CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razboiul se incinge: Kovesi infige spada in grumazul lui Dragnea

1 comentariu / 7045 vizualizări / 1 august 2017

Debut încins de săptămînă, nu neapărat din cauza caniculei: nu doar că se scot săbiile din teacă, în bătălia dintre Kovesi și pesediști, dar sunt semne că șefa DNA a decis să lase menajamentele la o parte și să lovească năpraznic în grumazul lui Dragnea. Doar că nu știm dacă scopul urmărit e răpunerea acestuia sau doar aducerea la masa negocierilor.

Ziua de ieri a început frumos: tandemul Dragnea – Tăriceanu a dat ultimatum, anunțînd, într-o conferință extraordinară de presă, că au de gînd să sesizeze CCR în cazul în care comisia de anchetă a alegerilor din 2009 va cere sprijin în aducerea Laurei Kovesi la audieri.

Iar Kovesi are toate motivele să evite pe cît poate comisia: fie și numai recunoașterea faptului că a fost la Gabriel Oprea acasă îi va crea uriașe probleme de imagine.

Pe de altă parte, a duce problema sa în fața CCR înseamnă a o aduce la mîna marelui adversar Daniel Morar.
E inutil să pariem pe rezultat.

Kovesi are nevoie de ”argumente” forte pentru a evita situația sus pomenită.

După amiază, pică bomba, pe surse: o echipă formată din 14 procurori(?!!) a descins la guvern și a ridicat documente de la secretariatul general.

Pentru a doua oară în perioada recentă, DNA recurge la o șmecherie de imagine: în locul unui comunicat privind respectiva acțiune de amploare, postat pe siteul propriu, parchetul dă un așa-zis răspuns la solicitările presei.

Ce aflăm de aici:

„Ca raspuns la solicitarile formulate de reprezentanti ai mass media in contextul aparitiei in spatiul public a unor informatii, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, in cursul zilei de 31 iulie 2017, intre orele 15:00 – 19:00, au fost efectuate perchezitii domiciliare in 5 locatii situate in sediul unei institutii publice din Bucuresti.

Perchezitiile au fost efectuate in cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Sectiei de combatere a coruptiei, dosar ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie comise in cursul lunii iulie 2017.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.”

Tehnic vorbind, nimic concret. Nici cine, nici unde, nici de ce, decît vag.

Altfel spus, DNA confirmă acțiunea devoalată de presă, dar altceva nu.

Suntem nevoiți, astfel, să luăm în calcul informațiile scurse către presă, dar aici sunt variante: se aude de percheziții la ministerul pentru relația cu parlamentul, pe motiv de concurs trucat de angajare a unui consilier, ori mai mulți.

Măi să fie.

O armată de procurori, 14 la număr (potrivit Liei Vasilescu), deplasați la Guvern cu ofițeri judiciari după ei, cu percheziții masive – se pare că și cu încălcarea procedurilor legale-, doar pentru o amărîtă de angajare la un ministru fără portofoliu, cvasi-anonim?

În planul imaginii, DNA mai degrabă ar cădea în ridicol cu asemenea obiectiv decît să se laude.

Tocmai de aceea nici nu credem în el.
Și luăm de bune informațiile privind ridicarea unor documente de la secretariatul general al guvernului.

Aia da acțiune cu potențial exploziv.

În ultimele săptămîni, am mai avut o bătălie de proporții pentru acel departament.
E vorba de preluarea de către Ponta, personal, a șefiei SGG, în ultimele zile ale guvernului Grindeanu.

Fostul premier știa ce face.
La SGG adastă documentele cele mai fierbinți din guvern.
Nu întîmplător Dragnea a numit acolo un ultra-fidel al său, în persoana lui Mihai Busuioc, care a făcut tot posibilul să bareze accesul lui Ponta la documente.
Și Ponta a găsit, documente explozive, atît conform unor informații oficiale, cît și neoficiale.

Pe 19 iunie, spre exemplu, el vorbea public despre ilegalități de marcă pe care le-ar fi depistat la SGG.

”Inițial nu ne-am dat seama, dar apoi am înțeles cât de important era domnul Mihai Busuioc pentru Liviu Dragnea. La domnul Busuioc ajungeau toate documentele care ar fi trebuit să ajungă la primul ministru. Ajungeau documente inclusiv de la serviciile secrete, de la instituțiile statului. Acele documente ar fi trebuit să ajungă la șeful de Cabinet, care trebuia să le semneze și să le dea mai departe la premier. O să investigăm cum s-a ajuns la această situație ca documentele să ajungă la secretarul general al Guvernului.
Avea o listă acolo cu ce trebuie să dea la UDMR, cu ce trebuie să dea la alte partide. L-am întrebat direct: ce faci, domnule, încalci legea, pur și simplu? El și-a dat ochii peste cap și vă dați seama cam cine era șeful lui”, a relatat el, la Antena 3.

Dacă Laura Kovesi a trimis o armată de procurori la SGG, într-o acțiune de tip blitz-krieg, înseamnă, mai mult ca sigur, că a știut și ce să caute și unde să caute.

Pentru că ultima acțiune directă a DNA contra guvernului, cînd cu Ordonanța 13, nu s-a terminat deloc bine pentru instituția anticorupție, iar Kovesi știa că nu poate întinde coarda mai mult decît trebuie, decît cu garanția victoriei.

Un comunicat oficial al ministerului pentru relația cu parlamentul, difuzat azi, confirmă bănuielile că ceva ni se ascunde.

„În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulţi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au efectuat percheziţii, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria”, se arată în document.

Cum se observă, ministerul vorbește de percheziții în patru locuri, comunicatul DNA de cinci locuri.

Al cincilea nu poate fi decît SGG.

Deocamdată, nu știm ce au căutat-găsit-săltat procurorii de la sediul guvernului.
Sunt toate șansele, însă, ca somnul lui Liviu Dragnea să fie și mai agitat, de azi încolo. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Codruta se crede dumnezeu pe pamant dar Dumnezeu e in ceruri si este foarte suparat!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998