CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Razboiul Victor Ponta – Elmar Brok se extinde

0 comentarii / 1817 vizualizări / 14 ianuarie 2014

Afirmatiile europarlamentarului european apartinand crestin-democratilor, Elmar Brok, au starnit reactii dure din partea oficialilor de la Bucuresti. Cea mai viguroasa replica de acest fel, la propunerea germanului de a-i amprenta pe romani, a venit din partea premierului Victor Ponta. Care sugereaza, in termeni cat se poate de expliciti, ca un asemenea proiect este de sorginte nazista. Alte trei evenimente au turnat gaz peste foc: o initiativa a europarlamentarilor social-democrati din Romania prin care se solicita demiterea lui Brok din toate functiile detinute in Parlamentul European; o reactie dura impotriva premierului Victor Ponta a lui Martin Schulz, lider al socialistilor europeni; o demonstratie viguroasa desfasurata luni seara in fata Ambasadei Germaniei la Bucuresti. Scandalul este departe de a se fi incheiat. Si el are semnificatii majore.

Odata cu decizia Uniunii Europene prin care toate statele liberalizeaza accesul romanilor la locuri de munca, diversi excentrici, personalitati politice din statele respective, au lansat afirmatii si apeluri in mod vadit jignitoare la adresa statului roman. Intre acestia, un loc distinct il ocupa europarlamentarul crestin-democrat Elmar Brok. In termeni extrem de duri, politicianul german a solicitat nici mai mult, nici mai putin decat „repatrierea emigrantilor din Europa de Est care sosesc in Germania pentru a scapa de saracie” si, atentie, „inregistrarea amprentelor lor pentru a-i impiedica sa mai revina”. Cum este cat se poate de firesc, premierul Victor Ponta a reactionat. In paranteza fie spus, era de datoria in primul rand a presedintelui Romaniei sa adopte o pozitie ferma si publica in acest sens. Domnul Victor Ponta il acuza pe Elmar Brok de „O gandire nazista. Si doamna Macovei are o gandire fascista, nazista. Si domnul Brok la fel. Cine se aseamana, se aduna”. In continuare, il acuza pe Brok ca este „demagog, iresponsabil si populist”. Aproape simultan, europarlamentarii social-democrati au solicitat demiterea lui Elmar Brok din toate functiile pe care le detine in Parlamentul European. Doua sunt consecintele imediate ale acestor schimburi de replici.

In mod straniu, pentru romani, in orice caz, de neinteles, in aceasta disputa a intervenit conationalul domnului Elmar Brok, respectiv Martin Schulz, liderul socialistilor europeni (PES) care taxeaza drept iresponsabile afirmatiile premierului roman. Iar luni dupa amiaza, doua organizatii, „Organizatia Romana a Drepturilor Omului” si „Vama-Verde”, au organizat o manifestatie in fata Ambasadei Germaniei la Bucuresti. Primul protest de acest fel din istoria recenta a Romaniei. Participantii au promovat sloganuri de tipul „Ieri gazare, azi amprentare, maine gazare!” – facand aluzie la ceea ce premierul Victor Ponta taxa drept atitudine de tip nazist a europarlamentarului Elmar Brok – sau „Da-ne banii inapoi!”. Aceasta ultima strigare se refera la uriasa datoria istorica pe care Germania o are fata de Romania si care, daca ar fi inapoiata, ar putea contribui major la ecologizarea intregii Romanii.

Evident, este greu de presupus ca acestui scandal, de asta data international, i se pune pur si simplu punct. Cu certitudine el va reverbera in presa internationala. Si vom mai asista la schimburi dure de replici. In esenta insa, constatam cateva lucruri. In primul rand, ca, pentru prima data in ultima vreme, inalti oficiali romani, in cazul nostru este vorba de premierul Victor Ponta, dau semne de dezmorteala. Ei nu se mai lasa nici coplesiti si nici anesteziati atunci cand, pe nedrept, romanii sau Romania cad victime unor declaratii belicoase ori jignitoare. Faptul ca oficialii nu mai raman impasibili poate fi doar o tresarire de demnitate sau chiar debutul unei atat de necesare atitudini demne si curajoase. Se mai poate observa de asemenea ca si in mult laudata Uniune Europeana si chiar in Germania, care este locomotiva acestei vaste organizatii, exista interese si legaturi de natura transpartinica. Altfel nu s-ar putea explica reactia atat de prompta si atat de deplasata a lui Martin Schulz care, in calitatea sa de sef al europarlamentarilor socialisti, a sarit atat de prompt si de virulent in apararea exceselor unui europarlamentar din familia rivala, a crestin-democratilor. Si in al treilea rand, iata ca societatea civila reactioneaza la randul ei. Imaginea tinerilor care, in fata Ambasadei Germaniei la Bucuresti, i-au amprentat pe cetatenii capitalei va face probabil valuri. Si este bine ca se intampla asa. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998