CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Războiul oamenilor invizibili

2 comentarii / 2652 vizualizări / 19 iunie 2015

Pe fondul pulverizării relațiilor instituționale dintre președinte și guvern, războiul oamenilor invizibili s-a declanșat. Iar intensitatea acestuia este atât de mare încât invizibilii devin vizibili. Cine cu cine s-a încăierat? Există un război între marile Parchete. Și, mai în spate, mai discret, este războiul din interior Serviciului Român de Informaţii. Ceea ce vedem la suprafață este doar efectul mişcărilor tectonice, tot mai violente, din interiorul principalului serviciu secret.
Acum se vede cu ochiul liber. DIICOT, sub bagheta procurorului general Tiberiu Niţu, încearcă să cureţe Curtea Constituțională. În uriașul scandal „erata”. Dacă procurorii vor reuși să documenteze fărădelegea, atunci, inevitabil, vor ajunge la cei care au redactat textul în forma inițială, la comandă lui Traian Băsescu. Iar persoanele atinse de tsunami vor fi, nimeni altele, decât Laura Codruța Koveşi și Livia Stanciu. Iar mai departe, cel care le-a manevrat. Adică generalul cu trei stele Florian Coldea, aflat încă, într-un mod care pe unii îi surprinde, iar pe alții nu-i surprinde deloc, la conducerea Serviciului Român de Informaţii. Cealaltă tabără este un stat în interiorul statului procurorilor. Și anume DNA. Legat prin fire, din ce în ce mai vizibile, de Livia Stanciu, președinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, și prin intermediul lui Laura Codruța Koveşi, de același personaj, Florian Coldea. Această tabără încearcă un asalt final asupra premierului Victor Ponta care, dacă reușește, îl va transforma într-o țintă sigură pe Tiberiu Niţu. Dar de ce afirm eu că există și un alt plan, mai subtil, al acestui război între oameni până mai ieri invizibili?
Pentru că și unii și alții beneficiază de informații de la Serviciul Român de Informaţii, instituție care a transformat întreaga Românie, nu numai marile parchete și judecătoriile, ci și tot ce mișcă în faimosul câmp tactic. Și aici se simte, din ce în ce mai pregnant, miros de sânge. Odată cu venirea, fie ea și încă formală, a unui nou director al serviciului, în persoana lui Eduard Hellvig și cu aruncarea pe horn a lui George Maior, care urmează să fie plasat ambasador la Washington-ului, un vânt primejdios de schimbare străbate sediile și mediile principalului serviciu secret al țării. Mai devreme sau mai târziu, Florian Coldea va fi înlocuit. Și nu va pleca singur. Ci cu o întreagă echipă. În acel moment, o altă echipă, care azi se încălzește, își va intra în pâine. Și cum se încălzește noua echipă? Făcându-și mână. Și pentru că este încă dificil să lovească direct în „colegi”, proiectilele trase de aici, ca într-un joc de biliard, ating, în prealabil, manta și alte bile. Iar câmpul cel mai spectaculos al bătăliei este, iată, cel al justiției.
Acest război al oamenilor invizibili este atât de dur, atât de tenace, încât politicienii aproape au amuțit. De altfel, Executivul și Parlamentul sunt, nu numai instituții demonizate, ci și anesteziate pentru mult timp de aici încolo, iar instituția prezidențială, în frunte cu Klaus Iohannis a intrat abia recent în joc și, pentru moment, este mai convenabil să asiste la spectacol și să numere morții, fără a fi necesar chiar și un simplu arbitraj. Acesta este motivul pentru care Klaus Iohannis, încercând să explice întregii lumi, într-o manieră cât se poate de elegantă, ceea ce se întâmplă, afirmă că acest război cu corupția, atât de necesar, este în acelaşi timp și deosebit de urât și că este departe de a se atenua. El va lua amploare în viitorul apropiat.
Și așa va fi. Războiul oamenilor invizibili nu va înceta decât atunci când ei vor deveni vizibili. Măcar pentru ochiul prezidenţial. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. bai, srs, iarasi esti varza. nu DIICOT ancheteaza erata, ci Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

  2. Exista un razboi invizibil intre centrele de putere, dar el a fost declansat din exterior, de catre Washington, care are nevoie de carne de tun ieftina pentru razboiul cu Moscova.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998