CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razboiul magistratilor cu Traian Basescu

0 comentarii / 1525 vizualizări / 27 noiembrie 2013

Asociatia Magistratilor din Romania a declansat o actiune prin care presedintele Traian Basescu este chemat in judecata. La fel si Administratia Prezidentiala. Marul discordiei este Daniel Morar. Si decretul prin care acesta a fost numit, pentru un mandat de noua ani, judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei. Cum se va solutiona aceasta cauza? Si, pana atunci, ce semnificatie are?

S-ar putea sa ma insel, dar cred ca, si din aceasta perspectiva, Romania noastra traumatizata traverseaza o experienta unica. Nu e putin lucru sa afli ca magistratii unui stat – atentie, in AMR sunt atat judecatori, cat si procurori – il cheama pe presedinte, impreuna cu intreaga sa administratie, intr-un proces greu. La capatul caruia s-ar putea obtine anularea unui decret prezidential, sub motivul ca acesta este dat prin nerespectarea legii. Legea care, in aceasta situatie, este chiar Constitutia. Pe care, atunci cand a fot investit, presedintele a jurat sa o apere.

Si-a incalcat juramantul presedintele Traian Basescu? Si-a incalcat juramantul, incalcand, cu buna stiinta, legea fundamentala a statului? La aceasta intrebare vor raspunde tot magistratii. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti. Daca raspunsul va fi afirmativ, atunci decretul de numire a lui Daniel Morar va fi anulat. Conform algoritmului, presedintele va trebui sa-si instaleze, pentru viitorii noua ani, alt protejat la Curtea Constitutionala. Dar oare efectele s-ar putea opri doar aici? Mai exista, desigur, si varianta de a asista, in final, la o noua umilire a judecatorilor din Romania. In sensul ca, daca ei vor anula decretul prezidential, o asemenea decizie ar putea fi atacata, iar judecata finala se va face la o instanta, cea a Inaltei Curti, despre care se spune pe fata ca este controlata de Traian Basescu.

Asadar, miza este mult mai mare. Adevarata miza a acestui proces este nu daca Daniel Morar va mai fi sau nu va mai fi judecator la Curtea Constitutioanala in viitorii 9 ani, ci daca puterea judecatoreasca este si va mai fi libera sau este si va mai fi ingenunchiata de Traian Basescu sau este ingenunchiata de Traian Basescu si ar putea deveni libera.

In ce consta acest litigiu cu totul si cu totul neobisnuit? Care asunt argumentele Asociatiei Magistratilor din Romania? In actiunea declansata, se precizeaza ca, pentru ca o persoana sa fie numita judecator la Curtea Constitutionala, indiferent de cine ar fi numita, ar trebui sa indeplineasca trei conditii. Intre acestea figureaza si „inalta competenta profesionala”. Ori Asociatia Mgistratilor considera si reclama ca Daniel Morar nu corespunde acestui criteriu. In actiunea adresata Curtii de Apel, se precizeaza ca acesta este autorul a trei facaturi judiciare. Cazul Liviu Ciupe, pentru care statul roman a platit penlizari; arestarea si interceptarea ambientala a judecatorului Viorel Burzo, actiuni dovedite a fi ilegale; negarea imunitatii si transmiterea de informatii false la CEDO, in cazul sotilor Birsan – operatiunea impotriva careia CEDO a reactionat, protestand. In acest ultim caz, reamintesc faptul ca magistratul Birsan a indeplinit multi ani, cu cinste, inalta functie de judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului si ca, din toate documentele si probele existente, rezulta ca acesta, ca si sotia sa, este victima unui abuz.

Dincolo de orice alta semnificatie a deciziei Asociatie Magistratilor din Romania de a-l chema in judecata pe presedinte, impreuna cu administratia sa, si indiferent de rezultatul de la Curtea de Apel, pentru orice minte sanatoasa din tara sau din strainatate este, astazi, mai clar decat oricand ca cel care inca mai ocupa functia de presedinte al Romaniei a incercat si incearca sa subordoneze o parte cat mai consistenta din justitie. Iar puterea judecatoreasca, care in ultima instanta inseamna magistratii, reactioneaza. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998