CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razboiul serviciilor, un nou episod: ”SIE blocheaza legile sigurantei nationale”

0 comentarii / 1553 vizualizări / 12 martie 2012

Vicepreședintele comisiei SRI, deputatul PSD Ion Stan, acuză SIE că blochează legile siguranței naționale, susținut pe flancuri de alte două servicii, SPP și STS, despre care parlamentarul afirmă că își depășesc atribuțiile și au întrecut pînă și omoloagele din perioada comunisto-securistă.

Stan susține, într-o declarație făcută în parlament, că legile respective, incluzînd și cel privind reglementarea statutului personalului serviciilor de informaţii pentru securitate sunt obstrucționate sistematic de către Guvern şi unele grupuri parlamentare grație maşinaţiunilor ”unor şefi de servicii care, conştienţi că nu vor mai putea folosi serviciile în alte scopuri, au preferat să-şi lase subordonaţii fără statut. Este vorba în principal de şefii structurilor departamentale de informaţii, care excelau în obedienţa lor politică, dar şi de o tendinţă influentă din SIE. Aceştia s-au opus în mod constant întregului pachet legislativ al securităţii naţionale, indiferent de iniţiator”.

”Poate părea paradoxal, dar şi serviciile din afara domeniului informaţiilor – SPP şi STS – au temporizat şi blocat legiferarea domeniului securităţii, revendicându-şi competenţe şi atribuţii prin care să-şi modifice natura şi caracterul conferit în momentul constituirii lor. Înverşunarea acestor structuri era şi este motivată de teama că noile legi le-ar repoziţiona acolo unde le e locul, fiindcă dezvoltarea structurală şi abuzul de competenţe le-a transformat în nişte mamuţi organizaţionali în permanentă cucerire de „teritoriu”.

Cine credea în 1991 că STS-ul va deveni cheia succeselor electorale şi un devalizator al comunicaţiilor persoanelor incomode din instituţiile ale căror reţele le securizează?

Cine credea că SPP-ul îşi va dezvolta o structură de informaţii de câteva ori mai puternică decât serviciul fostei Direcţii a V-a, care niciodată nu a avut atribuţii să urmărească opozanţii regimului, ci să vegheze asupra personalului de casă al înaltei nomenclaturi?

Dacă oamenii din aceste structuri ar avea un statut legal bine definit, ei nu ar putea fi determinaţi să îndeplinească atribuţii nereglementate de lege. Miza statutului personalului serviciilor este, pentru unii „a fi sau a nu fi”.
Aşadar, nu vorbesc în necunoştinţă de cauză. Nu ne găsim în faţa unor intenţii legislative oarecare, ci a uneia cu importante mize politice” mai spune deputatul PSD. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998