demarat o anchetă și că în urma acestei anchete ar fi constatat existența unei culpe intenționate sau neintenționate a Chinei. Și tot spre deosebire de Statele Unite – și nu este o simplă nuanță – Germania revendică despăgubiri de 165 de miliarde de euro în beneficiul ei însăși. Deși informal conduce întreaga Europă, pe care a cucerit-o pașnic, fără război și o ghidează în ce direcție vrea, prin intermediul instrumentului numit Uniunea Europeană, Germania doamnei Angela Merkel nu s-a gândit o secundă la pagubele suferite de celelate țări.
Ne aflăm așadar în ipoteza în care state puternice, care au avut de suferit de pe urma pandemiei și vor mai avea încă de suferit, se pregătesc să forțeze China să plătească despăgubiri consistente. Vom vedea la sfârșit – dacă va exista un sfârșit – care vor fi țările beneficiare și ce sume de bani le vor reveni. Până una alta sunt neceare câteva precizări. Nu de alta, dar astfel vom înțelege mai bine de ce ținta este China. Germania, ca să încep cu începutul, intrase în recesiune încă dinainte de declanșarea pandemiei. Era pentru prima dată în istoria de după cel de-al Doilea Război Mondial când Germania se afla în această situație. Dar avea totuși la începutul acestui an rezerve consistente. Fiind capabilă să facă față unei crize economice care, spre deosebire de cea din 2008, nu a mai putut fi sărită de Berlin cu aceeași dexteritate, din simplul motiv că Berlinul nu a avut timpul necesar pentru a o exporta către alte state UE. Pandemia și criza economică globală au agravat probemele economice cu care se confruntă Germania. Și, ca de obicei, Berlinul încearcă să-și scoată pârleala pe seama altora. Statele Unite, la rândul lor, aveau la data veniri la Casa Albă a lui Donald Trump cea mai mare datorie publică din istoria proprie, dar și din istoria lumii. Era de circa 30 de mii de miliarde de dolari. Donald Trump a reușit performanța de a reduce șomajul, de a repune în stare de funcționare mecanismele economiei americane și de a imprima un ritm constant de creștere, care în mai mulți ani ar fi putut reduce povara care risca să zdrobească America. Și asta în condițiile în care cheltuielile de înarmare au continuat să rămână consistente. Și Statele Unite sunt de mai multă vreme în situația de a încerca cumva să stoarcă în mod legal sume de bani din economiile altor state. Așa s-a ajuns în situația, înainte încă de dubla criză pe care o traversăm, în care Statele Unite au amendat cu sume uriașe de zeci de miliarde de euro producătorii de mașini germani, întrucât aceștia ar fi dezinformat în legătură cu gradul de poluare produs de autoturismele nemțești. S-au încercat – și în parte au fost încununate de succes – și sancțiuni economice împotriva Chinei. Acum însă este vorba de cu totul și cu totul altceva.
Așa cum era de prevăzut, China, primul stat din lume care a trecut prin pandemie, dar și primul în care criza s-a încheiat, s-a mișcat în plan economic cu rapiditate și, profitând de închiderea unor uriașe capacități economice pe teritoriul ei, proprietate mixtă, a cumpărat masiv, printr-o operație nemaiîntâlnită până în prezent în istorie, acțiunile deținute de mii de corporații străine. În general, această mega-operațiune a fost efectuată pe piața bursieră, într-un interval de timp foarte scurt, exact atunci când prețul acțiunilor era în cădere liberă. Aceste operațiuni s-au extins însă și în afara Chinei. Inclusiv pe teritoriul Statelor Unite. Exact când Statele Unite se apropiau de vârful unei pandemii, care este pe cale să creeze tot atâtea victime câte au fost numărate de armata americană la capătul celui de-al Doilea Război Mondial.
Deci acesta este punctul de plecare. Cum se va desfășura acest proiect prin care China ar urma să plătească cele mai mari despăgbiri pe care le-a plătit vreodată un stat în istorie și asta în condițiile în care China nu este nici pe departe o țară învinsă? Printr-un proces internațional. Intentat probabil de către Statele Unite la Curtea Internațională de la Washington. Și de către Germania și eventual alte state, într-o instanță internațională europeană. În acest proces, statele care solicită despăgubiri trebuie să prezinte dovada fie că Beijingul a creat în laboratoare virusul și i-a dat drumul în lume – cei mai mulți savanți afirmă că nu este așa – fie că a dovedit neglijență, nu a reușit să izoleze la timp epidemia și a lăsat-o să se dezvolte și să se propage în întreaga lume. Dacă se aduc asemenea probe, China este bună de plată. Dar cum va fi forțată să plătească?
China are nenumărate proprietăți și depozite de bani în întreaga lume. Acestea pot fi relativ ușor înghețate și apoi confiscate până la acoperirea obligațiilor ce ar putea fi stabilite de Justiție. Aparent, China nu se poate împotrivi.
În desfășurarea acestei operațiuni însă și în funcție de modul în care vor proceda statele, nu este deloc exclus ca această executare silită a Chinei să declanșeze al Treilea Război Mondial, în sensul clasic al cuvântului, care ar închide între paranteze ciclul lung și extrem de costisitor al războaielor asimetrice desfășurate pe întreaga planetă. Iar dacă se ajunge aici, lucrurile stau rău de tot. Să aruncăm o privire extrem de scurtă pe tabla de șah geostrategică.
Pe o scară de la 1 la 10 a încrederii în parteneri, Germania și, în general, statele puternice ale Uniunii Europene au ajuns la genunchiul broaștei în raport cu Washingtonul. Germania nu obține nici măcar 4 puncte. Nici chiar Marea Britanie, aliatul tradițional al Statelor Unite nu depășește 5 puncte la capitolul încredere. Iar China este la cel mai scăzut nivel din istoria modernă. Prin urmare, cea mai importantă putere militară de pe glob, Statele Unite nu dispun în mod real de aliați credibili într-o eventuală confruntare cu cea mai mare putere economică a lumii, care este China. Ca să nu mai vorbim de ceilalți poli de putere, mai apropiați de Germania și de Europa decât de Statele Unite. Respectiv Federația Rusă, Iranul, Turcia și chiar și Coreea de Nord. Dar aceasta este o simplă paranteză și nimic altceva, o paranteză menită să le dea dureri de cap oficialilor de la Washington.
Un lucru rămâne cert. Dacă nu va fi război, va fi pre-război. Vom asista la utilizarea tuturor instrumentelor inventate de omenire, care pregătesc terenul psihologic, economic, financiar, juridic, cultural și științific pentru declanșarea unei conflagrații. (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. După logica asta, Italia ar trebui să ceară despăgubiri Austriei, România Italiei șamd. Un genetician american susține chiar că pacientul 0 al Europei provine din… ați ghicit?… Germania!
  Citat „Auf Twitter verkündete ein amerikanischer Genetiker, der europäische Covid-19-Ausbruch könnte von Deutschland ausgegangen sein.”

 2. Cred ca toate acestea sunt actiuni de propaganda, prin care statele cu probleme incearca sa se disculpe in fata propriilor cetateni si sa le devieze atentia de la problemele structurale. Nu statul este de vina, ci dusmanul extern!!! Armata americana nu va lupta niciodata impotriva Chinei, aceasta fiind principalul furnizor industrial al lumii. Ar insemna ca populatia si armata sa ramana fara chiloti, ca sa nu mai vorbim de echipamente electronice si medicamente. Armata americana este doar DE OPERETA, buna sa terorizeze statele lumii a treia in cautare de bogatii sau pozitii strategice. Nu va fi razboi, americanii sunt oameni pragmatici. Mai degraba, in contextul supramorbiditatii si supramortalitatii prin Covid 19 a populatiei de culoare, si in contextul acuzatiilor de rasism ce se duc administratorilor albi, ne asteptam sa izbucneasca miscari sociale de amploare in America.

 3. China va plati, pentru ca este singura, nu are aliati. Nu poate porni, deocamdata, un razboi cu toata lumea. Nu-i rau ca va ceda ceva din acumularea sa uriasa, se mai echilibreaza unele decalaje. O luase mult prea tare din loc, ca mega putere. Sa nu plangem de mila Chinei. In nici un caz aceasta tara nu moare de grija omenirii, iar cand va putea China va lovi fara mila.

  America este in cadere. Chiar daca se va reanima cu banii chinezilor, pe termen lung va trebui sa se reinventeze.

  Rusia nu este de partea Chinei, sustine pozitia americana. Nu are nevoie de un vecin extraordinar de puternic, asa cum este China.

  Restul tarilor, dupa caz, vor fi tari profitoare de pe urma situatiei (putine) sau tari care nu conteaza (majoritatea).

  Pentru noi, simplii traitori, conteaza doar cand ne dau voie sa iesim din casa si putem sa ne bucuram din nou lumina soarelui.

 4. Suntem in al treilea razboi mondial, unul crancen, mai ales economic…pandemia doar „ajuta” la ascunderea bataliilor adevarate…China e cel mai mare creditor al SUA, daca-si cere banii, Trump stinge lumina (asta, in conditiile in care SUA chiar ar hotari sa-si plateasca datoriile…), asa ca e doar o lupta cocosasca…China, ca de obicei, ia ce e folositor din toate, bune sau rele, spioneaza si foloseste factori de influenta…e, practic, singura putere adaptata vremurilor pe care le traim…si-a „adormit” revolta populara cu dosarul social (model pe care, desi nu recunosc, toti liderii lumii vor sa-l urmeze)…Germania poate sa ceara oricate despagubiri vrea, de la oricine, nimeni nu-i ia in serios pe nemti, aia care n-au platit nici despagubirile din primul razboi mondial, e, ofocial cea mai rau platnica tzara…ceilalti se aliniaza in functie de „foaia de parcurs” …dupa ce se vor linisti apele, doar pentru o vreme, o sa dispara ONU (care oricum e mana moarta, de vreo trei decenii), Consiliul de Securitate, se va redefini OMS (devenita agent de influenta Big Pharma) si se vor reconstrui toate organizatiile internationale, in special, Crucea Rosie si cele de mediu…pana atunci, lasati orice speranta cei dependenti de „to do list”!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998