CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razboiul Puterii cu presa: sute de ziaristi pusi sa plateasca TVA retroactiv

1 comentariu / 2227 vizualizări / 22 martie 2011

”Băsescu și PDL au hotărît să pună presa cu botul pe labe, declanșînd o prigoană financiară”. Cuvintele îi aparțin analistului Ion Cristoiu, care e la un pas de a-și vedea casa pusă sub sechestru din cauza unei noi aberații legislative. Și, ca el, mai sunt cîteva sute de cazuri.

ANAF-ul lui Sorin Blejnar a declanșat o amplă campanie de recuperare a TVA pe veniturile a sute de jurnaliști și artiști români, în baza unor prevederi legale aiuritoare și a unui comportament cel puțin bizar al autorităților statului, în ultimii cinci ani.

Concret, potrivit noului Cod fiscal, adoptat acum cîțiva ani, persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală în cuantum de peste 35.000 de euro anual intră automat în categoria Persoanelor Fizice Autorizate, ceea ce le aduce obligativitatea plății de TVA.
Pînă în prezent, niciun român aflat în această situație nu a fost notificat de vreun organ al statului în legătură cu această obligație, mai ales că normele tehnice de aplicare a codului au întîrziat cu 2-3 ani. Acum, ANAF a decis, brusc, să trimită somații de plată celor aflați în situația de depășire a plafonului amintit, majoritatea fiind jurnaliști.

”Noi, de dată recentă, am pornit să verificăm inclusiv ziarişti, inclusiv artişti” a declarat Sorin Blejnar, aseară, la 10TV. ”Noi, la nivel de Bucureşti, am declanşat de 2-3 săptămâni o acţiune, pentru toate acele persoane fizice care au realizat venituri în activităţi independente sau din drepturi de autor, și au depăşit plafonul de scutire de 35 de mii de euro, începând din 2007, şi 200 de mii de lei, în 2006, şi nu s-au înregistrat ca venituri de TVA. Avem 420 de persoane la nivelul Municipiului Bucureşti. Nu sunt toţi ziarişti, desigur. Sunt şi cîntăreţi, sunt şi avocaţi, sunt şi analişti, moderatori” a precizat șeful ANAF.

El a confirmat că fiscul i-a pus deja sechestru pe casă lui Nistorescu pentru neplata a 120.000 de euro, reprezentînd TVA retroactiv, dar a precizat că această informație trebuia să rămînă confidențială.

Pe lista celor 420 de ”evazioniști” ai lui Blejnar sunt toate șansele, însă, să se afle mai puțin cîntăreți, spre exemplu, care sunt plătiți cel mai adesea la negru, și mai mult elita jurnaliștilor de televiziune, cu salariile și drepturile de autor cele mai mari, și a analiștilor invitați să participe, tot pe colaborări, la diverse emisiuni.

Ion Cristoiu, el însuși chemat zilele trecute la fisc pentru datorii, este de părere că asistăm la o campanie îndreptată contra presei de către Traian Băsescu: ”E o prigoană contra presei declanșată de președinte și de mădularul său de la ANAF, Sorin Blejnar, în baza unei legi aberante. Se încearcă să li se astupe gura jurnaliștilor incomozi, care critică puterea, să fie puși cu botul pe labe, iar pentru asta se folosește o nebunie fiscală…Adică eu trebuia să țin evidența banilor încasați și, la un moment dat, să spun: hop, am depășit 35.000 de euro, fuga la fisc să mă declar persoană fizică autorizată și să achit TVA?! Eu nu mi-am ținut niciodată socoteala veniturilor, am altele pe cap. Vreau să mi se explice de ce, timp de cinci ani de zile, nu mi-a trimis nicio autoritate a statului vreo înștiințare că am depășit plafonul, atît timp cît eu mi-am trimis, cinstit și corect, documentele, anual, la administrația finaciară, cuprinzînd veniturile realizate. Și mai vreau să știu de ce trebuie să plătesc și penalități de zeci de mii de euro, pentru această tăcere suspectă a statului. Nu au decît să îmi pună sechestru pe casă și să o ia, nu ar fi nici prima, nici ultima oară cînd mi se întîmplă așa ceva în România ultimilor ani” afirmă, pentru Inpolitics, reputatul analist. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. la bagdasar arsenii centrul de exelenta unde ploua la asistentii cu filme de la investigatii c.t – r.m.n pe bani multi si frumosi , bineinteles ca in anii 2014 sacosa cu bani pleca probabil spre anaf s-au la anticoruptie . cu siguranta jumate cu jumate

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998